Nebezpečenstvo sealioningu

V prvej časti nášho článku si spoločne zadefinujeme pojem sealioning. Pozrieme sa na to, ako tento, na prvý pohľad novodobý pojem definujú profesionáli z rôznych spektre spoločenských vied.

V druhej časti článku si ukážeme konkrétne príklady fenoménu sealioning a spôsobom ako sa s ním vyrovnávať, respektíve ako reagovať v prípade, že ste sa stali jeho obeťou.

Čo je to sealioning

Dalo by sa povedať, že sealioning je typ trollingu alebo obťažovania, ktorý pozostáva z prenasledovania ľudí s neúnavnými žiadosťami o dôkazy, pričom si zachováva predstieranie zdvorilosti a úprimnosti. Môže mať podobu neustálych pozvaní zapojiť sa do diskusie (Kobra 2022).

V tejto súvislosti môžeme spomenúť aj definíciu doktora Petra Akersa (2020), ktorý definuje sealiona (po Slovensky voľne preložené tuleňa, pozn. autora) ako človeka, ktorý trolluje online predstieraním, že sa pýta na vedecké otázky. V tejto súvislosti musíme podotknúť, že daný človek iba predstiera svoju odbornosť a opakuje stále rovnaké “zdvorilé” otázky, až kým to oponenta neprestane baviť. Týmto spôsobom vie svojho oponenta vyviesť z miery. Tento jav je bežný napríklad v otázkach o globálnom otepľovaní alebo ekonomickej situácii štátu.

Ak ste vystavený sealioningu, môže sa Vám zdať, že argumentujete doprázdna. Môžete síce prísť na prvý pohľad s nepriestrelný argumentom, no ten je následne zahltený nezmyselnými otázkami a žiadosťami o zdroje, ktoré následne vyvráti. Sealion od Vás neustále očakáva dôkazy a odpovede na otázky, hoci to bol práve on, kto sa ako prvý pýtal (Lindsay, 2018). Aj keď sa Vám sealioning podarí rozoznať, môže byť veľmi obtiažne vecne reagovať (Johnson, 2017).

Príklady sealioningu

Medzi exemplárne príklady sealioningu môžeme zaradiť:

Vieš o tom, že čím viacej takýchto statusov dávaš tým mám večšiu motiváciu dávať sem dalšie a dalšie témy ? Odvtedy čo si tu dal naposledy tento status som tu dal 3 témy.

haha ty a priatelku to ťažko.. inak dobrý pokus, ale čím budú ludia menej odpovedať na moje fora alebo mimo mojich pointy mojich a tváriť sa že sa ich to netýka tak tým ma to viac motivuje zakladať dalšie témy

Vidieť že máš na mňa riadne nervy, veľmi ťa štve že som verejne zosmiešnil tvoje "argumenty" pred celým birdzom ? Tak pardoon

Prečo majú platiť chudobné krajiny ked výdavky bohatých krajín na armádu sú 13 násobne viac než dáva Rusko ? Cakám odpoved

Ako sa vyrovnať s sealioningom?

Väčšinu ľudí láka zareagovať na tzv. sealionina, teda trolla, s presvedčením, že dokáže korektne odpovedať na jeho otázky. Takáto diskusia však môže viesť k nekončiacej diskusii, kedy sú napokon aj tie najlepšie argumenty vyvrátené a zosmiešnené. Najlepší spôsob, akým sa vyhnúť nie veľmi príjemnému stretu názorov a následnej frustrácii je dodržiavať starú dobrú frázu: don’t feed the troll (v slovenčine: nekŕmte trolla).

 Blog
Komentuj
 fotka
james98  3. 7. 2022 22:33
Dúfam, že si ten príklad odniekial len skopíroval lebo tá hrubica tam je obrovská
 fotka
turgachev  3. 7. 2022 22:37
@james98 Áno. Príklady sú skopírovanie priamo tu z birdzu
 fotka
james98  3. 7. 2022 22:41
Potom chápem
 fotka
bot  3. 7. 2022 22:45
Mne príde vtipné a efektívne, že keď odhalím sealioning tak dám najprv vecný argument a akonáhle mi ten človek odpovie odveci tak napíšem len niečo v zmysle "Aj som si myslel že to nepochopíš správne, nemám k tomu čo viac povedať..." pričom sa v hlave arogantne presvedčím že som vyhral a ďalej mu už neodpíšem.
 fotka
kobra  3. 7. 2022 22:49
Piči oprav mi tu hrubku tam
 fotka
turgachev  3. 7. 2022 22:50
@bot Zaujimavy prístup!
 fotka
tequila  4. 7. 2022 16:22
hej, s odhalenim uskatca som prisiel ja! kazdopadne prikladam i navod, ako sa ho ucinne zbavit:

