Slovensko je krajinou, ktorá nemá cirkus s divožijúcimi zvieratami. No každoročne našu krajinu navštevujú kočovné cirkusy v hojných počtoch. Kočovný život, stiesnené podmienky, nedostatok peňazí, tvrdý tréning znamenajú pre nedobrovoľných obyvateľov cirkusov - zvieratá - mnohokrát celoživotné utrpenie.

Je čas povedať si pravdu o skrytej tvári cirkusov za oponou a ligotavou arénou a zamyslieť sa nad úbohým životom zvierat.

Sloboda zvierat požaduje striktný zákaz prevádzky cirkusov s divožijúcimi zvieratami na Slovensku.

Vplyvy nedostatku financií
Veľa cirkusov má finančné problémy, čo sa odráža na nedostatočnej starostlivosti o zvieratá. Tie potrebujú veľa životného priestoru, no v cirkusoch sú nútené tráviť život v malých klietkach. Minimálne priestorové požiadavky zakotvené vo vyhláške ku Zákonu o ochrane zvierat sa neakceptujú a cirkusy, ktoré prichádzajú na územie Slovenska nie sú kontrolované podľa zákona.
Cirkusy taktiež často nie sú schopné zabezpečiť zvieratám prísun vody a jedlo, ktoré dostávajú je mnohokrát limitované.
Čo sa týka klímy, prostredie cirkusu je celkom odlišné od prirodzeného prostredia zvieraťa. Horúce letné obdobie môže byť veľmi ťažké pre zvieratá ako medvede, pokiaľ iné ako napr. levy, zase ťažko znášajú zimu.
Kvalifikovaní veterinári pre divožijúce zvieratá sú málokedy v takýchto situáciách po ruke, a preto musia zvieratá trpieť následkom nedostatku veterinárnej starostlivosti. Väčšina cirkusov taktiež nemá záujem o výstavbu a financovanie výstavby vhodných zimovísk a zvieratá sú držané v dopravných klietkach, maštaliach a kamiónoch.

Drezúra
Fyzické tresty sú dlhodobým prostriedkom pri drezúre. Niektoré zvieratá sú dokonca trénované pod vplyvom narkotík. Jeden bývalý zamestnanec renomovaného cirkusu podal oznámenie na cirkus za trápenie medviedaťa. "Medvedík bol veľmi milý a nevinný, nikdy by nikomu neublížil..., ale niekedy mal problémy s balancovaním po lane. Bili ho železnou tyčou až pokial nekvílil a nekrvácal. Stal sa tak neurotickým, že si začal udierať hlavu o svoju klietku. Nakoniec uhynul."
Triky, ktoré sú zvieratá nútené robiť - medvede balancujúce na lopte, opice riadiace motocykel, slony stojace na zadných nohách - sú pre nich fyzicky neprirodzené. Biče, náhubky, elektrické tyče, háky a mnohé iné pomôcky používané počas cirkusového predstavenia len pripomínajú, že zvieratá sú nútené k výkonom v manéži. Tieto umelé predstavenia neučia divákov nič o divožijúcich zvieratách a ich prirodzenom chovaní.

Realita za oponou
Tu vám uvádzame niekoľko výpovedí ocitých svedkov:

Peter /26/, zamestnanec cirkusu Alex
" Medveď Johny mal len niekoľko mesiacov. Cirkus ho získal od ZOO v Spišskej Novej Vsi. Je možno najmladším medviedaťom v Európe s plne rozvinutou zoochózou. Celé dni sa nehlučne prechádza v časti zadného priestoru V3S-ky, ktorá je jeho domovom. Pri každom kolečku sa trochu pošmykne na vlastných výkaloch. Počas drezúry je jeho úlohou vyliezť na vysoký stolček a na zadných labách prejst po tyči na druhú stranu. Ak sa mu to nepodarí, dostane palicou, ak áno, môže sa napiť mlieka z fľašky s cumlíkom. Ako malé dieťa - ani nie kvôli flaške, skôr kvôli zvukom, ktoré neustále vydáva - je to ako unavený plač malého bábätka.
Oslňujúce šapitó je len ilúzia. Cirkusáci v skutočnosti nestoja o potlesk, prejavy uznania, ani obdivné pohľady. Každý návštevník pre nich znamená v prvom rade peniaze. Nikým nekontrolované financie ich len utvrdzujú v presvedčení, že zneužívanie a surové týranie zvierat je veľmi výnosný obchod."

Hans - pracoval v cirkuse v Nemecku:
V cirkusovej branži pracujem už 30 rokov. Slony boli nútené k výkonom spätnými hákmi, ktoré sa im zarývali hlboko do kože. Skrutkami na otváranie fliaš boli nútené, aby si sadli, tažkými kladivami ich tĺkli do kolien, ked chceli, aby si ľahli. A krotenie šeliem bolo nemysliteľné bez trojzubca a biča. Elektrošoky počas výcviku boli bežné. Kvôli ušetreniu nákladov sme počas sezóny prepravovali vo vagóne určenom pre 8 koní až 15 týchto zvierat. Aby sa dalo prejsť so žirafami popod mosty na autostrádach, boli držané pod nízkymi strechami vozov po celé hodiny transportu. V prípade ďalšieho cirkusu bolo prepravovaných 23 krokodílov - papule zviazané ocelovými svorkami - v priestore 5 metrov štvorcových poukladaných jeden cez druhého!


Prirodzený inštinkt
Ak dostanú zajaté zvieratá čo len malú šancu, prejavia sa jednoznačne. V roku 1994 Tyke, Africký slon, v amoku zabil svojho trénera, a pokial ho polícia nezastrelila zranil ďalších 13 ľudí. O 5 dní skôr Elaine, slon z toho istého cirkusu, priľahla 8 detí aj s rodičmi pod prekážkou, ktorá separovala manéž od divákov. V apríli 1994 Sue, Ázijský slon, zodvihol svojho trénera, zatriasol s ním a prišliapol ho. V máji roku 1993 podľahol cirkusový tréner vnútorným zraneniam potom, ako ho slon kopol a prišliapol na hrudníku. Následkom nárastu zranení ako u ľudí tak i u zvierat si začala verejnosť uvedomovať, že exotické zvieratá nepatria do cirkusov a klietok. Policajtka, ktorá bola nútená zabiť slonicu 47 výstrelmi, ked sa nepríčetne rozbehla s tromi deťmi na chrbte, konštatovala : "Tieto slony sa nám pokúšajú povedať, že zoo a cirkusy nie sú miesta, ktoré Boh pre ne určil..., ale my nepočúvame."

Život v osamelosti
Keď si zvieratá odkrútia svoj život v cirkusoch sú buď premiestnené do zimných stajní, alebo sú predané do zoologických záhrad, iným cirkusom, súkromným chovateľom, alebo hráčskym farmám /tu sú zvieratá strielané v rámci rekreačného športu/, do laboratórií. často končia svoje životy v mizérii a väzení.

Priemysel smrti
Odvtedy, čo sa ľudia zaujímajú o krutosti páchané na zvieratách, majú cirkusy čím ďalej tým menej šancí na svoje predstavenia. Zneužívanie zvierat na zábavu bolo zakázané už v mnohých krajinách vrátane Švédska, Indie, Fínska, Švajciarska a Dánska. V Anglicku cirkusy so zvieratami nemôžu účinkovať na verejných priestranstvách, provincie Britskej Kolumbie prijali zákaz ohladne cirkusov krátko po tom, čo na tigra účinkujúceho v manéži padol horiaci kruh. V USA množstvo miestnych úradov zakázalo účinkovanie exotických zvierat.

Alternatíva
Cirkusy sú hlavne pre deti. Je neetické ukazovať im zvieratá, ktoré sú nútené ku kúskom násilím a strachom z bolesti. Existujú aj iné formy zábavy. Patria sem aj cirkusy, v ktorých svoje umenie predvádzajú ľudia - dobrovoľne a za honorár. O čo sú tieto cirkusy horšie?

Pprípady napadnutia
Z množstva incidentov, ktoré sa stali kvôli dezorientácii, psychickému i fyzickému vypätiu, stresu, či vplyvu narkotík uvádzame len zopár:

26.10.1999 - Mondelo cirkus Columbia
Jedna z troch sloníc zabila svojho trénera počas predstavenia pred očami divákov.

15.5.1999 - Cirkus Leonardo - Florida
Slon kopol cirkusového zamestnanca do hlavy. Ten následkom zranenia podľahol.

18.5.1997 - Dalas cirkus - Brazil
Lev umiestnený v ocelovej klietke vylámal niekoľko tyčí a napadol 4-ročného chlapca.

Júl 1996 - Vostok cirkus - Brazil
Medvedica, ktorej sa podarilo újsť z cirkusu, zapríčinila vážne autohavárie.

7.5.1997 - Frazen Bros - PA
Krotiteľ bol napadnutý bengálskym tigrom krátko po začiatku predstavenia.

18.4.1991 - NC
3-ročné dievčatko bolo napadnuté čiernym leopardom počas predstavenia.

26.10.1990 - Kolumbia
Bengálsky tiger napadol a zabil ročné dieťa.

August 1989 - SC
16-mesačný chlapcek bol zabitý jedným z 12 leopardov, ktoré jeho otec držal pre cirkusový výcvik.

Jún 1979 - Robert Bros - NJ
5-ročný chlapec bol zabitý leopardom, keď zviera utieklo z manéže. Sused, ktorý priviedol dieťa na predstavenie sa pokúšal leoparda od dietaťa odtrhnúť. Táto udalosť ho psychicky poznačila.

Cirkusy bez príkras

pre ľudí zábava, smiech, potešenie
pre zvieratá drezúra, reťaze, bieda

Prečo NIE cirkusom?
Máte doma psa? A ak áno, dokáže robiť saltá dozadu? Ak nie, odpoveď je prostá: Málo ho bijete! Tak by sa dala obecne charakterizovať taktika cirkusov. Teda tých cirkusov, ktorých program obsahuje tzv. "zvieracie čísla". Tie sú u verejnosti veľmi obľúbené a preto ich má každý "poriadny" cirkus vo svojom repertoári hned celú radu. Je bezpochyby zaujímavé sledovať medveda, ktorý tancuje na zadných, je dobré zoznámiť svoje deti so zvieratami "naživo" - teda ukázať im koňa (či slona alebo tigra...) v zverinci v cirkuse, ktorý práve zavítal do nášho mesta. Áno, návšteva cirkusu môže byť zaujímavá pre celú rodinu napríklad na nedelné popoludnie. Tu však prichádza otázka: či je pestré estrádne pásmo zábavné aj pre nedobrovoľnú čast účinkujúcich - pre zvieratá?

Cirkus vám za vaše peniaze ponúka zábavu. Vystupujú tu ako umelci, ktorí svoje umenie demonštrujú na sebe samých (teda najrôznejší akrobati, žongléri, klauni), mysliaci, ktorý si svoju existenciu uvedomuje, vďaka svojmu talentu, vôli a vytrvalosti sa môže vedome a dobrovolne vytrénovať ku skutočne nezvyčajným a obdivuhodným výkonom.

Aký život však majú zvieratá, ktoré bez toho, aby sa mohli rozhodnúť, sú vybrané k nepochopiteľným, úlohám - baviť obecenstvo? Stávajú sa mechanizmami na vykonávanie primitívnych stereotypných úkonov podobných správaniu ludí. Súcit zakorenený v každom z nás nám nemôže dovoliť viac podporovať toto barbarstvo.

Drezúra
Sú podrobené výcviku, bez toho aby chceli a často tiež bez toho aby mali šancu ho zvládnuť. Sú prinútené celkom sa prispôsobiť vôli krotitela pod hrozbou, najčastejšie fyzických trestov, sa stávajú živou bábkou poslušne plniacou neobyčajné a pre zviera nepochopitelné príkazy.
Je samozrejme smiešne, možno aj zábavné, vidieť psíka v sukni, ako metá kotrmelce dozadu. Deti sa smejú, cvičitel sa smeje. Psy (ani žiadne iné zvieratá) však túto činnosť v prírode nerobia, a tak sa tu opäť vyskytuje otázka: ako ho cvičitel prinúti k takému číslu?
K pomôckam pri cvičení zvierat patria biče, palice a najrôznejšie bodce. Niektoré palice poprípade môžu vydávač i elektrické šoky. metódami ako Ku všetkému sa pridáva pre znásobenie zámerné vyhladovanie zvierat. Samotné...

Mnoho týchto pomôcok býva ozdobených, aby bola ukrytá ich skutočná funkcia. Medzi inými, rovnako veľmi spoľahlivými praktikami je možné uviesť i drogy, hladovanie, pichanie ihiel, prikladanie žeravých platní na chodidlá, prepichnutím citlivých miest ako nozdry, kladky, špeciálne upravené náhubky či zastrašovanie a týranie na veľmi citlivých miestach (to môže byť prevádzané napríklad. ostro zastrihnutými a zabrúsenými nechtami - pri vystúpení potom iba vidíte ako cvičitel láskyplne hladká opicky po hlavách a uškách, ak sa odchylujú od scenára). Zviera máva často so svojou "profesionálnou kariérou" nemalé problémy, stresuje ho výcvik a psychicky trpí tiež pri vystúpeniach, kde je vhánané do oslnivo nasvietenej arény počas silnej hudby a ešte hlasnejšieho kriku obecenstva.

Väznenie
Tak teda vyzerá "umelecká" čast cirkusových zvierat . Aký je však ich všedný život? Ten prežijú celý v malých, nedostačujúcich klietkach či až v neuveritelne malom výbehu. V manéži sú pár hodín denne, zostávajúci čas potom strávia civením na steny, tyče alebo okoloidúcich ludí. Táto stereotypná činnost ich pochopitelne deprimuje a tak u nich vzniká frustrácia. Tá sa väčšinou prejavuje bežne pozorovatelným, abnormálnym správaním:

Abnormálnou agresiou - Môže byť následkom obmedzovania slobody alebo izoláciou od vlastného druhu. Stres z väzenia môže byť príčinou bojov medzi zvieratami, agresie voči trénerovi alebo dokonca publiku či sebe samým.

Stereotypným správaním - Za stereotypné chovanie sú považované stále sa opakujúce pohyby, ktoré nemajú žiadnu očividnú funkciu (prechádzanie, húpanie, trhanie hlavou...). Dôvodom môže byť malá, nedostačujúca klietka (neporovnateľná s ich pôvodným teritóriom vo volnej prírode), neprirodzené prostredie alebo príliš skoré odnatie mláďaťa od matky.

Otupenosťou - Túto možno pozorovať u zvierat oddelených od svojho druhu. Slony v stanoch sú často apatické, pretože poznajú iba slony naľavo a napravo od seba.

Inými formami neprirodzeného chovania môžu byť útekové reakcie, odmietanie potravy či abnormálne sexuálne správanie. Neuróza, ktorá je pri cirkusových zvieratách pomerne bežná, sa väčšinou prejavuje i vo vzťahu medzi matkou a mláďaťom (ak nie sú oddelené od seba krátko po pôrode).

Pretože sa cirkusy musia presúvať z miesta na miesto, zažijú zvieratá "spestrenie" svojho, inak stereotypného, života - transport po asfaltových cestách v smrade výfukových plynov. S prevážaním sa spájajú problémy s krmením a hlavne stres z neznámych a nepochopitelných otrasov (ked sa pohybujú v temných uzavretých vagónoch či autách). Menia stále miesto a pritom sú zvieratá vždy v prírode zvyknuté na svoje teritórium. Neprirodzená teplota, smäd pridávajú stále viac bolesti pre zvieratá.

Cirkusy majú často problémy aj so zákonmi, bežný je čierny výlep plagátov a inštalácia pútačov bez povolenia úradov. Niekedy dochádza k porušeniu medzinárodných zmlúv o obchode so zvieratami (s ohrozenými, či volne žijúcimi druhmi). Ak by sa dôsledne dodržoval zákon na ochranu zvierat pred týraním č. 115/95, nemohli by cirkusy zvieratá vôbec používať. V spomínanom zákone, § č. 4 písmeno a), je totiž uvádzané, že sa zakazuje bez vážneho dôvodu zapríčiniť zvieraťu bolesť, poranenie alebo utrpenie, uvádzať ho do úzkosti a strachu, písmeno b) nútiť zviera na výkon, ktorý nezodpovedá jeho stavu a biologickým schopnostiam, alebo zaobchádzať so zvieraťom tak, aby to viedlo ku jeho neúmernému fyzickému vyčerpaniu.

Ak ste vzali svoje dieťa do cirkusu, pretože má rado zvieratá alebo aby si ich oblúbilo, pamätajte si, že tu sa ich naučia vidieť iba ako vyhasnuté bábky, ktoré sú tu iba pre ľudské pobavenie. Takéto opovrhnutie životom zvieraťa môže ovplyvniť celú detskú, iba sa formujúcu, osobnosť.

Na záver je potrebné povedať, že množstvo cirkusov dokazuje, že je možné fungovať i bez zvieracích čísiel. V takýchto cirkusoch vystupujú iba ako umelci v pravom zmysle slova, teda tí, ktorí nepotrebujú ukazovať psychicky a fyzicky zničenú trosku zvieraťa, aby predviedli svoje umenie a zaujali publikum.

Publikum ste aj vy, a tak stojí za uváženie, aký cirkus svojou návštevou podporíte a aký nie.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár