Začal druhý semester môjho štúdia čínskej filológie (po čínsko - česko - anglicko - slovensky). Mám ešte viac zmiešané pocity ako na začiatku.
Na začiatku som sa tak trochu bála neznámeho, dúfala som, že spoznám dobrých ľudí, kamarátov, bola som šťastná, že ma prijali, bola som veľmi príjemne prekvapená z prostredia, super intrákov a fajn spolubývajúcich.
Teraz mám príjemné pocity z krásneho mesta a super intráku, som šťastná, že tu mám spolužiačku zo strednej (s ktorou na seba ale nemáme veľa času), som rada, že mi chodia perfektné spoje domov a čínština ma baví. No a...Som sklamaná z ľudí. Asi tak.

Sklamalo ma, že môj potencionálny veľmi dobrý kamarát je arogantný kokot. Moja potencionálna dobrá kamarátka je zrazu nepríjemná a falošná (sadla si, ako správna vrana, k tomu arogantnému - a to aj doslova). Drvivá väčšina ostatných spolužiakov, s ktorými som prehodila nejaké slovo, sú nerdi. Nenapadá mi vhodný slovenský ekvivalent, aj keď nerada takto používam slová.

Čakala som, že na čínštine budú tak trochu ,,divní" ľudia, ale možno som tak trochu dúfala, že sa niekde predsa len nájde niekto pre mňa.

Z môjho pohľadu, podľa môjho vkusu, som tam najkrajšia. Pre neznámych je to namyslené, moji blízki to pochopia, a to akože pri spolužiakoch zas nemám také veľké nároky. Nie žeby som bola kráľovná krásy zas, ale veľa mojich spolužiakov (a 90 percent ľudí, ktorých som stretla na filozofickej fakulte) zjavne nevykonáva základné úkony, ako umývanie vlasov, tela či čistenie zubov (alebo/a použitie žuvačky). Nikdy som sa nad takými vecami nepozastavovala, lebo som sa stretávala s ľuďmi, ktorým to pripadalo normálne. Chlapi v mojom okolí nosili vyžehlené košele a voňali. Ženy sa prikrášľovali, či už tvár alebo nechty alebo opätky alebo šaty...Hocičo. Tu je im to jedno. Nosia jedno prepotené tričko celý týždeň no a tak podobne. Ale to by nebolo také hrozné, každý má iné priority, veď nechcem byť až tak povrchná. Ich výzor sa ale odráža aj na správaní. Nerobia nič iné, len sa učia. Alebo rozprávajú o učení. Majú zvláštny humor. Sú arogantní a myslia si, že zjedli všetku múdrosť sveta. (Opakujem, že väčšina tých, s ktorými som sa rozprávala).

Ja na to proste nie som zvyknutá a čoraz viac si uvedomujem, akí super ľudia so mnou chodili na strednú. Miško, ktorý KAŽDÝ deň ocenil, že som krásna, múdra a šikovná. Maťko, ktorý ma objímal ako chlap. Aďa, ktorá so mnou chodila na kávu, na drink, všade. Baby, s ktorými som sa každý deň zasmiala. Ktoré o mne toľko vedeli a zaujímalo ich viac. Ľudia, ktorých mám úprimne rada a oni mňa. Takí, s ktorými sme sa moc nemali v láske, ale REŠPEKTOVALI sme sa. Nie, že sme sa smiali a krútili hlavou, keď tomu druhému niečo nevyšlo. Keď povedal niečo po slovensky a ja som Pražák, tak je to na hlavu. Nepodkopávali sme si nohy, lebo toto nie je súťaž.

Nie som ani bifľoš ani extra spoločenský typ. Ale urobila som všetky skúšky na prvý krát a mesiac voľna som si užívala s kamarátmi (zo strednej).
A to bola asi tá chyba. Uvedomila som si, že som takáto a nezmením sa. Aj napriek všetkému som tak šťastná.

Takže to asi zostane v (v rámci možností) v slušnej rovine s mojimi spolužiakmi a ja natrafím časom na niekoho, s kým si sadnem. Problémom ale zostáva, že sa veľa učím, celé dni a vlastne teda nestretávam nikoho iného ako ich, spolubývajúcu a rodinu.
Myslím si a dúfam ale, že v tomto krásnom veľkom meste plnom milých ľudí je určite niekto, kto je ako ja.

 Blog
Komentuj
 fotka
darkparadise  19. 2. 2014 20:01
v niektorých pasážach mám pocit akoby som ten článok písala ja...toľko podobného, tiež sa stále na výške hľadám a čo je horšie už sa pomaly uspokojujem so svojimi myšlienkami a samotou..
 fotka
soolvieza  19. 2. 2014 20:08
@darkparadise Ale takto to predsa nemôže skončiť! Robím to, aby som prežila, ale nevydrží to navždy. Myslím tú samotu...Kde študuješ?
 fotka
darkparadise  19. 2. 2014 20:18
ja som vďačná za priateľky zo strednej, aj keď sa vidíme veľmi zriedka, keďže všetky študujeme na iných VŠ, za priateľa, ktorý sa stal pre mňa najväčšou oporou, za rodinu...takže sa radšej nesťažujem a pretrpím to medzi tými ľuďmi..nemôžu za to a dúfam, že "časom" možno nájdem partnera pre moju dušu zložitú študujem na SVK-stred ..
 fotka
kakofonicka  5. 4. 2014 14:02
až teraz som tu objavila tento skvost a - musím uznať, že si to viem veľmi dobre predstaviť, pretože mňa síce do Prahy nevzali (nechcela som ísť na čínštinu, ale na japončinu), ale všimla som si aj ja taký fakt .. proste, ja som tam šla ako študentka, ktorá končila bakalára už na jednej vysokej škole (a teda uznávam, že je to moja chyba, že ma nevzali, lebo som nemala čas sa pripraviť poriadne na prijímačky, hlavne na češtinu) a preto som bola dosť vykoľajená, že ja som na prijímačky prišla upravená, v šatách a .. chlapcov neriešim, lebo chlapci mali vždy boli v týchto veciach iný, ale dievčatá prišli vo vyťahaných tielkach, kraťaskoch, s batohom na chrbte a vlasmi na všetky strany. cítila som sa tam ako ufo, pretože som tam vyslovene svietila.. takže si viem predstaviť, že keď niekto príde takto na prijímačky, tak asi ne prednášku príde zrejme aj v pyžame hold.. asi sme si obe vybrali odbory, kde majú ľudia iné priority ako vyzerať aspoň trochu ako čistotný človek
tak len držím palce, keď už si sa tam dostala, nenechaj sa odradiť arogantnými týpkami.. a keby ti bolo veľmi smutno/nudne, dám ti kontakt na môjho mega super duper kamoša v Prahe (je mi ako brat) ..s ním je vždy zábava
 fotka
soolvieza  27. 5. 2014 21:45
@kakofonicka Ospravedlňujem sa Ti, že odpisujem až teraz, ale vôbec mi tu neukazovalo upozornenie . Ďakujem za komentár . Asi to tak vyznelo, že chodím do Prahy, ale nie, to mám len asi dvoch spolužiakov z okolia Prahy. Každopádne ďakujem za ponuku kontaktu, škoda, že je tak ďaleko . A ďakujem aj za podporu a takisto Ti držím palce .
Napíš svoj komentár