za gramaticke chyby a abstinenciu diakritiky vopred sorry
a navyse cestne prehlasujem, ze nemam ziadne sklony k rasizmu a zivot kazdej narodnosti povazujem za rovnako hodnotny..len keby bol problem

Vzhladom k tomu, ze uz viackrat mi bolo napisane, ci nemozem napisat nieco aj o tom, ako sa ako ludia zaroven odlisujeme od talianov, rozhodla som sa do tejto kapitoly pre dnes "zabrdnut".
Po takmer dvoch rokoch, odkedy zijem medzi nimi, som si naozaj mohla vsimnut v com je nasa mentalita od tej ich odlisna. V com sa odlisujeme povahovo, vzhadovo ci zivotnym stylom.

Odlistnost number 1. talianky to hraju na prirodzenost
Urcite som to uz niekde spominala. Dost dobre si pamatam svoje spoluziacky, ktore do skoly prichadzali s kilami makeupu, tienami, ocnou linkou a asi vsetkym moznym. Narozdiel od nich su talianske zeny trochu sofistikovanejsie. Na noc si na ksicht kydaju kremicky a pouzivaju rozne masky, aby mali prirodzene mladu a krasnu plet. Obcas sa samozrejme vyskytuju zeny ktore su uplne prepudrovane, alebo maju rozne kozne problemy, tak si to zakryvaju (takze neriesime). Priemerne su ale ovela menej umele. Dokonca mnohe si ani nelakuju nechty, lebo to povazuju za vulgarne a zbytocne.. navyse tie farby obsahuju rozne chemikalie, takze sa chcu chranit a iba maloktora si farbi vlasy v mladosti. Proste sa miluju take ake su. Respekt.

Odlisnost nubmer 2. specialny vztah talian-matka
V tejto veci sa tazko zhoduje, ci je to dobre alebo zle. Pre talianskych muzov je najdolezitejsia zena v zivote mamicka. Ziju s nou kym mozu, porovnavaju s nou svoje priatelky a pocuvaju ju na slovo. Lebo co povie mama to je pravda. My tie svoje davame do domova dochodcov a ked sa nedajboze naskytne situacia, kedy musi mlady par ostat byvat so svokrovcami, tak je z toho casto tretia svetova.

Odlisnost number 3.talianska lenivost
Juzania medzi kt. som proste na to nedaju dopustit. Siesticka. Plno zradla. Cely den v posteli. Zivot je krasny.
Na druhej strane, poznam slovakov kt. z prace neodchadzali kym ju nedokoncili a ako sa hovori "najprv povinnosti, potom zabava".
Taliani ziju aby sa bavili, a pracuju aby mali za co.

Odlinost number 4. samotne jedlo
Tieto veci su vseobecne zname. U nas je naj chlieb u nich je to fakt zbytocnost. Okrem toho ze tu maju taaaaaaak predrazene zemle, ze mi ani nenapadne si nejaku kupit len tak pre radost (nie zeby som to na slovensku bezne robila) ale pecivo vseobecne nie je sucastou stola. Je to pre nich ako bol.. marshmallovs pre mna na slovensku. Proste obcas no.
Oni priam miluju tycinky, muffinky, vsetky tie sladke prkotinky, cerealie, krekry a neviem co vsetko mozne.

Odlisnost number 5. ranne vstavanie
Mozno su to lenive one, ale rano si privstanu. Preco? Aby sa osprchovali a napapali pomaly.. a pomaly.
Zacat rano cistotou je pre nich zaklad. Na slovensku, co si teda pamatam, tak som sa sprchovala vacsinou vecer. Nechcela som ist taka "brudna" do postele. Mozno chapete.
Oni vsak radsej pojdu spoteni hnusni spat, a dalsi den zacnu cisto. Predsa v posteli ich ludia nevidia.

Odlisnost nubmer 6. cudzinci
Slovensko: pride american, brit, japonec alebo neviem aka ina narodnost, a my sme proste stastni. Cudzinec. U nas.. jeej (to nie je kritika, nehnevajte sa)
V taliansku
Nemaju radi aziatov, pretoze smrdia.
Nemaju radi americanov, pretoze su hlupi.
Nemaju radi slovanov lebo sme "chudobny a zaostaly kmen".
Nemaju radi africanov, lebo su len uzernici rozvinuteho sveta.
Nemaju radi ciganov, pretoze to podla nich nie su ludia.
Nemaju radi moslimov, pretoze su teroristi. Vsetci.
Nemaju radi nemcov, lebo su vsetci falosni a umeli.
Nemaju radi homosexuálov, pretoze maju nieco zle v hlave.
Nemaju radi kohokolvek, co nema rovnake nabozenstvo, ci politicke nazory ako oni.
Nemaju radi turistov, lebo su to chudaci co nemaju hodnotne krajiny.
Nemaju radi nic a nikoho co nie je talianske.

Odlinost nubmber 7. zivotny plan
Na slovensku: narodim sa, vystudujem, vydam sa, budem mat deti, budem zarabat, nasetrim si na auto, dom, budem stastna, zomriem.
Taliansko: robim si co chcem, tatko ma z toho nejak vyseka, necham skolu a idem ucit ludi surfovat, aj ked to sam neviem, otehotnejem, pretoze moj frajer vie hrat dobre futbal, takze ma buducnost.. zoberiem si na uver vsetko co vidim, ved nejak to uuuuurcite splatim..
Ziju zo dna na den. Ziadne "nerobit si problemy aby som si nepokazil cely zivot". Ci je to dobre posudte sami.

Myslim, ze tychto 7 bodov je asi to, co ma zarazilo zo vsetkeho najviac. Je dost mozne, ze ste uz nieco z toho poculi, ale dufam, ze si dokazete spravit obraz v tom, co nas robi slovakmi.

 Blog
Komentuj
 fotka
sturmer  19. 2. 2013 10:25
Bod č. 6 sa mi dosť pozdáva síce pár vecí by som z neho dal preč
Napíš svoj komentár