Občiansky preukaz" Vášho psa
Obrovské množstvá zvierat sa denne strácajú a množstvo z nich sa stráca navždy. V lepšom prípade si ich niekto prichýli, ale vo väčšine prípadov sa na ulici stávajú obeťami áut, sadistov, umierajú od hladu, zimy, na choroby, alebo sú zabíjané šarhami. Každé zviera príde do kontaktu s človekom, ale ten nepozná jeho pôvod, ani majitela a tak mu nedokáže pomôcť. Pritom stačí tak málo, aby zviera nosilo svoj "občiansky preukaz" - menovku všade so sebou.

Čo môžete urobiť vy?
Ešte dne označte svojho psa menovkou, alebo štítkom s Vašim menom a adresou.
Informujte sa na mestskom magistráte o zavedení mikročipovej registrácie zvierat.
Žiadajte o zavedenie mikročipovej registrácie vo Vašom meste. Podporte túto myšlienku aj u iných chovatelov a majitelov psov.

Nikdy viac nechcené zvieratá
Každoročne sa rodí obrovské množstvo nechcených zvierat, pre ktoré už niet miesta. Končia smrťou, alebo utýraním. Jeden pár pohlavne zrelých zvierat môže počas svojho života priviesť na svet desiatky až stovky zvierat. Aj v prípade, že viete umiestniť šteniatka, pamätajte, že v každom domove, kde umiestnite Vaše šteniatko, by mohlo nájsť domov opustené zviera z útulku alebo mestskej karantény, kde bývajú utrácané.

Čo môžete urobiť vy?
Čo najskôr sa poraďte s Vašim veterinárom o sterilizačnom, alebo kastračnom zákroku. Nie je tak finančne náročný ako opatera rodených šteniat a zabezpecí Vám pokoj.
Nedopustite, aby malo Vaše zviera potomstvo, nerozširujte rady nechcených mláďat.

Zodpovedný prístup voči svojmu okoliu
Množstvo nedorozumení a konfliktov, na ktoré doplácajú nakoniec zvieratá vyplýva z chovu zvierat v byte. Mnoho ludí to považuje za týranie, ale my vieme, že i takýmto zvieratám možno zabezpečit podmienky, ktoré sú pre nich vyhovujúce. Veľakrát však nie temperament zvieraťa, ale nevhodný výcvik spôsobujú obťažovanie susedov hlukom a nadmernou aktivitou zvieraťa.

Čo môžete urobiť vy?
Pred zaobstaraním zvierata informujte o svojom rozhodnutí susedov a poraďte sa s nimi.
Naučte vaše zviera k tichému a kľudnému správaniu aj počas Vašej neprítomnosti.

Pohyb na verejnosti
Mnoho ľudí nemá rado zvieratá, ešte väčšie množstvo ľludí sa cudzích zvierat bojí. Zároveň aj ten najposlušnejší a najvernejší pes zlyhá - neočakávaný zvuk, háravá fenka, nehoda - možností je nekonečne veľa - a pes je stratený. Nenamýšľajme si, že môžeme svoje zviera venčit "na voľno" a že nám nikdy neujde.

Čo môžete urobiť vy?
Majte zviera mimo oplotených venčovísk vždy, ale vždy na vodidle. Nech je akokoľvek dlhé - ale aby ste mali vždy nad jeho pohybom kontrolu.
Žiadajte mesto o označenie priestorov pre voľný pohyb psov a vytvorenie oplotených venčovísk.

Kto to uprace?
Aj keď máme akokoľvek radi zvieratá, nesmieme však zabúdať na exkrementy, ktoré po sebe zanechávajú na trávnikoch. O to viac to znepríjemnuje život "nepsíčkarom", ktorí hnev zo znečistených ihrísk a chodníkov prenášajú na nenávisť voči zvieratám. Zviera pritom za nič nemôže, zodpovednosť zaň máme predovšetkým my. Rovnako ako máme zodpovednosť za čistotu verejných priestranstiev a záleží nám na zdravom životnom prostredí.

