V minulých troch blogpostoch som písal o mojej ceste do USA a veciach, čo som videl v New Yorku. Náš výlet však nie je len o New Yorku. Chceli sme precestovať USA na prenajatom aute. Z New Yorku na Východnom pobreží až do San Francisca na Západnom pobreží.

Prenájom auta
Tu mala byť fotka auta, ktoré sme si prenajali. Ale nikoho nenapadlo to odfotiť v autopožičovni. Cez internet sme si zarezervovali auto, ostatní chalani síce pindali, že to má automatickú prevodovku, ale to nie je nič divné. Všetky autá mali automatickú prevodovku, osobne si myslím, že manuálne sa v USA ani nepredávajú. Ja jediný mám doma automat a tak som ostatným vysvetľoval, čo majú robiť s nohami a že stačí preradiť do Drive módu a to je celé.

Celé to je jednoduché. Vyzdvihli sme auto, nastavili do navigácie nasledujúci cieľ (Niagarské vodopády) a pomaličky sa pohli a začali spoznávať trochu iné značky na križovatkách. Okolo 17:30 budeme pri Niagarských vodopádoch, tam sme nakoniec boli až druhý deň pred obedom…

Naša cesta začala cez New York, kde bolo veľa áut.



Šli sme cestou popod dráhu metra na železnom moste. V USA je skoro všetko železné, ešte aj podzemné metro je väčšinou len vyhĺbené a má železnú strechu na ktorej je asfalt s cestou.

Dočkali sme sa aj prvej zápchy, na jednom s mostou, kde sa nám aspoň naskytol pekný výhľad na jednu polovicu Manhattanu (druhá bola a druhej strane mosta, a v strede mosta boli ďalšie pruhy a železnica, tak sme videli len jednu stranu).

A videli sme asi toto:



Pekné, že?

Navigácia nás poslala do jedného z tunelov medzi štátom New York a New Jersey.




Za tunelom sme už boli v novom štáte v New Jersey.


V USA sa jazdí pomaly, väčšinou 55-tkou alebo 65-tkou

V Amerike sa jazdí relatívne pomaly a pokojne. Celé jazdenie pôsobí oveľa pokojnejšie a dokocna bezpečnejšie než u nás. Strašne veľa vodičov dodržuje rýchlosť, dokonca aj na diaľnici. Áno, tu a tam niekto predbehne, ale väčšinou to robia, len ak je viac prúdová cesta. Na jednoprúdovej ceste ak niekto ide maximálnou rýchlosťou, tak všetci idú za ním. To auto ide za vami pokojne aj hodinu a nepredbehne vás.

Väčšina ciest má Speed Limit (maximálnu povolenú rýchlosť) 55 alebo 65. Áno končí na päťku. V mestečkách niekde spomalí na 45-tku, niekde na 35-tku či 25-tku. Mne osobne to bolo celkom divné, že často končí na päťku. Všetko je v míľach za hodinu. Jedna míla je asi 1,6 km. Čiže 55 míľ/h je po našom cca 88 km/h.



V mestách sa neznižuje rýchlosť automaticky. Všade sú značky. Na našej ceste sme zažili aj strašne dlhú jazdu 55-tkou, v "mestách" bola rovnaká, mimo miest tiež. Ak treba v obci spomaliť, je tam značka so Speed Limitom. Často totiž človek ani nevie, kedy začne mesto, proste zrazu sú domy a zrazu nie sú…

65-tka (cca 105 km/h) bola maximálka aj na mnohých viac prúdových diaľniciach. Cestou viac na západ, kde diaľnice boli rovnejšie sa častejšie objavovali 70-tky (112 km/h).

Na Slovensku niektorí kamoši nadávali, keď dali 110-tku medzi Bratislavu a Trnavu, že to nie je diaľnica. Pritom v Amerike sa tak jazdí bežne, pritom cesty sú tu rovnejšie, širšie a kvalitnejšie.


Tankovanie prepaid

Prenajaté auto malo plnú nádrž, tá vydržala pár stoviek míl a potom bolo treba tankovať. Pumpy sú všade, ceny sú dosť rôzne. Diesel je drahší ako benzín, u nás je to naopak. Miesto 95-tky a 98-čky, majú nejaké 85, 87, 89, 91, niekde len jeden druh, niekde tri druhy a niekde to volajú len Unleaded a Unleaded Premium.

Benzín stál v rozmedzí 3.20-3,95 za najlacnejší za galón. Koľko je galón? Koľko sa zmestí do auta? Aký benzín tam vlastne máme dávať, na to sme sa v požičovni nespýtali. Riskneme to. Dáme ten najlacnejší. 87-čku. Uvidíme.

