...môže to pokojne znamenať aj katastrofu.

Týmto hlbokým zamyslením hneď na začiatku blogu nechcem uraziť žiadneho Slováka ani žiadneho obyvateľa Považskej Bystrice, ale bohužiaľ to naozaj tak niekedy je. Niektorí ľudia by mali mať zakázané cestovať, pretože ohrozujú ostatných ľudí vo svojom bezprostrednom okolí, najmä však tých, ktorí im rozumejú - je tu totiž vysoká šanca, že okoloidúci umrú od smiechu.

A teraz k veci.

Opäť raz som na týždeň zdrhla za našimi. Nastúpila som do lietadla, v Londýne sa z neho zase vytrepala a utekala veľmi veľmi rýchlo na kontrolu pasov a občianok, aby som bola čo najskôr na čerstvom vzduchu pred letiskom a mohla si zapáliť cigaretu.

Vtedy som ich zbadala prvý raz. Bolo ich šesť a na prvý pohľad to boli Slováci (alebo Česi alebo Poliaci). Hundrali, mali napchaté príručné batožiny a traja z nich jedli vyprážané rezne napchaté medzi dva suché chleby.

Snažila som sa ich ignorovať, ale nešlo to. Postavili sa totiž za mňa - a to nemali robiť. Zistila som totiž, že sú to naozaj Slováci.

Vypočula som si zaujímavý rozhovor o tom, ako je možné, že od nich zase budú pýtať občianske preukazy a pasy. Najstarší člen tohto osadenstva odmietal prejsť pasovou kontrolou, pretože si bol na sto percent istý, že keď prejde za bariéru, nebude sa mať ako dostať ku svojmu kufru, ktorý mal v podpalubí lietadla. Zdržiavala som sa komentára a nechala ostatných príslušníkov jeho kŕdľa, aby mu jemne vysvetlili, že batožinu si "scollectuje" až o niečo neskôr a že pokojne môže tomu milému ujovi v okienku pas ukázať.

Pri odchode z miestnosti na vydávanie batožiny som ešte za sebou započula nespokojné frflanie o tom, ako je možné, že tie veľké krútiace sa kolesá s pochodujúcimi kuframi nie sú označené, prevrátila som očami a vyšla von. V príletovej hale som si kúpila svoj lístok z letiska do Londýna a vyšla som si vonku zapáliť. Stihla som zmeškať jeden autobus a nastúpiť až do druhého.

A oni si prisadli. Opäť rovno za mňa. Za mňa konkrétne si sadol najstarší párik zo šesťčlenného stádočka a veselá cesta sa mohla začať. Chcem poznamenať, že táto cesta trvala slabé dve hodiny, z ktorých som zhruba 50% prespala a všetko, čo tu teraz popíšem, sa udialo v priebehu ani nie hodiny času.

Všetko to začalo, keď sme sa začali blížiť zo Stanstedu (letiska asi 40 míľ od Londýna) bližšie k centru.

1: To už sme v Londýne?
2: Určite, pozri, však tam sú domy a občas aj obchod.
3: Ale nie, to určite nie je Londýn.
1: Prečo?
3: Však som po ceste videl ovce a aj nejaké kozy.
1: A ja aj kravu!
2: No to vieš, nie je tu zase všade taká dobrá úroveň, aby na nich mohli robiť iba Slováci a Turci, občas si musia aj ten syr spraviť sami. Koniec koncov, veď Londýn má skoro 1 a pol milióna obyvateľov!

1: Čo to má henten na hlave?
2: To má plešinu, nie?
3: Kristepane, nie, však čo ste sprostí. To je hentá židovská burka, čo to nosia.
1: Jáj, to je Žid!
3: Hej, jasné. A pozri, ďalší! Oni majú dnes určite nejaký sviatok, pozri, akí sú vyobliekaní.
2: Možno idú z kostola.
3: Nie, oni nemajú kostoly. Oni majú iba také malé miestnosti, hovoria tomu synagógy.
4: To ako im tá... burka môže držať na hlave?
3: Čo ja viem, asi majú poza uši gumičku.
1: Henten mal!
3: No, tak vidíš.

1: Hej, hej, pozri!
2: Čo?
1: Tam, čo je napísané... čo to znamená ten Šnek bar? (pozn.autora: v originálni tento nápis znie "Snack bar", ak by to niekomu nenapadlo)
2: No, to je taká kaviareň, kde si môžeš dať kávu, čaj, nejaký koláč.
1: Majú tam aj nejaké bagety alebo tak?
2: Ale nie, však také veci v kaviarňach nemávajú, však vieš.

Prichádzame na Golders Green Station. Obchádzame s naším autobusom červený dvojposchodový, ktorý stojí na zastávke. Za jeho volantom sedí žena (Indka) v šoférskej rovnošate a je sendvič:
1: Aha! Pozri! To je žena?!
2: Nie, to je asi Cigánka.
1: A to akože ona šoféruje?
2: Ale čo si sa zbláznila?! To je stopercentne iba upratovačka, však to by ju takto nemohli pustiť.

1: A koľko je tu veľa tých čiernych. Im tu musí byť zima.
2: Ale nie, však to vieš, im sa tu žije omnoho lepšie než tam u nich. Hodia si na seba o jeden sveter viac a je to v poriadku.

Pri prechádzaní autobusom okolo záhrad Buckinghamského paláca:
1: Pozri! Pozri sa na to! Ostnatý drôt, aha aký vysoký plot, a ešte aj tie ostne navrchu!
2: No to je určite nejaký blázinec.
1: Podľa mňa je to väzenie.
2: Nie, to je blázinec. Však pozri, vovnútri vidieť kvety, to by do väzenia nedávali.

Prechádzame ulicou Baker Street, ktorá je známa tým, že v knihách Agathy Christe na nej býval slávny detektív Sherlock Holmes. Niekto z tejto skupiny to spomenie. Nasleduje reakcia druhého:
"To by ma zaujímalo, či ten Sherlock Holmes bol v skutočnosti taký slávny detektív, alebo si to ten spisovateľ iba tak vykreslil a bol to iba nejaký obyčajný radový policajt. Však viete, akí sú umelci."

A napokon trocha situačného humoru. Vystupujeme z autobusu na konečnej stanici, na zastávke rovno vo výške očí tróni veľká tabuľka, ktorá ukazuje, ktorým smerom treba ísť ku ktorému významnému cieľu. Po tom, čo v autobuse naša skupinka asi desaťkrát zahlásila, ako sa potrebuje dostať na Victoria Coach Station, vystúpi, vyberie svoju batožinu a jeden z nich sa po dôkladnom rozhliadnutí navôkol priamo pod tabuľkou ------> Victoria Coach Station (100yds) opýta:

"No, a teraz akože kam???"

Milujem Slovákov na cestách....

 Blog
Komentuj
 fotka
wessen  14. 9. 2011 15:04
Som z Považskej Bystrice a tomuto sa vôbec, ale naozaj vôbec, nečudujem...Ale nieje to len o ľuďoch z Považskej, Slováci sú všetci takí postihnutí...
 fotka
sarah_whiteflower  14. 9. 2011 15:08
@wessen Určite to nebolo mierené proti "považskobystričanom", ale dozvedela som sa asi 20x po sebe, že sú práve odtiaľ, a do názvu sa mi to hodilo.



Slováci rozhodne nie sú všetci takí postihnutí, niektorí sú normálni a dokonca aj dokážu čítať a hovoriť po anglicky. Niektorí. Ale ľudia, ktorí v živote neboli ďalej než vo Viedni na vianočných trhoch a nikdy sa bližšie nezaujímali o iné kultúry a nezistili si nič o krajine, do ktorej cestujú, vedia byť niekedy zábavní. Škoda, že tak smutno zábavní.
 fotka
wessen  14. 9. 2011 15:17
Aj keby to proti považskobystričanom zamierené bolo, vôbec by mi to nevadilo, lebo ako hovorím, je to pravda.



"Niektorí sú normálni..." No, ako človek, ktorý celé leto robil pre istú nemenovanú cestovku ti môžem povedať, že takých je veľmi málo. Slovenskí turisti sú naozaj dementní a takýchto blogov by som so svojimi letnými zážitkami mohla nazbierať aj 236 A niektoré by boli veľmi prudko smutno-zábavné
 fotka
lintu29  14. 9. 2011 15:21
tiež som z PB a celkom sa to aj hodí ... poviem Ti, neznášam Považskú a fakt je tu pár retardovaných ľudí ... ale to je všade.



... ale inak tie rozhovory čo si si vypočula a následne vykreslila, sú naozaj trochu pritrúble
 fotka
sarah_whiteflower  14. 9. 2011 15:24
@wessen Ja som robila vyše dva roky pre Student Agency, takže o tom viem tiež galóny svojho Ale až tak čierno ako ty by som to nevidela, väčšina z turistov má aspoň základný šajn o cudzích reáliách a nenazve jarmulku burkou.



@lintu29 Samozrejme, preto som hneď povedala, že vlastne.. keby boli odkiaľkoľvek, nič by to na veci nemenilo. A že "trochu"? Ono človeku, čo trochu viac pozná Londýn a napr. vie, že má takmer 8 miliónov obyvateľov, prišli niektoré úplne.. povedzme, že do pomocnej školy
 fotka
purenarcissism  14. 9. 2011 15:28
bože už dlho som sa tak dobre nepobavila ....ale to oni povedali že sherlocka napísala agatha, že? lebo ty vieš, že to nenapísala ona dúfam ....no ale krása, chcela by som to zažiť asi by som nezdržala a opravovala ich, no ale...ach ďakujem, vniesla si mi úsmev do dňa sestrička
 fotka
sarah_whiteflower  14. 9. 2011 15:29
@purenarcissism Áno, to zaznelo u nich, ale nevedela som, ako to napísať tak, aby to tak aj vyznelo z kontextu A som rada, že som pobavila
 fotka
anzu  14. 9. 2011 16:29
Aha! Pozri! To je žena?!

