(zbierka, nechce sa mi už zbierať, toto je asi z jedného týždňa dozadu, vnáranie sa do fór. inšpirované blogom h8u+etelnaira. averzia, smiech, znechutenie, des i hejt sú všetko prirodzené reakcie. exempláre sú z rôznych štádií nahliadania na zvieratá a sú z rôznych odvetví a foriem ich exploatácie.)


~ˇ^˘°˛`˙´˙`˛°˘^ˇˇ^˘°˛`˙`˛°˘^ ~ˇ^˘°˛`˙´˙`˛°˘^ˇˇ^˘°˛`˙`˛°˘^~ˇ^˘°˛`˙´˙`˛°˘^ˇˇ^˘°˛`˙`˛°˘^

˙Hlava i krk kačky by mal byť zvislo vyšponovaný a lievik zasunutý tak, aby kukurica mohla padať tam, kde treba.Doporučujem hrdlo vievika predtým omastiť, ľahšie jej ho zasunieš.Kačica by sa Ti nemala zbytočne trepať, treba si ju upevniť.

vem je sekerou

je celkom prinosne ake chceš vlastný chov neodporučam pripušťať samicu hned z roka male potom do konca roka nevyrastu.. na zabytie

Dojím zboku, takže chvosty nie sú problém.

V prvom rade ma zaujima narocnost a starostlivost o ovce a kozy.
Ako casto sa treba o ne starat? Denne? Staci iba raz za tyzden?

Najdôležitejšia časť štopania je predštopanie.
1. pripraviť hltan, rozširovanie objemu aby kačice mohli prijať a stráviť potravu vo veľkom množstve.
2. prispôsobiť tkanivo pečene aby mohlo prijať a spracovať nadmerné množstvo tuku a aby ho mohlo udržať

Prirodzeným rozmnožovaním včiel je rojenie. Rojenie je zlou vizitkou včelára. Nieje to vhodný spôsob roznožovania.

Rujná matka sa zafixuje v druhej časti ins. prístroja, potom sa umiestni trúd alebo ejakulát, ktorý zainseminuje matku.

Roztomilé jsou, jen co je pravda - proto je třeba je vykrmit, zmlátit tyčí a při jejich kvičení vyvhrnout.

medvede by sa mali strielat ako normalne zvery preco je chraneny ked je VYSOKO premnozeny? a polovnictvo je krasne...

myslím že každí správni poľovník má zver rád a chce pre ňu len to najlepšie.

nezodpovedné?? vlani som ulovil 3srnce vsetko na krk ,4srny a4 srncata vsetko na hlavu vzdialenost od 82 do 249 m pouzil som 13 nabojov cize 2x mykli hlavou ale osvedcilo sa mi tesne pred vystrelom zacmukat

By si neveril, koľko dokáže prebehnúť "vystresovaný" jeleň s prestreleným srdcom.

custe a budte k susedovi mila, ked bude zabijat, donesie crevka, klobasu, oskvarky a to bude rufundacia za ten " smrad ".




~ˇ^˘°˛`˙´˙`˛°˘^ˇˇ^˘°˛`˙`˛°˘^ ~ˇ^˘°˛`˙´˙`˛°˘^ˇˇ^˘°˛`˙`˛°˘^~ˇ^˘°˛`˙´˙`˛°˘^ˇˇ^˘°˛`˙`˛°˘^

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
thrwtchr  30. 6. 2014 00:22
 fotka
mrspunk  30. 6. 2014 10:42
dostala som sa ani nie do polky a naplo ma. obdivujem ťa, že si to dokázal nazbierať
 fotka
artusios  30. 6. 2014 11:31
Treba zacmukat.
 fotka
relieforsaddist  30. 6. 2014 11:46
Si zabyl
 fotka
thrwtchr  30. 6. 2014 13:07
@mrspunk nó ďakujem, to sa len tak pritrafilo, keď som zisťoval, či sú jatkári a poľovníci naozaj všetci takí, akých poznám osobne

toto video im venujem:

