Symbolika má svoje dôležité miesto v kultúrnom prejave človeka a ľudstva. Nie nadarmo sa investujú nemalé finančné čiastky do symbolov - vystihujú v skratke či pohľade naň komplex hodnôt. Slovenská Wikipédia definuje symbol ako, citujem:

Symbol je znak, ktorý splynul so svojím významom do vnútornej jednoty.
Symbol je taký objekt, obraz, písané slovo, zvuk alebo konkrétny znak, ktorý zastupuje či reprezentuje niečo iné na základe istej podobnosti, asociácie, alebo čisto len dohody.

Symbolom kresťanstva je kríž. Čo symbolizuje ateizmus? Ateizmus nesymbolizuje nič. Tento komplex dokáže mnohých ateistov zahnať do kúta. Neoprávnene. Na to, aby sme mohli vytvoriť nejaký symbol, potrebujeme viac ako ontologický postoj, jednoduché tvrdenie obsiahnuté v jednej vete - bohovia neexistujú. Ateizmus nemá morálku - a aj táto veta robí z ateistov zakomplexované bytosti - a opäť dodávam, že neoprávnene. Ateizmus totiž nemôže mať morálku ako ontologický postoj obsiahnutý v jednej vete, do ktorej sa nezmestia morálne kódexy. Ateisti jedným dychom dodávajú, že ateisti sú častokrát morálnejší ako kresťania. A ja jedným dychom dodávam, že častokrát sú nemorálnejší ako kresťania, čo je tiež pravda. Problém je, že ateista je morálny či nemorálny nie preto, že je ateista, ale preto, že vyznáva a dodržiava spoločenské normy, ktoré spoločnosť za svoju dobu vývoja vygenerovala do zásad morálky. V európskom priestore sú tieto normy previazané s kresťanstvom. A nielen v Európe. Na celom svete. Pretože celosvetovo uznávaná Deklarácia ľudských práv a slobôd odráža kresťanské princípy, vychádza z nich a nemálo kresťanských filozofov, teológov a kresťanských právnikov participovalo na jej vzniku.

Ateista teda nie je morálny preto, že je ateista, ale preto, že vyznáva kresťanské humanistické hodnoty zakotvené v Deklarácii ľudských práv.

Komplex z bezhodnotového postoja privádza ateistov odmietajúcich sa hlasito prihlásiť ku konkrétnej filozofii takmer do bezvýchodiskovej situácie. Na jednej strane je tu snaha o vyjadrovanie sa k morálnym pokleskom kresťanov, no na druhej strane až kŕčovité lipnutie na ateizme čo by ontologickom postoji. To sa ale vylučuje. Zatiaľ sa vo verejnosti týmto blúdiacim neveriacim bytostiam priraďuje filozofia označovaná ako filozofický ateizmus. Čo už nie je ten rýdzi ateizmus obsiahnutý len v jednej krátkej vete, ale možno hovoriť o zmesi hodnôt, z ktorej sa postupne rodí nejaká ideológia. Celú vec ohľadom svetonázoru ateistov komplikujú nezmyselné boje o slovíčka. V posledných mesiacoch už upadá kedysi žlčovitá snaha premenovať ateizmus na humanizmus s vyčiarknutím slova sekulárny. Aj vďaka ateistickým osobnostiam ako Edaurd Chmelár. Stále častejšie aj ateisti prijímajú kresťanský postoj, názor, že sú dva ontologické postoje - ateizmus a teizmus. Tie sú ďalej zabudované do svetonázorov a ideológií, ale nielen do nich, aj do osobného presvedčenia človeka a osobnej až intímnej životnej filozofie každého z nás. A navyše je to skomplikované neustálym hľadaním a blúdením,zvažovaním, tápaním. Sotva je totiž ateista presvedčený do takej miery, aby v kútiku svojho ja nepochyboval o svojom postoji. A podobne sú na tom aj veriaci.
Napriek tomu sa stále ktosi snaží o nezmyselné vystihnutie ateizmu logom, piktogramom či symbolom. Zbytočne.

Posledný počin v tomto smere predstavuje kamapň Come Out s výzvou na pridanie si šarlátového A na svoje stránky. Ako loga ateizmu. K tomu vyzývajú aj iné stránky na Slovensku a efekt stádovitosti už postihol aj Spoločenstvo Prometheus či niekdajšiu stránku komunity ateistov ateizmus.sk.
Slováci si môžu pridať aj N ako neverectvo a Rusi možno B ako bezbožnik. Nakoniec si takto bude možné patentovať celú abecedu a národy v snahe vyhnúť sa poplatkom za autorské práva prejdú na obrázkové písmo alebo telepatiu...

 Úvaha
Komentuj
 fotka
karlotiskot  30. 5. 2014 07:44
Vysvetlíš už niekedy niekde, prečo berieš ateizmus ako náboženstvo keď ním nie je, nemá hierarchiu systém atď? A samozrejme jasné, že nemá ani symbol
 fotka
ortego  6. 6. 2014 22:11
"Slováci si môžu pridať aj N ako neverectvo a Rusi možno B ako bezbožnik. Nakoniec si takto bude možné patentovať celú abecedu a národy v snahe vyhnúť sa poplatkom za autorské práva prejdú na obrázkové písmo alebo telepatiu..."
:
Super blog !
 fotka
tobago  8. 6. 2014 13:01
@ortego
Preto som slovo ateizmus nedával do nadpisu
 fotka
bentley  8. 6. 2014 13:11
@karlotiskot ateizmus je VIERA v neexistenciu boha inak povedane je to len dalsie nabozenstvo.

Za skutocne racionalny postoj povazujem agnosticizmus
 fotka
tobago  9. 6. 2014 16:29
@bentley

To, že ateizmus je viera, to som spomínal už niekoľko krát, ale takýmto ľuďom, ako @karlotiskot , to evidentne nič nehovorí...
Ateizmus pre svoje tvrdenie, že Boh nejestvuje, nemá ani priame ani nepriame dôkazy.
 fotka
bentley  9. 6. 2014 20:12
 fotka
karlotiskot  10. 6. 2014 07:49
@bentley Až na to, že tým náboženstvom nie je Ako môže svojprávny človek porovnávať ateizmus, ktorým sa len označuje človek, ktorý neverí v Boha a to je jeho jediný spoločný znak pre všetkých z nich, s niečím čo káže, riadi, reguluje, súdi.

@tobago Nie nespomínal si mi to ani raz a ani raz si mi to nevysvetlil ako môže byť ateizmus náboženstvom. Okrem toho ty si taký úbohý, že hádžeš k ateistom každého kto nemá nič spoločné s cirkvou tak radšej ticho šúchaj nohami.

Cirkev nemá ani jediný dôkaz pre svoje tvrdenia, že Boh existuje. Ale jasné, zabudol som na to, že dnes už taký ako ty vlastne ani nepotrebuje Boha aby vedeli ako sa má správne podľa Boha správať. Rozumej škatuľkovať, súdiť, zovšeobecňovať a zosmiešňovať.
 fotka
tobago  13. 6. 2014 23:00
@karlotiskot
Ty mi tu ideš o Bohu niečo hovoriť.
Cirkev ( resp. teológia) má nepriame dôkazy o existencii Boha - Hýbateľa. Zato ateizmus pre svoju vieru v neexistenciu Boha nemá žiadne priame ani nepriame dôkazy
A tomuto sa hovorí viera slepá.
Napíš svoj komentár