V prvom rade by som chcela zdôrazniť, že tento článok v žiadnom prípade NIE JE NÁVOD ako sa zbaviť akné. Je to moja skúsenosť, s ktorou sa chcem s vami podeliť. Keď som mala cca 13 rokov dostala som ľahkú až strednú formu akné, preto by som tieto postupy neodporúčala tým, ktorí trpia tou ťažkou formou nakoľko tú treba riešiť liekmi ale netvrdím že sa to nemôže zlepšiť alebo aspoň obmedziť dodržiavaním mojich postupov. Takže, trochu tej mojej story Mala som akné hlavne na čele, no potom sa rozšírilo na stred tváre a do tzv. T-zóny. Niekde na internetových stránkach som čítala, že akné je ako VLNA: ,,v 13tich ho máte na čele, v 15tich v strede tváre a v 20tich na krku". Pripadalo mi to divné ale hold u mňa to tak bolo. Samozrejme asi ako každé dievča som z toho mala komplexy. Asi netreba zdôrazňovať že toto ochorenie je sprevádzané hormonálnymi zmenami preto je niekedy veľmi ťažké sa zmieriť s tým že ,,budem musieť z toho vyrásť“. Každopádne moje dospievanie bolo sprevádzané touto ozdobou až do 17 roka (možno 18) keď zrazu zázračne zmizlo°°. Bola som z toho veľmi milo prekvapená (kto by nebol?). Vrátilo sa až v 20tke a zjavilo sa mi na krku – bol to des. Dnes už ho nemám.

1. NEDOTÝKAŤ! Pravidlo číslo 1. Všimli ste si koľkokrát za deň sa dotkneme rôznych vecí? Všade nás obklopujú baktérie. Tým, že sa tváre dotýkame, ich prenášame na pleť a skôr či neskôr sa to na nej aj prejaví. Čiže tu platí pravidlo – LEN S UMYTÝMI RUKAMI!
2. NEVYTLÁČAŤ! Poznáme to. Zjaví sa vyrážka a chytro chytro aby tam nebola. Vadí nám to, aj keď si to neuvedomujeme stále ju ošahávame až nakoniec sa ju snažíme vytlačiť. Takto NIE! Vytláčať môžete JEDINE tie s bielou hlavičkou a to tak, že si vezmete nejakú handričku – ideálne vreckovku alebo toaletný papier a hneď po vytlačení vydezinfikovať.
3. ČISTIŤ! Keďže naša tvár je jediné miesto na tele, ktoré je dennodenne vystavené rôznym škodlivým radikálom treba sa o ňu aj patrične starať. Nemám na mysli prehnanú starostlivosť ale takú akurátnu. Hlavne netreba pleť vysušovať inak sa začne brániť ešte väčším mastením. Pokiaľ máš po čistení pocit stiahnutej pleti tak to asi nieje ten správny produkt pre teba. Pleť by sme mali čistiť ráno a večer. Ja osobne používam čistiaci krém s peelingovými zrniečkami (POZOR!!! peeling nieje vhodný pokiaľ máš akné, ak máš však len mastnú pleť a akné ťa už netrápi je vhodný) a potom pleť dočistím pleťovou vodou. Z vlastnej skúsenosti odporúčam kupovať produkty s TEA TREE olejčekom.

Napr.
Oriflame – Tea Tree krém na tvár
Dr. Muller – Tea Tree 100% olejček
Fyto – Tea Tree pleťová voda

Tieto produkty som vyskúšala ja. Tea Tree olejček má VEĽA dobrých vplvyvov. Čo je podstatné pre mňa je však to, že je ANTIBAKTERIÁLNY. Je veľmi vhodné, keď používate na čistenie a následnú staroslivosť produkty s týmto olejčekom. Má to lepší efekt.
4. NEPANIKÁRIŤ! Tým mám na mysli toto:,, Hm, tento produkt mi vôbec nepomohol, vyskúšam budúci mesiac/týždeň nejaký iný.“ STOP! Samozrejme, že sa to nezlepšuje! Takisto ako aj my, tak aj naša pleť si musí zvykať určitý čas. Pokiaľ meníš produkty na čistenie každý týždeň alebo každý mesiac niet divu, že je to len horšie a horšie. 1 mesiac je práve doba kedy si pleť už konečne zvykla na tvoj produkt. Pokiaľ ho ty hneď po mesiaci zmeníš, pleť si musí nanovo zvykať (rozumej obdobie keď sa cca týždeň po čistení nového produktu ,,vyhádžeš“) a je to pre ňu obtiažne. Snaž sa pri jednom výrobku ostať dlhšie a až po dvoch mesiacoch zhodnotiť či naozaj nevyhovuje. Mesiac je pre pleť veľmi krátka doba! To isté sa týka dekoratívnej kozmetiky – hlavne makeupov, báz a výrobkov určených na tvár.
5. ZINOK! Brať, brať brať, PRAVIDELNE! Dostať ho všade v lekárňach. Každý deň 1 tabletku v rovnaký čas.
6.H2O! Piť veľa čistej vody sa oplatí a prejaví sa to aj na pleti.
7. NECHAJ PLEŤ DÝCHAŤ! Ak tráviš deň doma alebo na intráku a vieš, že nepôjdeš na verejnosť, nezaťažuj pleť tým, že na ňu nanesieš makeup aj keď to nieje nutné.

Momentálne ma už nič konkrétne nenapadá čo by som tu ešte mohla napísať. Snáď len toľko, že ako som už vyššie spomínala, niekto si to musí proste ,,vytrpieť“ a niekto nie. Popravde sama neviem či vymiznutie akné bolo u mňa spôsobené hormonálnymi zmenami alebo dodržiavaním týchto bodov ale viem, že rozhodne sa to PRESTALO zhoršovať. Tak to je všetko. Dúfam že sa vám článok páčil Ak máte ešte nejaké tipy,rady, kľudne mi ich napíšte do komentára. Každopádne nezúfajte, treba byť trpezlivý.

GOOD LUCK!

PS: Určite nájdete nejaké gramatické chyby v článku, tak prosím to ignorovať

 Blog
Komentuj
 fotka
borovy  21. 8. 2013 19:25
Ja som tiez obcas mavala vyrazky a pomohlo mi na to Clean and clear (cervene). Teraz uz take alkoholove pletove vody memozem,uz mam suchu plet.

A pomaha aj antikoncepcia,ktoru som brala kvoli hormonalnym zmenam.
 fotka
sibell810  21. 8. 2013 19:28
Clean&Clear sú podľa mňa strašne agresívne pleťové vody. Mala som tú na ,,blackheads" a aj tu červenú na mastnu pleť ale nevyhovovali mi.
 fotka
willbebetter  21. 8. 2013 19:49
som rada ze si nezabudla na zinok to je zazrak!
 fotka
antifunebracka  9. 2. 2015 16:23
chvalabohu, ze ja som nikdy problemy s akne nemal co je divne, kedze som ignoroval prakticky vsetky tvoje rady a robil ich presne naopak
Napíš svoj komentár