Tieto pirohy sú jedno z mála jedál, ktoré varím spolu s mojím bratom. Je to náš taký menší "rituál". Odporúčam toto jedlo variť vo dvojici, lebo je to piplačka a príprava je trocha dlhšia.
Bryndzové pirohy
cesto:
1 kg zemiakov, 300 g hrubej múky, 1 vajce, soľ
plnka:
200 g zemiakov, 1/2 kg bryndze
Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme, pretlačíme. (Asi 200 g odložíme do plnky). Pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme cesto. Dosku pomúčime, cesto vyvaľkáme a pokrájame buď na obdĺžničky alebo kruhy (podľa toho, ako cesto spájate). Medzitým si urobíme plnku z pretlačených zemiakov a bryndze. To spojíme dokopy. Obdĺžničky (kruhy) naplníme, preložíme, dookola stlačíme a vo vriacej, osolenej vode uvaríme. Popražíme slaninu a v druhom hrnci na masle cibuľu. Uvarené pirohy polejeme maslom s cibuľou a slaninku posypeme navrch. Môžme pridať aj kyslú smotanu a pijeme s mliekom.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.