Co môžete urobit vy?
Ak sa Váš pes vyšpiní na verejnom priestranstve, zozbierajte trus do papierového sáčka a zahoďte ho.
Žiadajte osadenie košov na psí trus v parkoch, na sídliskách a distribúciu sáčkov na psí trus. Hlavne za to si mesto od Vás poberá poplatok.

Veterinár je priateľ Vášho zvierata
Navštívenie veterinára vtedy, ked je už so zvieratom najhoršie, môže byť už mnohokrát prineskoro. Zviera v prvých štádiách choroby môže vyzerať ako úplne zdravé, ale pritom trpí. preto, ak zbadáte akékolvek neobvyklé správanie Vášho zvierata - nečakajte. Zviera vám jednoducho viac povedať nemôže. Ak mu nič nebude, o to radšej odídete z ambulancie. Preventívne prehliadky, očkovanie proti besnote a pravidelné vakcinácie sú súčasťou Vašej starostlivosti o zviera.

Čo môžete urobiť vy?
Zabezpečte povinnú vakcináciu svojho psa proti besnote a ostatné vakcinácie proti infekčným ochoreniam psov.
Minimálne dvakrát ročne zabezpečte odčervenie svojho psa.
Všímajte si prejavy vášho zvieraťa a každé dva mesiace navštívte veterinára s cieľom preventívnej prehliadky a poradenstva.

Výcvik a tresty
Naučte svojho psa reagovať na bežné povely, uľahčíte tým jeho ďalšiu existenciu v rušnom meste. Pamätajte na to, že surové potrestanie psa za vyjadrovanie prirodzeného správania je kruté a zhoršuje stav vecí. Mnohému nevhodnému správaniu môžeme predchádzať predvídavým a dôsledným zaobchádzaním, pozorným dozeraním, priateľským tréningom a realistickým očakávaniami.

Čo môžete urobiť vy?
Vycvičte zviera k základným povelom - sadni, ostaň, fuj, poď sem.
Pri výcviku používajte lásku a nie krutosť.
Ak Vaše zviera nie je prvotriedne poslušné, berte to ako skutošnosť vyplývajúcu z jeho povahy a temperamentu.

Starostlivosť nadovšetko
Zviera nie je doma pánom a jeho život je závislý od Vás. Ste jeho živiteľom a nesiete zodpovednosť za kvalitu jeho života. Je Vašou povinnosťou zabezpečiť mu všetko, čo k životu potrebuje.

Čo môžete urobiť vy?
Vždy dbajte o dostatok kvalitného krmiva pre Vaše zviera, misku s čerstvou vodou musí mať vždy prístupnú.
Vytvorte zvieratu pohodlné lôžko a miesto kde je chránené pred chladom, priamym slnkom a má dostatok pohybu.
Zabezpečte zvieratu hračky, zabráňte kontaktu s ostrými a nebezpečnými predmetmi.
Doprajte Vášmu zvieratu dostatok pohybu každý den, hrajte sa s ním.
Najviac odporúčame chovat dvojicu psov, nie len jedného - sami sa postarajú o zábavu.

Ak zviera - tak najprv z útulku
Ak nemáte chovateľské ambície a zachránený život má pre Vás vyššiu cenu ako pohár zo sútaže, či papier o pôvode v šuflíku, adoptujte si zviera z útulku. Vedzte, že ich vždy čakajú stovky so smutnými očami a bez inej šance prežiť, ako je nový domov. Adopciou zvieratka z útulku rovnako nepodporíte komerčné rozmnožovanie zvierat a získate najvernejšieho priateľa na celý život.

Čo môžete urobiť vy?
Informujte sa o existencii útulku vo Vašom okolí, alebo regióne, navštívte ho, určite si zvieratko vyberiete.
Nevyberajte zviera očami, ale srdcom.
Ak máte miesto v byte a vo Vašom srdci, prichýľte zvieratko nájdené z ulice a zachráňte mu život.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár