Alebo prečo v Taliansku radšej nejesť.

Po tých 2 týždňoch, čo sme tu už s otcom strávili, bolo treba ísť nakúpiť iba raz. Vtedy do toho šiel otec sám, pretože ja som trucovala a do obchodov tu som nazrela iba keď som si šla kúpiť zmrzlinu cestou na pláž a pod. Vtedy som si ich neobzerala, iba som rýchlo schmatla to, čo som potrebovala.

Dnes sme však museli kúpiť viac vecí, tak sme zamierili do väčšieho obchodného somu (LD marketu).

1.Nepraktické: Už pri dverách som sa pousmiala nad košíkmi, ktoré boli oválne (z umelej hmoty, ako tie čo sa nosia v rukách u nás- tie tlačiace v tomto nemali), lenže z týchto sa vyťahovala aj rúčka na ťahanie.. vyzeralo to ako poštárkin vozík z umelej hmoty. Prevracali sa v nich fľaše a nevošlo do nich takmer nič.

2.Zmätočné: Uskladnenie. Džem vedľa mrazničky s mäsom, sirup medzi čipsami, ženské veci pri zelenine a tak. Je to celé na dve veci. Treba si zvyknúť na systém bez systému.

3.Neekologické: Balíčky. Vo vrecku priemerných slovenských čipsov sú tyčinky(s priemerom pol centimetra) zabalené všetky v jednom obale, z vnútra v ďalšom obale a po 3 v ďalších obaloch. Všetko je tu také. Minimálne tak, že ak niečo otvoríte, ostáva Vám ešte jedna vrstva sáčkov. Ani si neviem predstaviť ten odpad.

4.Predražené: Zarábajú viac. Lenže takmer 2€ za jeden nanuk sa mi zdá trocha odveci.

5.Nerôznorodé: Obchod v ktorom sme boli, je zhruba ako náš Kaufland (to sú také 2 predajne LIDL) a aj tak je tu dosť biedny výber. Vlastne ani neviem, čo im tu zaberá toľko miesta. Z väčšiny vecí tu totižto nemajú veľa druhov.

6.Nezdravé: Slovensko je oproti tomuto zelená krajinka bez cholesterolu a tuku. Samé muffinky, polotovarové palacinky, croasanty, cukríky. Z toho tu maju druhov poožehnane.

7.Netolerantné: Stáli sme pri jednom z regálov a otec niečo vyberal. Okolo nás šla pracovníčka obchodu na umývacom autíčku. Hneď sme sa jej uhli no jej sa aj tak podarilo udrieť ma lakťom do tváre. Nahnevane sa na mňa pozrela a chvíľku som mala pocit, že sa jej mám za to ospravedlniť ja.

8.Uponáhľané: Prišli sme hneď po sieste. Takže fakt nešlo o zhon pred zatváraním. Predavačka nás aj tak ale stále nabádala, aby sme svoj nákup ukončili a šli platiť. Efekt to nemalo žiaden.

9.Nesympatické: Áno, aj na Slovensku určite stretnete hnusné predavačky. Ja som sa však s takou nikdy nestretla (všetky sa tvárili milo a snažili sa) no tu to bolo o tom že "daj peniaze a už choď". Kde je prístup náš zákazník náš pán?! Či už mali svoje dni, alebo čo to spôsobilo, zdalo sa mi to neľudské.

10.Neefektívne: V prvom (a síce veľkom) obchodnom dome sa nám v potravinách nepodarilo kúpiť všetko. Teda, nemali tu niektoré veci a preto sme museli navštíviť ešte iný obchod.

Nakoniec sme šli do malého súkromného obchodíka, kde to síce tiež bolo všetko balené a rozhádzané, no starý majiteľ bol milý a našli sme pri ňom všetko čo sme potrebovali. Nie nadarmo sa hovorí, že v Taliansku sa nevyplatí chodiť do obchodov "kde je všetko" a už to budeme vedieť aj my.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár