Vela ľudí navštívi Zoo zo zvedavosti, v snahe o spoznanie zvierat, niektorí sa chcú len pobaviť, iní chcú potešiť svoje deti exotickymi zvieratkami. Väčšina návštevníkov ale neregistruje mreže a steny, v ktorých sú zvieratá uväznené po celý život, nevidi často abnormálne chovanie zvierat ( ze tiger v kosickej zoo chodi stale len dookola). Ako to, že sa väčšina ludí ani len nepozastaví nad tým, čo prežívajú zvieratá v Zoo? Ako to, že naivne veria, že návštevou Zoo upresnia svoje poznatky o zvieratách, ked nemôžu vidiet nič z ich prirodzeného spôsobu života. Práve naopak, vidia zvieratá často trpiace ťažkou zoochózou - je to dusevna choroba zvierat.

O Zoo často ludia tvrdia, že sú rajom pre zvieratá. Majú pokoj a nemusia sa starať o potravu. Z toho by priamo vyplývalo, že najštastnejšou oázou pre nás je izolovaná väzenská cela, najlepšie samotka, a nie je väčšie štastie, ako stráviť v nej celý život. pritom zvierata tak velmi trpia.

V súčastnosti je väznených v klietkach po celom svete okolo 10 miliónov zvierat. Existuje viac ako 3 000 väzení pre zvieratá - malé, velké, súkromné, štátne, horšie a ešte horšie. Najtradičnejším a najtrvalejším spôsobom väznenia sú zoologické záhrady. Drvivá väčšina z nich má velke a viditelne ekonomické problémy. Žiadna Zoo na svete sa nedokáže financovať sama - každá je stratová a musí byť dotovaná rôznymi spôsobmi.

ZOO získavajú zvieratá rôznymi spôsobmi
Odchyt z voľnej prírody je stále trvajúcou realitou. Tieto zvieratá sú ideálnym chovným materiálom. Zvieratá v Zoo totiž vplyvom abnormálnych podmienok každou generáciou degenerujú - strácajú pigmentáciu, imunitný systém sa im oslabuje...
Nákup od obchodníka - ten ich chytá priamo lovom z divočiny.
Z cirkusov - ak sú už zvieratá staré alebo ťažko zvládnutelné. Z cirkusov získavajú Zoo najmä šimpanzy, ktoré sa na drezúru používajú len do veku asi 9 rokov, pretože v období pohlavného dospievania sa pre krotitelov stávajú "nespoľahlivými a nebezpečnými".

Zvieratá, ktoré prestanú byť pre Zoo atraktívne - napríklad preto, že sa doviezli lákavejšie zvieratá toho istého druhu - niektoré Zoo riešia tým, že ich za vysoké čiastky odpredávajú dílerom, ktorí ich zabíjajú a servírujú v luxusných reštauráciách ako špeciality, napríklad Medvedie steaky.

Čo je to ZOOCHÓZA?
Ide o chovanie všeobecné a je to nevyhnutný následok väznenia, pre ktoré sa zvieratá dostávajú do traumy, čo sa prejavuje viac či menej dramaticky. Vyskytuje sa ako u zvierat odchytených z voľnej prírody, tak aj u zvierat narodených v zajatí. Vyskytuje sa v ktoromkoľvek veku, aj u mláďat.
Zoochóza je suhrn psychických chorôb spôsobených neustálym väznením. Nastávajú psychické poruchy, mentálna deformácia, zbláznenie. Zvieratá v Zoo majú sklony k sebapoškodzovaniu a vraj sa vyskytli sa aj prípady samovrážd.

Príčiny
neprirodzené podnebie /napr. praženie slnka na polárne zvieratá/, extrémne zvýšená prítomnosť iného druhu, neprirodzené prostredie, absolútna nečinnosť, priama kontrola človekom /rôzne tresty, ktorými sa ošetrovatelia snažia vychovávať zvieratá k slušnému správaniu podľa svojho chápania/, strata života v normálnych sociálnych skupinách, umelá kontrola pôrodnosti, lieky, drogy, a najmä uzavretie v klietke celý život, extrémne znásobená prítomnosť človeka, minimálny životný priestor, stereotyp
regulovaný kŕmny režim.

Dôsledky väznenia
- apatia a depresia
- hyperagresivita
- abnormálne materinské chovanie /prehnané čistenie mláďat, poškodzovanie a jedenie mládat/

Prejavy zoochózy
- hryzenie mreží, opakované lízanie stien a mreží, nezmyselné chodenie, monotónne, neustále chodenie zo strany na stranu, prípadne hore a dolu, chodenie do kruhu, sebazohyzdovanie - opakované hryzenie chvosta, žuvanie labky, udieranie hlavou, neprirodzené otáčanie krkom, vracanie a znovu jedenie zvratkov, koprofágia - jedenie vlastných exkrementov, neustále monotónne kývanie hlavou, kolísanie sa zo strany na stranu, prehnané čistenie srsti až natoľko, že zviera si vyšklbáva srsť, prehnané čistenie mláďat a ich poškodzovanie až zabíjanie.

 Blog
Komentuj
 fotka
lejna  15. 8. 2008 13:57
uff nikdy som si toto všetko neuvedomila... a zase som o pár poznatkov mudrejšia...
 fotka
kemuro  15. 8. 2008 14:14
zastávam podobný názor.

jneviem prečo som narzail na tento blog,ale mal som práve dnes tkaý sen,že ľudia sa zavierali do malých skriniek,v ktorých nemali ani dostatok priestorumtrčlai im von len nohy a videli svet len cez malú škáru.a ked ich kŕmili,tak im otvorili jedno okienko na dvierkach a so zviazanými rukami sa ľudia mohli najesť.viacmenej to pripomínalo blázinec.



aj ked sa to môže zdať až príliš brutálne,pre tie zvieratá v zoo je to rovnaký pocit,ako pre človeka,ktorý bol v tej oceľovej skrinke.



niektoré zvieratá v zoo žijú od narodenia alebo preto,že im to môže zachrániť život,no život,ktorý im človek ukradne,tým,že ich odchytí v prírode,už pre ne nie je životom,ale akôr ich akoby lacnou aukciou.



a je smutné,že za úsmevom malých detí,ktoré sa dívajú na zvieratá v klietke je toľko nešťasstia tých tvorov,ktorí nevedia rozprávať,aby to povedali a ak sa prejavia,ako zvieratá,čaká ich jediné.smrť
 fotka
charonsro  15. 8. 2008 20:07
ZAUJIMAVE ALE TA CERVENA FUHA SKORO SOM OSLEPOL A CO JE TO ZA CHOROBA KED MA SESTRIN ZAJAC STALE KUSE??
Napíš svoj komentár