Screenshot


(mimochodom, "čierna zver" je tuná poľovnícky termín pre diviaky.)
 fotka
lawey  30. 6. 2014 13:55
uplne som si vyzprovo aj atmosferovo predstavila tu chasu v nejakej začmudenej drevennej miestnosti plnej kozusin a hlav ako nerytmicky hulaka svoje mudrosti a pluje na zem
 fotka
thrwtchr  30. 6. 2014 15:47
@lawey je to výstižná predstava. z vlastnej skúsenosti tam pripájam ešte gľamovanie na spolupoľovníkov, ožranské popevky a oplzlý humor.
toto leto sa možno k tejto veselej chase skúsim znovu priplichtiť, je otázne, či budem zastrelený hneď alebo až okamžite
 fotka
sveter  30. 6. 2014 23:38
Mňa by zaujímalo čo už je také strašné na včelárstve.
A ešte by ma zaujímalo, či to zviera, ktoré je vychovávané na dvore, kde sa o neho niekto stará, trpí pri smrti odťaním hlavy menej, ako napríklad trpel náš papagáj, ktorý sa vyše hodiny krútil v kŕčoch, keď zomieral, pri tom sme nikdy nemali v pláne ho zjesť.

A ešte som mala už dlho chuť opýtať sa tu nejakého vegána a teda keď som už na tomto mieste tak sa opýtam teba- mal si niekedy doma psa alebo mačku?
 fotka
thrwtchr  1. 7. 2014 13:04
(yes, ten pocit, keď si raz sa uhorský rok priebežne nezálohujem txt a vďaka pádu systému je tesne po dopísaní posledného riadka celý v keli)


@sveter
Predovšetkým oceňujem tvoj záujem o tieto záležitosti a som poctený, že si sa obrátila práve na mňa. Dúfam, že ti bude postačovať načrtnutie môjho postoja, ktorý sa zhodou okolností prekrýva so základnou ideológiou vegánstva. Nebudem používať žiadne zdroje, vychádzam z toho, že ak ťa niečo vyložene zaujíma, tak si to rýchlo a pohodlne vygúgliš.

Takže: nemyslím si, že mám na vyžadovanie produktov včiel nárok, ako osoba prináležiaca k momentálne technologicky a inteligenčne (dajme tomu) zvrchovanému druhu,
ktorá je schopná reflektovať svoje konanie, jeho dopad na druhých a vidieť (kurzíva) to, že napríklad včely fungujú pre svoje vlastné dôvody a tieto dôvody sa pravdepodobne nezhodujú s produkciou medu, vosku, peľu, materskej kašičky a iných kŕmnych/stavebných hmôt pre iné druhy, ale ako zásoby pre ďalšie pokolenia vo vnútri úľa,
a doceniť (bold písmo) charakteristiky vlastné jednotlivým druhom a pri bližšom nahliadaní i jednotlivcom - napríklad včela medonosná i mnohé druhy rýb - a tu prichádza na rad sociálna inteligencia, ku ktorej som sa chcel vrátiť - majú niektorými svojimi vrodenými vlastnosťami a schopnosťami “navrch” voči druhu ľudskému - znamená to ale, že by boli mali ako druhy nárok uzurpovať si telá a výlučky iných druhov?
Neznamená. Znamená to len toľko, že s nimi evolúcia naložila tak a nie inak, a tieto ich vlastnosti rozhodne majú svoj význam, napríklad špecifický včelí jazyk a spôsob organizácie včelstva, zároveň so schopnosťou riešiť problémy spôsobmi, ktoré donedávna boli alebo stále sú pre nás mystériom, zároveň so schopnosťou vnímať bolesť a cítiť a reagovať na bezprostredné ohrozenie vďaka jasne danej nervovej sústave + “kolektívnemu vedomiu úľa”.
Tak, ako aj my máme okrem vynaliezavosti a kreativity (povedzme, že danú) schopnosť empatie a neodstránime/nezneužijeme niekoho len preto, že je nejakým spôsobom voči nám v znevýhodnenej pozícii.