Nie, to je asi Cigánka.



Toho Sherlocka by som im možno odpustila, nie všetci sme sčítaní... ale s akou istotou tam svieti ten počet obyvateľov Londýna
 fotka
sarah_whiteflower  14. 9. 2011 16:30
@anzu To, že nevedeli, kto to napísal je v pohode. Ale uvedomila si si, že o ňom rozprávali, ako keby reálne existoval?
10 
 fotka
anzu  14. 9. 2011 16:35
Hej, to sa tiež nedalo prehliadnuť Ale aj to dokážem pochopiť, stane sa... ale tie komentáre o Cigánke za volantom a že na nich robia Slováci a Turci a podobné perly
12 
 fotka
sarah_whiteflower  14. 9. 2011 16:54
@anzu Mne sa najviac páčila perla o blázinci, pri tej som myslela, že budem na sedadle pred nimi plakať od smiechu



@waagbistritz69 Ja si myslím, že napríklad takým Londýnčanom je to jedno... chvalabohu im nerozumeli ani slovo Myslím tí Londýnčania, ale inak to bolo obojstranné
13 
 fotka
exonr  14. 9. 2011 18:43
@wessen vsetci slovaci ? no Ok...tym padom si aj ty postihnuta ale toto co pisala je nic oproti cechom ktorych som stretaval na dovolenke v taliansku nemyslim si ze je to s nami az take tragicke
14 
 fotka
sarah_whiteflower  14. 9. 2011 18:46
@exonr A v čom boli napr. tí Česi o toľko horší? Mňa by to fakt zaujímalo
15 
 fotka
exonr  14. 9. 2011 18:59
@sarah_whiteflower no.. videla si film slnko seno erotika ? ked tam boli na tom obede a jedli tie morske potvory ? tak toto bolo nieco podobne ak nie aj horsie keby to boli neaky dochodci tak to este pochopim ale vekovy priemer tam bol asi 40 rokov musle tam nahanali po celom stole a vsetci tam snic mali velku show ale sledoval som ich potom kazdy den no a mal som dost
16 
 fotka
sarah_whiteflower  14. 9. 2011 19:06
@exonr Tak no, určite to bolo vtipné, ale v mojom merítku je menším fau as nevedieť jesť mušle (aj ja by som ich asi naháňala) než pomýliť si burku s jarmulkou a podobné veci
17 
 fotka
saddath  14. 9. 2011 20:16
axh presne ako moji rodičia ked ma prišli navštíviť prvýkrát

ale plešina vyhrala

ale okrem toho moji starci bolôi celkom ok, nadruhýhrát došli aj sami z letiska. ale také tie ahááá kolko čééérnych, ahááá jaké velké

šnek bar. tam by mali mať slimákov si mylím.
18 
 fotka
sarah_whiteflower  14. 9. 2011 20:22
@saddath Ja som čakala, že ak sú príliš "language resistant", tak že jej ten druhý odpovie, že nejaký francúzsky bar so slimákmi To by som asi umrela
19 
 fotka
saddath  14. 9. 2011 20:27
no to by vedeli len česi....
20 
 fotka
jana2710  14. 9. 2011 23:07
s tým blázincom, resp. väzením to totálne zabili
21 
 fotka
paperdoll  16. 9. 2011 00:29
ehm.. a ktorá normálna baba by si už len chcela zobrať princa za muža? Aj tak zostal už len Harry a Harry je kapitolka sama o sebe. Že aké stresy? .
22 
 fotka
greenbunny  18. 9. 2011 20:30
možno len vtipkovali =D

a inak holmesa nenapísal doyle?? =0
23 
 fotka
sarah_whiteflower  19. 9. 2011 11:59
@greenbunny Pochopiteľne, že áno, už sa to aj na začiatku komentárov raz riešilo



A nie, nevtipkovali. Môžem to potvrdiť
24 
 fotka
antifunebracka  19. 9. 2011 16:23
sedlaci na cestach☺

@wessen napis o tom blog, prosiiim! mna to zaujima
25 
 fotka
greenbunny  19. 9. 2011 18:34
@sarah_whiteflower tak no keby mohli šli by na kravách a na druhej strane nik im chvalabohu nerozumel =D
26 
 fotka
wessen  29. 9. 2011 21:32
@antifunebracka to vyznelo značne moc ironicky
27 
 fotka
antifunebracka  29. 9. 2011 22:45
@wessen sakra ja furt ked sa snazim byt vazny, tak ludia myslia, ze som ironicky open_mouth:ZAJ ma to zaujima
28 
 fotka
keuska  23. 3. 2012 02:20
toto som zazila zatial vsetky razy, co som letela do Londyna. A zacinalo to uz na bratislavskom letisku.. tolko facepalmov v mojej hlave som si este asi nedala. Tiez ma dokazu pobavit taki, co citaju nazov kazdej ulice, takym dolezitym tonom, akoze aha, toto poznam.. aj ked je to len nejaka prasiva bocna ulicka. Ale ty si mala stastie na zvlast mudrych
Napíš svoj komentár