Nie som si istá, ako začať, tak proste asi pôjdem od konca a napíšem všetko, na čo si v danom okamihu spomeniem. Ak to niekomu z vás bude príliš vadiť, nemusíte tento blog čítať.

Keď som po strednej povedala, že ostanem chvíľu (minimálne rok) robiť, miesto toho, aby som išla na výšku, moji starí rodičia sa absolútne zdesili. Starký začal vidieť veci najčiernejšie, ako sa len dá a pochoval moje vyhliadky na kvalitné vzdelanie výrokom, že "tá už na vysokú nepôjde". Starká sa mi zhruba každý mesiac pýtala, či už som si podala prihlášku na vysokú.

Na školu som nešla dva roky, keďže som sa zabudla v pomerne dobre platenej práci. A potom to prišlo.

Príchod na vysokú. Prvý raz som mala svoju vlastnú izbu zariadenú viacmenej tak, ako som sama chcela, keďže som si nevedela predstaviť, žeby som bývala na intráku so všetkými vecami, ktoré som do Nitry presťahovala. Vlastne som sem premiestnila celý svoj život.

V izbe sa mi nahromadili od septembra najrôznejšie veci, ktoré tu z toho spravili vlastne útulný domov. Kopa popožičiavaných kníh do školy, kopa vypitých plechoviek od piva, ktoré si zo zásady kupujem tak, aby každá bola iná a robím si zbierku. Nové aj staršie plyšáky. Drobnosti v zelenej farbe, do ktorej je ladená celá izba. Pod posteľou pribúdajú v (ne)úhľadnom rade častejšie nosené topánky a malý kufor, s ktorým lietam do Londýna za rodičmi, keď práve vydá.

Na škole sa vo mne pre zmenu nahromadili dojmy. Nevravím, že boli len pozitívne, pretože by som dosť klamala. Našli sa aj veľmi negatívne okamihy a vlastne bol začiatok akademického roka dosť ťažký, poznačený finančnými suchotami, veľkými výdavkami na "skriptá" a početnými chorobami aj problémami v medziľudských vzťahoch. Ale nechcem sa vracať k negatívam.

Časom som pochopila, že kolektív na vysokej škole je úplne o niečom inom. Na vysokej škole človek stretáva neuveriteľný nepomer ľudí oproti tomu, s koľkými sa stretával na základnej či strednej škole. Semináre a prednášky sú pomiešané, človek poznáva ľudí z iných odborov a nutne medzi nimi nachádza podobné, ak nie úplne rovnaké typy, ako je on sám. A pomaly, ale isto si nachádza známosti a priateľov.

Do školy sa chodí viacmenej s radosťou. Študuje sa to, čo nás baví, alebo baví aspoň čiastočne. Poznávame mesto a zisťujeme, kde majú najlacnejšie pivo. Poznávame vyučujúcich a zisťujeme, ktorých si do budúcnosti budeme vážiť a na ktorých budeme proste iba nadávať.

Na vysokej škole vďaka množstvu študentov, ktorí sa premelú seminárnymi a prednáškovými miestnosťami nie je miesto pre detinské osočovanie a odstrkávanie "slabších" jedincov. Možnože sa niečo podobné deje na intrákoch, ale tomu som sa pobytom na priváte vyhla, takže neviem posúdiť.

Viem však povedať, že som v Nitre mimoriadne šťastná. Začiatky boli ťažké, po všetkých ohľadoch. Viacmenej príchodom do Nitry som prišla na to, ktorým ľuďom na mne naozaj záleží a ktorí majú miesto môjho priateľstva či mojej osoby úplne iné priority. Vykryštalizovali sa vzťahy aj priateľstvá. Niekoľko nádherných nových som v Nitre nadviazala.

Nitra mi dala veľa. Skúsenosti, zážitky, nádherný výhľad z Klokočiny, vedomosti, zvýšené tlaky, kopu svojej histórie. Ľudí, s ktorými to ani náhodou nie je "nakrátko". Aj mne samej pomohla utriediť si priority a pochopiť, že ľudia, ktorých mám najradšej musia byť proste blízko pri mne. Aj keď to niekedy nejde celý rok, ale aspoň väčšinu z neho.

Spomínam na hruškové, gaštanové a iné muffinky, ktoré mi počas semestra zvykla M. vypekať.
A ako som z posledného piva musela A. viezť domov taxíkom a aj tak si nepamätala, kde býva.
Ako sme sa s D. prvý raz spikli pri najmladšiemu členovi nášho učiteľského zboru, keď sme svorne bránili umeleckú hodnotu Harryho Pottera. (D. by sa však mala hanbiť, pretože si existenciu tejto iniciály v tomto blogu vynútila (niežeby si ju nezaslúžila)
Ako som na začiatku zimného semestra nadávala na PhDr. Laukovú, ktorá si "dovolila" vyrobiť nám deň v škole navyše, aby som následne prišla na to, že to vlastne bolo ešte to najmenšie zlo, aké môže nejaký vyučujúci študentom zavariť.
Ako som bola prvý raz na nitrianskej Kalvárii, na hrade, v parku na gazdovskom dvore, ako sme sa doteraz nevytrepali na Zobor a ešte stále nás čakajú Dražovce.
Ako sme mali veľkú dámsku jazdu, ktorá skončila na diskotéke v Šenku a keď sme o druhej odchádzali, ja a S. sme ešte stále chceli tancovať.

Dobre sa spomína aj na veselé okamihy, kedy človek spoznával nových ľudí po baroch, po chodbách alebo iba tak, na akciách.
Prežila som tu aj ťažké chvíle a občas to vyzeralo naozaj dosť zle, ale všetko sa dalo zase do poriadku.
Ľudia, ktorí v mojom živote už nemali a nechceli mať svoje miesto, z neho odišli, a iní, ktorí o to mali záujem zase prišli.

Vysoká bola novým začiatkom akéhosi... trochu iného života. Do školy viacmenej s radosťou, o to s väčšou medzi priateľov - skutočných priateľov.
Novú lásku som nehľadala, ale našla si ma aj tak. Nikdy v živote by som neverila, že to bude práve tak, ako je to teraz. Nebanujem, neľutujem, iba som spokojná.
Aj napriek všetkým kopancom od lásky, ktoré som kedy dostala teraz cítim, že som schopná odovzdať sa do toho zase a naplno, bez zbytočných predsudkov a komplexov. Ešte aj moji najbližší v tom vidia "niečo viac", niečo, čo tu ešte nebolo. Možno aj to spravila tá vysoká, ktovie.

A najkrajšie okamihy?
...prvé stretnutie s M...
...prvá káva so Z...
...prvý ozajstný pocit jarnej slobody...
...prvé Áčko z ťažkej skúšky...
...prvé úspechy na pôde akademickej...
...prvé pivo v parku...
...prvé objatie v Kravíne...
...prvá pusa vo Vrtáku...

Bolo toho strašne veľa. Neuveriteľne veľa sa toho stalo "poprvé". A momentálne nechcem, aby sa niečo menilo. Aj keď si uvedomujem, že nič nie je večné a že Nitra pre mňa nebude donekonečna útočiskom a (prechodným) domovom pre mne najbližších ľudí... ale taký je život.

Teraz je to tak, ako to je, teraz je vysoká škola rajom na zemi. Ja len chcem, nech to tak ostane čo najdlhšie.

 Blog
Komentuj
 fotka
owad  1. 6. 2011 21:49
veľmi pekne napísané
 fotka
sarah_whiteflower  1. 6. 2011 21:52
@owad Ďakujem pekne.
 fotka
spomienky7  1. 6. 2011 21:57
peknee.aky odbor si studovala?
 fotka
sarah_whiteflower  1. 6. 2011 21:58
@spomienky7 Prečo študovala? V profile 21 rokov a teda ani blog nie je ani náhodou písaný v minulom čase, ako keby som už bola zo školy von Mám po prvom ročníku jednoodborovej slovenčiny.
 fotka
purenarcissism  1. 6. 2011 22:01
a ja tam nie som
 fotka
sarah_whiteflower  1. 6. 2011 22:03
@purenarcissism "človek poznáva ľudí z iných odborov a nutne medzi nimi nachádza podobné, ak nie úplne rovnaké typy, ako je on sám. A pomaly, ale isto si nachádza známosti a priateľov."



