Pre súčasnú generačnú hudbu je podľa mňa typické množstvo coververzii, ktoré zaplavili hudobnú scénu.

V tomto období ich, zdá sa mi, vzniká oveľa viac, ako v minulosti. Akoby sme sa nachádzali v nejakom medziobdobí, v ktorom vývoj stagnuje. Súčasní interpreti tak prerábajú piesne, ktoré tu už boli, hoci v lepšom prípade do nich vložia aj niečo originálne - niečo, čo tu ešte nebolo.

A to je, myslím si, aj prípad francúzskej alternatívnej kapely Nouvelle Vague, ktorá do svojich coververzii piesní od známejších kapiel vkladá o sto percent viac veselosti, štipku irónie, bossa novy, či pravého francúzskeho šansónu.

Ich hudba je teda celá inšpirovaná a ich tvorba doslova mimetická. Nouvelle Vague je spojenie nespojiteľného. Dokážu dať dokopy totiž aj Depeche mode s bossa novou a vznikne pre nich typická skladba, plná vtipu, veselosti, originality, tvorivosti, sarkazmu, zábavy a exotiky.

Keď sa povie alternatívna hudba, predstavím si zmes rôznych žánrov. To je tiež typické pre dnešnú hudbu, v ktorej sa často miešajú rôzne štýly. Aj to je prípad Nouvelle Vague. Ich hudba sa vlastne ani nedá zaradiť do nejakého žánru. Dobre, že vznikla alternatíva, do ktorej sa dáva všetko, čo sa vlastne nedá zaradiť.

V preklade názov kapely znamená to isté, čo po portugalsky bossa nova, alebo po anglicky new wave. teda po slovensky nová vlna, čo sa spomína v každej recenzií o tejto kapele.Obľubujú hudbu konca sedemdesiatych a začiatku osemdesiatych rokov v štýle britského new-wave* (respektíve post-punku) prezentovaného kapelami ako Joy Division, The Clash, či The Cure. Z tejto trojice ja osobne poznám len Joy Division, od ktorých Nouvelle Vague prerobili pieseň Love will tear us aparat, tiež skvelým svojským štýlom. (Veľmi krásnu verziu tejto skladby nahrala aj nórska alternatívno - swingová kapela Susanna and the magical orchestra).

Hoci sú ich piesne len coververziami a hrajú takpovediac „na efekt“, ich prevedenie je veľmi špecifické, pretože je teatrálne, žartovné, ale vedia upraviť skladbu aj do pomalej a rozvláčnej verzie, ktorá siaha až k šansónom. Toto všetko ma na nich fascinuje, pretože mám rada keď sa v hudbe miešajú štýly.

Doteraz som počúvala najmä komerčné rádiá, ale už dlhšiu dobu skúmam aj nekomerčnú hudbu, asi odvtedy, čo som si vytvorila myspace. Hudbu je ťažké zaradiť do nejakého žánru, preto ju ja najradšej delím na komerčnú a nekomerčnú.

Komerčná je pre mňa tá, čo je všade, tzv. „otravná“, ale existujú aj výnimky, no a samozrejme, v tejto hudbe sa točia veľké peniaze a všetko mi v nej príde ako čistý biznis. A nekomerčná síce nemusí byť v zásade dobrá, ale nie je to len hudba robená pre biznis samotný a pre veľké publikum, s čím súvisia aj peniaze, ale viac pre pôžitok z hudby.

Ak by som mala povedať, čo z hudby nemám rada, tak by som asi povedala Lady Gaga, lebo ona spieva otravný elektro-pop, ktorý je navyše strašne komerčný a ešte k tomu jej umelý imidž sa mi vôbec nepáči.To, čo sa mi nepáči, tak to nepočúvam a to je na hudbe super, že si môžem vybrať. Ani mi nenapadá nejaký žáner, ktorý by som vyslovene nemala rada, okrem tých skladieb, ktoré sú tzv. „hitmi na jedno leto“, v tejto hudbe totiž nevidím žiadnu umeleckú hodnotu, ani žiadnu inšpiráciu, či originalitu.

Rada sa „hrabem“ na myspace v takých neznámejších kapelách, počúvam rádio Fm pozriem si v playliste názov kapely a skladby, ak ma niečo zaujme tak idem na myspace a tú kapelu si vyhľadám. Ak neviem názov, tak si to môžem pozrieť na internete, na stránke radiofm.sk, kde je playlist a čas kedy skladbu hrali a takýmto spôsobom som už objavila veľa hudby, ktorá sa stala mojou obľúbenou. Napr. Royksopp, La roux, Razorlight, Air, Adele, Empire of the sun a iné.

Myšlienka na záver: „Slová sú zbytočné všetko je v hudbe.“

*Počas 70. a začiatkom 80. rokov boli týmto termínom označované skupiny a interpreti, ktorých hudba pokračovala v odkaze punk rocku, avšak uberala sa novým, „čistejším“, menej agresívnym smerom. Zatiaľ čo post punk sa uberal umeleckejším, zložitejším a vzdorovitejším smerom, v prípade new wave nešlo o nič iné, ako o obyčajnú, jednoduchú pop music. V sounde raných novovlnových kapiel sa odzrkadľovala razantnosť a „drzoť“´ punk rocku, no zároveň aj fascinácia elektronikou a umením.

 Blog
Komentuj
 fotka
kolini  12. 11. 2009 18:14
o FMku som zapocul az na letnom Zakovici ked som popijal kofolu a pustili Pearl Jam.. bol som velmi milo prekvapeny
 fotka
titusik  21. 11. 2009 23:55
toto sa mi páčilo. A mám rada Nouvelle Vague! To vieš. A aj La roux, Adele, Empire of the sun ......
 fotka
indelirium  17. 8. 2010 20:29
Nouvelle Vague sú úplne najviac super!
Napíš svoj komentár