Včelárstvo je z môjho hľadiska a asi aj z definície zneužívanie iného živočíšneho druhu, a nepíšem o včelárení nejakého hypotetického zenového mnícha, ktorý by si s kolóniou nažíval v nejakej (dajme tomu) symbióze - od toho majú praktiky súčasných konvenčných včelárov ďaleko. Spamäti: v blogu zmienená umelá inseminácia (a zabíjanie prebytočných kráľovien, prípadne rovno ponechanie ich napospas vyhladovaniu v nejakom úložisku), nahrádzanie cenných nutričných látok (ktoré sú špeciálne vydávené malými včelími ústočkami pre vyživovanie lariev) nejakou cukrovou zmeskou, vyvraždenie veľkej časti populácie kolónie pred zimnou hibernáciou, opätovný odchyt kolónie na mieste, kam sa rozhodla vyrojiť a presídliť.

Utrpenie posúdiť neviem, je to subjektívna záležitosť. Nepamätám si, že by som bol niekedy húskou pod ostrím mačety alebo papagájom v agónii. Napíšem len toľko: podmienky od dvora k dvoru sa líšia dosť, ale podmienky v industrializovanej živočíšnej výrobe sú viac-menej stále (=ukrutné). Toto môžem potom nejak rozviesť, ak si prosíš - bol som na nejednej farme. Nie, že by o to nejak išlo. Osobne by som napríklad preferoval, aby mi žiadny kanibal neodťal po krátkom elektrošoku hlavu pod zámienkou “humánneho”, bezbolestného usmrtenia, nech by ma predtým už držal hoc aj v zlatej klietke a dodával mi potravu nonstop a staral sa, nech som pekne vykŕmený.

Na tú osobnejšiu otázku rád odpoviem taktiež:
mali sme mačku, aj v tejto chvíli je doma jeden kocour :3 O psy/psov som sa staral mnohokrát, aj predtým úplne cudzích - nevidím problém sa k týmto bytostiam správať ako k takým nejakým mimoľudským deťom, ktorých opatera, výchova a život sú na nás do značnej miery závislé;
okrem toho by som ešte zmienil, že som bol taktiež ako mnohí ďalší vychovávaný sa s mnohými zvieratkami kamoškovať, ale zároveň nemať problém sa pozerať na ich zarezávanie, na ich kolembajúce sa mŕtvoly zavesené dole hlavou, ktoré sa ešte trepocú v posmrtných kŕčoch, A! následne pojedať produkty tohto celého procesu. Napríklad zmienim kury (jedna sliepoška nie, Dorka musela ísť napokon pod nôž dakomu inému, lebo na to by sa malý thrwtchr nemohol dívať), kohúta, srnky, zajace, králiky a ovečky/jahniatka (mhmm, nebolo vtedy väčšej lahôdky než žrať králičí alebo ovčí mozoček! priamo z dutiny lebečnej, a to nežartujem, šlo vždy o zvieratká, ktoré som predtým poznal po mene).

Ďakujem za otázky a prečítanie, ak by si mala ešte nejaké podnety k pokračovaniu, nech už aj akokoľvek stručné, hádž. Za prípadné vadné vetné konštrukcie sa ospravedlňujem, nespal som.
10 
 fotka
sveter  1. 7. 2014 18:32
výnimočne nemám chuť sa hádať ani nijako argumentovať, ja by som nepresvedčila teba, prečo si myslím, že na jedení živočíšnych produktov nie je nič zlé a ty by si nepresvedčil mňa, že na tom niečo zlé je.
ale ďakujem, že si sa rozpísal a podložil svoje presvedčenia aj niečím rozumným. radšej si vypočujem takéto obranné argumenty vegána, ako keď na mňa niekto začne okamžite útočiť, že som zdochlinožravec.