"Vykryštalizovali sa vzťahy aj priateľstvá. Niekoľko nádherných nových som v Nitre nadviazala."



Nekecaj, iba za to, že tam nemáš iniciálu
 fotka
spomienky7  1. 6. 2011 22:03
tak studujes.prepac fuu,slovencina,tazke.drz sa
 fotka
sarah_whiteflower  1. 6. 2011 22:08
@spomienky7 Nič sa nestalo, však ja sa iba smejem a čo ja viem či ťažké... pre mňa určite ľahšie než akákoľvek prírodoveda
 fotka
purenarcissism  1. 6. 2011 22:16
ja chcem iniciálu!
10 
 fotka
sarah_whiteflower  1. 6. 2011 22:18
@purenarcissim Vážne budeš taká odporná, až dokým ju tam nedám? Tak ja ju tam idem doplniť
11 
 fotka
ochhm  1. 6. 2011 22:20
vsetky tie sracky co ma stretli su zanedbatelne. uplne suhlasim.
12 
 fotka
sarah_whiteflower  1. 6. 2011 22:24
@ochhm Som rada, že nie som jediná, čo to tak cíti



@purenarcissism Na mrcho, máš to tam! Hľadaj
13 
 fotka
purenarcissism  1. 6. 2011 22:29
JOOO harrry potter!!!! ľúbim ťa
14 
 fotka
sarah_whiteflower  1. 6. 2011 22:32
@purenarcissism Aj ja teba segro
15 
 fotka
bizbilio  1. 6. 2011 22:54
ze ja som ta inspirovala

inak,to s tvojou starou mamou a otcom,to by som zhrnula do jedneho,vlastne dvoch,slov:moja mama

a presne si pamatam ten pocit z prveho acka z fakt neskutocne tazkej skusky,iba dvaja ludia to dali na A,a ja som bola medzi nimi

krasa!
16 
 fotka
rezen47  1. 6. 2011 22:59
darmo ... ja to stale vravim ...vysokoskolsky zivot je uzasny
17 
 fotka
sarah_whiteflower  1. 6. 2011 23:01
@bizbilio Naozaj iba čiastočne Pripomenula si mi, že už som dávno nepísala oslavný blog na moju vysokú školu, pretože ja už dva na konte mám



» www.birdz.sk/webka/sarah_whi...




» www.birdz.sk/webka/sarah_whi...




Ale akože časovo si ma určite inšpirovala, to zase jasné
18 
 fotka
bizbilio  1. 6. 2011 23:04
vdacne
19 
 fotka
sarah_whiteflower  1. 6. 2011 23:04
@rezen47 To určite je
20 
 fotka
ikuto  1. 6. 2011 23:25
čiže, výška je lepšia ako robota ?
21 
 fotka
polnocnynotorik  1. 6. 2011 23:28
som rad ze som mohol a prispel k tvojmu stastiu
22 
 fotka
ciernaruzicka  1. 6. 2011 23:32
krásne napísané UKF či SPU?
23 
 fotka
sarah_whiteflower  2. 6. 2011 09:15
@ikuto Samozrejme, že je lepšia, kde inde nájdeš toľko priateľov, spoznáš toľko ľudí a dostaneš sa na toľko akcií, než na výške? V robote teda len ťažko. Ja som mala robotu, ktorá ma povozila zadarmo po celej Európe, a predsa ani zďaleka nebola taká dobrá ako škola.