Tankuje sa opačne než u nás. Najprv treba zaplatiť (prepay/prepaid) a potom tankovať. Ako môžem ísť na pumpu a čo im poviem, že chcem 30 galónov? 20 galónov. I keď to je možno veľa, zmestí sa toľko do auta? Koľko je vlastne galón? Alebo poviem benzín za 30 dolárov? Skúsil som platiť kartou (aj keď účtujú za benzín viac než pri hotovosti).

Tankovanie kartou:

1. Strčiť kartu, žiaden PIN nič nezadávať.
2. Vybrať kartu (!)
3. Chytiť jedinú tankovaciu pištol, strčiť ju do auta.
4. Stlačiť gombík, že ktorý benzín vybrať.
5. Tankovať….

Natankovalo to asi za 46 dolárov plnú nárdž. V prepočte na eurá a litre to vychádzalo okolo 80-90 centov na liter. Ale ako kde, niekde bol ešte lacnejší, niekde drahší. Vždy však nezrovnateľne lacný v porovnaní so Slovenskom.

Hm počkať, natankovali sme benzín za 46 dolárov, ale kartu to už nechcelo ani nič. Len nám to písalo, že ďakuje….


Tankovanie v hotovosti:

1. Ísť do predajne, povedať predavačovi koľko dolárov chcem natankovať a z ktoreho tankovacieho stojanu.
2. On si zoberie prachy.
3. Ja sa vrátim k tankovaciemu stojanu a POTOM vyberiem, ktorý benzín chcem a dovolí mi to natankovať toľko, koľko som zaplatil. Napr. ak som si predplatil 40 dolárov, tak to presne na 40.00 zastane.
4. Zaujímavé...

Každú chvíľu reštiky, pumpy, motely

Na diaľniciach je každú chvíľu (mám pocit, že každých 5 minút) nejaký exit s pumpami, reštauráciami, McDonaldami, Subwaymi, KFC-čkami a desiatkami fast foodov aj normálnych foodov, ktoré ani nepoznáme a motelmi, často 2-3 pumpy vedľa seba, 3-4 alebo aj 8 reštík a fastfoodov, 2-3-4 motely rôznych značiek a občas aj zopár supermarketov a lekární. Čo ma prekvapilo, videl som veľa drive-thru bánk, z auta netreba vystúpiť ani keď chce človek do banky

Samozrejme v tých častiach, kde sú prérie a púšte je týchto exitov a služieb oveľa oveľa menej, ale nikde nie sú až tak ďaleko, že by sa minul benzín. Aspoň zatiaľ teda…

Cestovanie po Amerike je veľmi userfriendly. Značky sú prehľadné, cesty sú často rovné. Väčšina ľudí dodržuje rýchlosť, kedykoľvek pocítiš hlad, smäd, tak čoskoro uvidíš nejakú odbočku na fastfood, reštiku či obchod, kedykoľvek ste po dlhej jazde unavený, tak popri ceste sú motely. Lacné motely. Hlavne ak idete viacerý. Napr. ak motel pre 1 osobu stojí 49,99 USD, tak pre dve osoby stojí len o 5 dolárov viac, každá ďalšia osoba za 3 USD. V moteloch je wifi, v niektorých free raňajky, v niektorých sú bazény a aj vírivky…

Stačí mať benzín a ísť. V Európe som nikdy nemal pocit, že sa dá ísť a kedykoľvek, kdekoľvek zastať a lacno prenocovať.

Najhoršia vec
Medzitým sa stala najhoršia vec. Jeden chlapec trochu hackol BIRDZ a my sme akurát boli na púšti v štáte Nevada, kde je jedno mesto raz za 40-50 míl a v každom meste sú Casina, a v každom Casíne sú ľudia, veľa ľudí, a okolité motely a hotely sú plné ľudí a obsadené. Spýtal som sa v 10-tich moteloch, šli sme o 50 míľ ďalej, znova som sa spýtal v 10-tich moteloch, znova šli o 50 míľ ďalej a tak ďalej skoro celú noc… A mimochodom v púšti nejde moc rýchlo internet…

 Blog
Komentuj
 fotka
luc.ka  11. 7. 2012 19:44
niekto si tuším splnil sen...
 fotka
luc.ka  11. 7. 2012 19:52
pobavilo ma zistenie, že v ňujórku bolo veľa áut... teda ja som tam nebola, ale viac by ma asi prekvapilo, keby tam bolo málo áut
 fotka
kokosovyorech  12. 7. 2012 19:17
Ale taký lacný benzín majú ? no to je hrúza.... Kde to my žijeme (ach)
 fotka
antifunebracka  24. 9. 2012 11:25
to tankovanie na kartu som dobre nepochopil
Napíš svoj komentár