"Je to len iná mentalita" hovorieva mi otec aj niekoľkokrát denne, keď niečo poviem na nejakého Taliana. A až po čase som si uvedomila, že je na tom kus pravdy. Vlastne to vysvetľuje úplne všetko.

Pri pohľade na Talianov sa mi totižto až mozog zastavuje. Moja mamka by to vystihla jedným slovom.. nevychovanosťou. Lenže, to tak nie je. Talianske deti nie sú vedené k tomu, aby sa Vám ospravedlnili, keď do Vás vrazia. Tu sa im to zdá totižto normálne, lebo je tu veľa ľudí a hlavne, je to tu brané aj ako Vaša vina (pretože stojíš tam kde stojíš). Prvé dni ma to veľmi hnevalo, najmä ak sa na mňa človek, ktorý do mňa surovo a bolestivo vrazil, pozrel nahnevane. Stalo sa mi avšak už aj to, že do mňa vrazila asi 40 ročná žena ktorá sa nedívala pred seba a potom na mňa ani nepozrela. Fakt zdvorilé.
Možno aj kvôli slovám "prepáčte" a "ďakujem" si ľudia hneď uvedomia, že nie som odtiaľto.

Druhou vecou, na ktorú fakt nie som zvyknutá a tu je to bežné sú Taliansky muži. Taliani sú vraj nanevernejší muži z celej Európy. A je to tak. Bežne tu aj mňa, 15ročné decko zastaví nejaký dvadsiatnik a pozve ma večer k sebe na hotel. Ani nehovoriac o pohľadoch, prenasledovaniu a tomu, že Vás tu bežne niekto na niečo pozve aj niekoľkokrát denne. Na Slovensku som niečo také nikdy nezažila. Spočiatku som si myslela, že je to preto, lebo muži celkovo majú radi turistky, pretože im pripadajú hlúpe, lenže tímto je jedno odkiaľ ste. Len okolo nich prejdete a povedia Vám "si krásna".

Prioritou číslo 1. pre Talianov je prežiť deň DO a PO sieste. Celý deň majú prispôsobený tomu jednému slovu a podľa neho si robia plány. Ráno sa na Vás môžu usmievať v obchodíku, ale cez siestu na Vás budú kričať, že sa sprchujete. Sami sebou sú naozaj až cez siestu a večer, keď sa im skončí práca. Sú to totižto veľmi pohodlní ľudia, o čom som sa presvedčila aj na vlastné oči. Keď som sa raz vracala z pláže domov, videla som muža s vreckami na odpad. Trčali mu z nich najrôznejšie veci a potešilo ma, keď som ho videla v blízkosti kontajnerov na triedenie (na Slovensku pri nich vždy niekto stojí. Buď triedi-vyhadzuje, alebo triedi-nakupuje). Úplne ma ale dostalo, keď ich len položil na okraj cesty, pretože mal kontajnere ďaleko (asi 4 metre). Tak to tu totiž ľudia robia. Vrecia z odpadom len tak pohodia pred domom ako "všeobecný odpad" čiže ani plast, ani papier, ani kov,ani BIO, ale zvyšok. Síce on tam mal všetko.

Myslím si, že takýto prísup a správanie by sa na Slovensku dlho neudržali. A síce sa dosť poameričťujeme, vždy je to lepšie ako sa Taliančiť

 Blog
Komentuj
 fotka
tysha  26. 8. 2011 18:13
nesúhlasím vôbec.

ale tak asi závisí aj kde sa pohybuješ, na severe som si nič také nevšimla, práve naopak
 fotka
kolini  26. 8. 2011 18:25
ako vravi @tysha na severe to tak nefunguje.. celkovo sever pohrda juhom, pre nich su to lenivy cigani.. a vsetko o com pises je holy fakt, a nie je to len turistkami, ono to tak funguje aj na domace slecny.. a to staci len trochu lepsie vyzerat a uz im stoji.. neznasam Talianov.. uz len preto, ze si toto zazila v Taliansku aj moja priatelka =D chudatko..
 fotka
kolini  26. 8. 2011 18:27
ups.. *leniví
 fotka
tomny  26. 8. 2011 18:45
možno je to na severe fakt iné, lenže tu je ich správanie naozaj hrozné. A ľudia tu majú to správanie normálne v sebe a aj to obťažovanie žien im príde ako úplne bežná vec a viem si predstaviť čím si tvoja priateľka musela prejsť
 fotka
tysha  1. 9. 2011 23:40
a v akej oblasti si?



.. a hej, s tým pohŕdaním je to úplne tak, pre "severanov" končí taliansko rímom (resp. ani ten by tam už nemusel byť zahrnutý, ale keďže je to hl. mesto , dole je už len "zberba"



(a ako myslela som si najskôr, že takto to funguje len u nie veľmi priateľských jedincov zo severu, ale nie, tam sú všetci takto orientovaní)
 fotka
tomny  2. 9. 2011 19:30
v Abruzzy a neviem či môže byť niečo ešte horšie

a ja sa vlastne ani severanom nečudujem, lebo tu je naozaj čím pohŕdať
 fotka
sturmer  19. 2. 2013 10:23
Taliani na juhu sú leniví, až sa z nich práši. Preto boli vždy nezhody medzi juhom a severom. A celkovo sú strašne pohodlní, hluční.
Napíš svoj komentár