@ciernaruzicka UKF, jednoodborová slovenčina, ako som už písala



@polnocnynotorik Keď chcem byť dôsledná, tak ja som o to radšej, že si mal záujem k nemu prispieť
24 
 fotka
paperdoll  2. 6. 2011 09:33
no.. tak tento pocit ( ten úlne super bombastický) som zažila len teraz v Blave... možno to bolo aj tým, že som mala kde spať ("mala som tam svoj malinký domov") a zažila fajn chvíle s ľuďmi z divadla.. už viem aspom trošičku aký je to pocit
25 
 fotka
sarah_whiteflower  2. 6. 2011 09:40
@paperdoll Tak to je fajn A s nami si to nikdy nezažila? Ale jasné, ono je to ťažšie prísť na to, keď človek dochádza, ja som tak dochádzala na strednú školu každý deň a tí, čo boli na intráku o tom hovorili niečo úplne iné a dosť o tom básnili a ja som nikdy nechápala prečo
26 
 fotka
paperdoll  2. 6. 2011 09:47
@sarah_whiteflower

hm.. takto.. keby som bývala v NR tak týždeň, tak po dvoch-troch dňoch by som sa oťukala (lebo keď som tam išla len na jednu noc, tak to som bola ešte vyklepaná, nepoznala som, ako to beží, či sa mám alebo nemám v noci báť a tak)...
27 
 fotka
sarah_whiteflower  2. 6. 2011 10:04
@paperdoll To je úplne jasné, že na začiatku je proste človek všelijaký, divný, nevie čo a ako. Mne tiež trvalo mesiac, možno aj dva oťukať sa, keď som sa sem presťahovala, ale potom už to bolo super... a čo ty vieš, možnože sa sem napokon niekedy premiestniš
28 
 fotka
greenbunny  2. 6. 2011 11:31
dúfam že aj ja si k VŠ vytvorím takýto vzťah =/ lebo zatial som ju len nenávidel...o rok hádam tiež nitra =D
29 
 fotka
sarah_whiteflower  2. 6. 2011 11:35
@greendbunny Dôležité je aj vybrať si odbor, ktorý človeka baví, potom sa všetko robí omnoho ľahšie Neboj, určite bude dobre. Ono sa občas stane, že to na prvý raz nevyjde, ale tak na druhý raz už musí
30 
 fotka
majusssska  2. 6. 2011 11:58
dúfam, že niečo také raz budem môcť povedať ja. moje pocity z tohto roka by sa dali opísať všelijako, len nie slovami "raj na zemi".
31 
 fotka
sarah_whiteflower  2. 6. 2011 12:02
@majusssska Dúfam, že budeš môcť, budem držať palce Niekedy je to aj ťažšie samozrejme, ale netreba sa vzdávať!
32 
 fotka
titusik  2. 6. 2011 18:58
Nitru milujem. dokopala ma sem škola a hoci škola ako škola, ale mesto je úplne super. A tiež by som sa už nevrátila na gympel, hoci kolektív bol dobrý, ale tu sa cítim konečne tak, akoby som zapadla na svoje miesto Ale nadpis blogu mi na tento semester nepasuje vôbec Už nech je po štátniciach a idem do Budapešti
33 
 fotka
sarah_whiteflower  2. 6. 2011 19:38
@titusik Držím ti palce na tie štátnice moja A neboj nič, možno na ten ďalší semester ti to už sedieť bude.
34 
 fotka
moniqas  26. 6. 2011 14:23
36- co dala 5 hviezdicku velmo pekny blog
35 
 fotka
benci  3. 7. 2011 13:23
no ked studujes slovencinu v nitre tak sa necuduj ze mas A-cko z tazkej skusky
36 
 fotka
sarah_whiteflower  3. 7. 2011 13:38
@benci Vážne? Tým si čo chcel akože povedať?
37 
 fotka
benci  4. 7. 2011 10:31
ved ze sa nemas cudovat
38 
 fotka
sarah_whiteflower  4. 7. 2011 13:34
@benci Ty vieš niečo konkrétnejšie o Katedre slovenského jazyka na Filozofickej fakulte UKF v Nitre, o čom ja neviem zo štatistík a od známych mojich aj mojej mamy? Akože niečo na štýl "diplom zadarmo" alebo tak?
39 
 fotka
antifunebracka  7. 10. 2012 02:40
ta sablona tvojich blogov sa uz zacina opakovat, ale euforiu z pohodovej vysokej som zazil i ja a preto ju dobre chapem
Napíš svoj komentár