ale teda skôr som sa chcela vyjadriť k tej "osobnejšej" otázke, ktorou boli domáce zvieratá.
mačky aj psy žerú mäso, no dokážu stráviť aj rastlinnú stravu. na tom nevidíš nič zlé, keď doma kŕmite zvieratá mäsom z iných zvierat, poprípade granulami/konzervami/hocičím, v čom je aspoň malé percento živočíšneho pôvodu a teda tieto zvieratá boli tiež chované na to, aby ich iné zviera mohlo zožrať.
nechcem, aby to znelo útočne, len ma zaujíma, ako taký vegán vníma niečo takéto.
11 
 fotka
thrwtchr  6. 7. 2014 18:33
@sveter niektorí majú na tieto txty iný názor. a aj mne sa vlastne medzičasom zmenil: presne, ako píšeš, medzi našimi prístupmi je v tejto chvíli celkom široká trhlina, ťažko prekonateľná nejakým siahodlhým argumentovaním z mojej strany. takže iba pár poznámok k zvyšku začiatku: po prvé, nešlo o obranné argumenty, a po druhé, to, že sa niekto na titulovanie nekrofágom alebo mrcinožravcom urazí a berie to ako útok alebo nadávku, ešte neznamená, že sa jedná o útok alebo nadávku. just sayin’. zas si nemôžem odpustiť vniesť sem osobný mindset z doby predtým: mňa by napríklad v dobe mäsožrútstva takéto označenie prv síce zaskočilo, no rýchlo by som si uvedomil (a nie som sám), že sú to slová jednoducho popisujúce realitu môjho konania. a etiku staviam nad etiketu, ale v tomto sa asi opäť nezhodneme.
.
.


tomu krmivu sa niektorí pekne vyjadrili pod tým stavom, kde som na teba reagoval. len doplním, že ma celkom prekvapilo, že na to ideš z trochu inej strany, než z akej obvykle prichádzajú pasívne-agresívne vyhlásenia odporcov vegetariánskych zvieracích spoločníkov.
áno, osobne konvenčné žrádlo (spravidla zväčša cereals, plus pomletky najzvyškovejších zvyškov zvierat z veľkochovov, plus výživové doplnky a izolované látky) pokladám zároveň za kruté a humusné. vegetariánske krmivo (zväčša cereals, mínus pomletky zvyškov zvierat, plus výživové doplnky, toto krmivo býva tiež btw schválené veterinármi) iba za humusné. toľko k tomu, čo na tom vidím zlé.
.
faktom ostáva, že nemôže ísť len o pokus-omyl pri určovaní potravy pre zvieracieho spoločníka. musí ísť o veľmi pozvoľné zmeny. ako píšeš, rastlinnú stravu stráviť dokážu a preto existujú aj špeciálne krmivá /doplnky pre veg*nske zvieratá. v podstate sa jedná hlavne o taurín a l-karnitín, ktoré musia byť (okrem iného) ako suplementy pridávané aj do bežných krmív. ale samozrejme, netýka sa to všetkých zvierat, nie všetky na veg stravu môžu prejsť (o tom sa taktiež dá poradiť so skúseným veterinárom, len neviem, koľko je takých na SVK) a ak by som sa MUSEL trvalo starať napríklad o už nejak naučenú mačku, tak by si v ideálnom prípade buď sama zaistila prísun surového mäsa, alebo by som jej ho zaistil ja. to píšem len za seba, lebo sa mi celkom prieči kŕmiť obligátneho mäsožravca (akýmikoľvek) cereálnymii a neviemakými granulami. čo sa týka zvierat, o ktoré som sa staral, vždy som sa prispôsobil tomu, ako ich kŕmili ich "majitelia".

môžeš si ale pokojne vygúgliť “vegan / vegetarian cats and dogs” alebo “vegakrmivo” a zakrútiť si nad tým hlavou. osobne tieto krmivá nepokladám za menejcenné v porovnaní s granulami bežne dostupnými na trhu, zložením sú si veľmi podobné a oboje musia byť umelo obohatené vitamínmi etc.
12 
 fotka
piter09  6. 7. 2014 18:43
13 
 fotka
thrwtchr  7. 7. 2014 21:59
@piter09 vďaka za príspevok
niečo som si odtiaľ
okopčil
Napíš svoj komentár