Kedysi ľuďom netrvalo tak dlho dostať sa do práce, do mesta na nákupy či do vedľajšej dediny navštíviť príbuzných. Zobrali si bričku, sadli na koňa alebo išli pešo. Čochvíľa boli na mieste. Naopak, dobrodruhom, ktorí chceli objavovať nové miesta ďaleko za morom, trvalo niekoľko mesiacov, kým sa dostali z jedného kontinentu na druhý. Okrem času na to potrebovali aj veľa peňazí, a to si nemohol dovoliť hocikto.
Dnes sa to obrátilo. Každý, kto chce, sa môže už za niekoľko hodín dostať z Európy do Ameriky, pričom zaplatí relatívne málo za let. Naopak, i keď dostať sa do mesta nestojí veľa peňazí, času na to treba vynaložiť viac než dosť. Prečo to tak je?
Ľudia chcú neustále všetko zdokonaľovať, zmodernizovávať. Začali sa usilovať o niečo, čo sa im spočiatku azda zdalo nemožné. Postupom času vyvinuli rýchlejšie lode, ktoré už za niekoľko dní dopravia ľudí zo španielskeho prístavu niekde na západné pobrežie Severnej Ameriky. Zostrojili lietadlá, veľké a komfortné, tak, aby skrátili čas potrebný na prekonanie niekoľko tisíckilometrovej dráhy na niekoľko hodín.
Samozrejme, okrem lietadiel a lodí určených na prekonávanie obrovských vzdialeností, vyvinuli aj stroje určené na prekonanie tých kratších vzdialeností. Do ústrania odsunuli bričky, koče a kone. Nahradili ich bicykle, motorky a autá. Ako náhle boli tieto „úžasné“ stroje na svete, ľudia si ich nevedeli vynachváliť.
Ako to ale dnes vyzerá? Áno, zostrojili sme veľké veci. No čím úžasnejšie veci boli zostrojené, tým viac ľudí ich chcelo mať. Dnes v niektorých mestách má jedna rodina aj dve či tri autá, štyri bicykle a motorku. Autami sa jazdí všade. Do práce, na nákupy či na návštevy príbuzných. V mestách sa tvoria dopravné zápchy, šoféri áut trúbia na cestách ako blázniví. Každý sa niekam ponáhľa, no zároveň si cestu predlžuje už len tým, že niekam cestuje „rýchlym“ prostriedkom.
Niekedy by asi naozaj bolo jednoduchšie ísť pešo alebo bicyklom, než trmácať sa do mesta dvojnásobne dlhším časom na aute. Ušetrený čas by sme potom mohli stráviť omnoho príjemnejšími činnosťami ako nadávaním na ceste či nervóznym stláčaním klaksónu auta.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
matus33  15. 1. 2008 19:40
Ocenujem nadpis V podstate všetko skrátene povedal :p V pohode
Napíš svoj komentár