 fotka
darksider96  5. 7. 2022 13:55
Inak tento tvoj blog o Sealioningu ma pár dier. Mohol si ho trochu viac rozviesť... Veš, že takéto niečo sa dá napasovať aj na ľudí, ktorí so Sealioningom (formou trollingu) nič nemajú? Takejto osobe, ktorá potom niekoho obviní zo Sealioningu by sa dal zas napasovať argumentačný fail ako je Argumentum Ad Ignorantiam a False Flag argument.

» en.wikipedia.org/wiki/Argument_f...

» en.wikipedia.org/wiki/False_flag...


A takto dookola...
 fotka
darksider96  5. 7. 2022 14:04
Nechcem si zastávať Tomasa55555, ale touto tvojou obranou vo forme označenia Sealioning ako máš v blogu sa po stránke teórii logiky zdiskredituješ práve ty. Takto by sa dali ospravedlniť aj úplné hlúposti a každý, kto by na to poukázal by bol označený za trolla.
10 
 fotka
darksider96  5. 7. 2022 14:30
Tiež nedávno si použil na mňa argumentačný fail Ad Hominem. Ale to je už jedno. Chápem, že tu nie som v CERNE či kde... Chcem iba poukázať na to, že ak sa snažíš písať nejaký takýto blog, tak by si ho mal viac rozviesť, chápať isté súvislosti a nie len papagájovať o tom čo kto hovorí...
11 
 fotka
turgachev  5. 7. 2022 16:02
@darksider96 Ja by som rád poukázal na to, že môj blog môžeš pokojne rozviesť a doplniť o ďalšie informácie a postrehy tu v komentároch . Respektíve napísať svoj vlastný blog a tam rozviesť veci, ktoré ti v tom mojom chýbali.
12 
 fotka
darksider96  5. 7. 2022 16:18
Obávam sa toho, že to bude k ničomu. Takýchto ľudí treba poraziť logicky a podľa pravidiel. Tým pádom klesne ich dôveryhodnosť a serioznosť a koniec. Alebo ignorovať ako si napísal hore v blogu.
13 
 fotka
darksider96  5. 7. 2022 16:32
Mne išlo iba o to, že označenie ako sealioning sa dá aj zneužiť. Videl som v tom istú paralelu niečoho, čo som nedávno čítal
14 
 fotka
turgachev  5. 7. 2022 16:38
@darksider96 logicky podľa pravidiel sa to nedá, stále prídu s niečim inym a je to nedokečný príbeh.
A čo si čítal?
15 
 fotka
darksider96  5. 7. 2022 20:10
@turgachev Nič také to nebolo... Ja občas uvažujem metaforicky, rozmýšľam nad všelijakými metafyzickými paradoxmi a podobne Tomas5555 nestojí za tu námahu lebo on nič neznamená a nemá nejaké postavenie ako napr. taký Blaha, ktorý je tu mnohým nesympatický. Takíto ľudia čo niečo znamenajú sú niečo iné... Ak sú na škodu, tak ich treba vyviesť z omylu, logický to zdôvodniť a vyvrátiť im ich názory, dať to napr. do médií a na nejaké viditeľné miesto na internete a takto by to malo taký informačný a vzdelávací účel. Potom by ich nikto nebral dôveryhodne a ostali by im zo sledovateľov iba tí najhlúpejší z najhlúpejších. A hlúpi ľudia sú intelektuálne neškodní a tí už trápiť nikoho nemusia... Proste takí nikoho rozumného nepresvedčia o svojej pravde, nedokážu vymyslieť nejaký plán na rozvrat, atď. atď.
16 
 fotka
darksider96  5. 7. 2022 20:22
+ tu hrajú rolu aj iné vecí... Tiež niekedy sú nenávidení aj tí, ktorí hovoria pravdu...
Napíš svoj komentár