Tajana sa rýchlo zotavovala. Bola odolná, len tak sa nedala. Na druhý deň jej bolo už dobre a s Naninou pomocou vyšla na palubu. Danstir prevzal velenie. Stál za kormidlom a rozmýšľajúc hľadel do diaľav. Keď ho princeta zbadala, pichlo ju pri srdci. Nana jej samozrejme povedala, ako sa dostala od vojakov. Práve Danstirovi vďačila za život. Teraz už nemohla potlačiť svoju hrdosť. Pomaly podišla ku kapitánovi. Danstir sa tváril, že ju nevidí. Tajana zaťala zuby a prehovorila.
-Danstir, ja... ja vám musím poďakovať.Len vám som vďačná za život,- potichu šeptala pokorou pokorená princeta. Danstir pomaly otočil hlavu k Tajane. Zadíval sa jej hlboko do očí. Princeta odvrátila hlavu. Nemohla sa dívať do tých tmavých zreničiek, z ktorých nevedela nič vyčítať.
-Nemusíte mi ďakovať, princeta. Bola to moja povinnosť,- vravel pokojným chladným hlasom. Hoci noc bola teplá, Tajanu striaslo od zimy. Takže len povinnosť, pomyslela si. Zvesila hlavu a obrátila sa, že odíde.
-Princeta, ešte jedna vec,- zavolal za ňou. Obrátila sa.
-Ako vidím, je vám už lepšie. Chcete znova prevzať kapitánsky post? Do Makiru ste nás priviedli viac-menej bez problémov. Post vám teda právom patrí. Ale neviem, či sa cítite na...- nestihol dohovoriť. Tajana mu drzo skočila do reči.
-Áno pane, nemajte o mňa strach. Ja to všetko hravo zvládnem. Ešte dnes si chcem oddýchnuť, no zajtra so mnou môžete rátať!- zlostne dohovorila, zvrtla sa na opätku a odpochodovala na druhú stranu lode.
Sadla si na provu a zamračene hľadela pred seba. Prisadol si k nej Theodor. Chvíľu len tak sedeli a potom sa ozvala princeta.
–Neviete, prečo by odo mňa chceli Alzini vojaci moju rozpávkovú knihu?
-S istotou nemôžem nič tvrdiť. Môžem sa len domnievať.
-Ale vaša domienky sú zväčša správne. Čo si o tom myslíte?
-Myslím si, že Alza sa chce tiež dostať do Kartánska. Ale ako viete, je zakódované...-
-Ale čo to má spoločné s tou knihou?- skočila mu do reči princeta.
-Veď počúvajte a dozviete sa,- nedal sa odradiť Theodor. –Vo vašej knihe sa pravdepodobne nachádzajú potrebné informácie, ako sa do Kartánska dostať,- pokračoval Theodor.
-Ale prečo sa tam Alza chce silou-mocou dostať?- znova položila otázku princeta.
-Počuli ste niekedy o poklade Svetov?- položil otázku starý námorník.
-Samozrejme, je to jedna z rozprávok z tej knihy, ale ja ne...-
-No vidíte. A práve tento poklad hľadá. Ale nie je potomkom starej kartánskej krvi, a bez tej knihy sa tam nemá ako dostať. Už tomu chápete?
-Ale však poklad Svetov je len legenda, rozprávka, bohapustý výmysel!- protestovala Tajana.
-Princeta, ja som od vás nechcel, aby ste mi verili. Povedali ste, aby som vám povedal, čo si ja o tom myslím,- pokojne vravel Theodor.
-Áno, áno, máte pravdu, prepáčte. A kde sa nachádza poklad Svetov?- pokračovala vo vyzvedaní princeta.
-Už som vravel. Keďže sa Alza chce dostať do Kartánska a zároveň sa pokúša zmocniť pokladu Svetov, poklad je v Kartánsku,- vravel námorník.
Tajana na pár minút onemela. Poklad Svetov! Je to rozprávka, alebo to je skutočnosť? Princeta šla spať s hlavou plnou myšlienok. Potrebovala sa dozvedieť pravdu!

 Vymyslený príbeh
Komentuj
Napíš svoj komentár