5.kapitola

Druhý maršal ríše, kapitán Merdreth, bol veliteľom novej pevnosti Geron, ktorá sa nachádzala asi 50 kilometrov na juh od Minas Gondolu. Merdreth mal priemernú výšku lemúrskych mužov – 180 centimetrov, mal havranie vlasy, zelené oči a plné pery. Takisto ako kráľ nemal ženu, pretože svoj život zasvätil armáde. Jeho muži ho milovali vďaka jeho priateľskej povahe. V úcte ho mali aj starší vojaci, pretože bol známy veľkou odvahou v boji. Jediný jeho rival bol iba veliteľ Kráľovskej gardy Sarathael. Medzi ľuďmi sa hovorilo, že na Merdretha žiarlil, hoci on sám proti nemu nechoval nijakú zášť. Merdreth mal totiž iba dvadsaťtri rokov.
Merdreth bol taktiež miestodržiteľom provincie Minas Gondol, a tak bol zodpovedný aj za výstavbu Geronu. Geron mal zabezpečiť Minas Gondol z juhu, a preto ho architekti naplánovali ako nedobytnú pevnosť. Výstavba trvala už tri roky, ale pevnosť nebola ešte ani zďaleka dokončená.

V podvečer sa v Gerone objavil posol z Minas Gondolu. Zaviedli ho pred Merdretha, ktorý práve kontroloval stavbu citadely. Posol ho zastihol, ako sa rozprával sa s architektom. „Prepáčte, pane,“ ozval sa posol. Merdreth naňho pozrel a hneď vedel, že je to posolstvo priamo od kráľa. Kráľovskí poslovia mali totiž rovnakú rovnošatu ako Kráľovská garda. „O čo ide?“ spýtal sa Merdreth. „Vec najvyššej dôležitosti. Tajná záležitosť. Kráľ vás žiada, aby ste sa okamžite dostavili do Minas Gondolu. V meste musíte byť ešte pred polnocou,“ odpovedal posol. „Dobre, idem si po koňa,“ súhlasil Merdreth, no v hlave mu vírili myšlienky. Toto je nezvyčajné, pomyslel si. Čo to má znamenať? Tajné záležitosti tu neboli často. Vlastne od skončenia Veľkej vojny ani raz, napadlo Merdrethovi.
Za okamih sa už on aj gardista hnali do Minas Gondolu. „O čo teda ide?“ spýtal sa Merdreth opäť. „O tom mám zakázané hovoriť, pane. Poviem vám len toľko, že tá správa nám asi prevráti život naruby,“ uškrnul sa gardista. Medretha to veru nepotešilo. Stále bol zahĺbený do myšlienok a nevšímal si ani okolitú krajinu.
„Máte pekného koňa,“ vytrhol ho gardista zo zamyslenia. „Čo? Ach, áno. Veľký žrebec z Anaru. Volá sa Argento,“ „Myslel som si. Žrebce z Anaru sú veru vytrvalé a hrdé kone,“ povedal opäť gardista. Medreth prikývol. Svojho koňa mal radšej ako väčšinu ľudí. Potľapkal ho po hlave a Argento zaerdžal.
Chvíľu si oddýchli a potom znova pokračovali. Okolo nich sa valila tmavá krajina. Zo západu aj východu sa otvárali hlboké horské údolia. Územia okolo Veľkej rieky však boli vďaka každoročným záplavám úrodné a žilo tu veľa ľudí. Od horských svahov až k brehom rieky sa ťahali terasovité polia. Tu a tam boli usadlosti žmurkajúce do prehlbujúcej sa noci. V diaľke smerom na sever už jazdci mohli rozoznať masív Anchor Rogelu, Vysokej hory, pod ktorou sa rozkladal Minas Gondol.
A tak hodinu pred polnocou Merdreth dorazil do Hlavného mesta. Brány bývali v noci zavreté, no Merdrethovi muži z posádky brány povolili prechod. Poznal ho a mal v úcte aj bežný ľud, nielen vojaci.
Merdretha už pred palácom privítal Irias. „Merdreth, starý priateľ, už dlho sme sa nevideli,“ povedal. Merdreth sa usmial. „Pravda. No čo sa teraz robí? Gardista mi nič nepovedal, horím zvedavosťou,“ Irias zvážnel. „Poď. Čoskoro sa všetko dozvieš. Kráľ ťa už očakáva,“ Obaja muži vystúpili po schodisku a vstúpili do audienčnej siene.
„Vaša výsosť, prichádza druhý maršal ríše a veliteľ pevnosti Geron, kapitán Merdreth,“ povedal Irias a Merdreth sa uklonil. Kráľ zostúpil z trónu a sadol si k malému stolíku trochu bokom. „Prosím, sadni si,“ povedal a ukázal mu na stoličku na druhej strane stolíku. Merdreth poslúchol a posadil sa.
Kráľ si vzdychol a začal: „Merdreth, dnes ku mne dorazili dve závažné správy. Obávam sa, že nám obe zásadne zmenia život,“ „O čo ide?“ spýtal sa Merdreth. Netušil, čo má očakávať. Kráľ sa zamračil. „Čím viac nad tým rozmýšľam, tým viac sa mi to zdá zlovestnejšie. Mení to celý náš pohľad na svet,“ Merdreth sa naklonil, aby lepšie počul. „ Pred troma dňami sa na západnom pobreží vylodili elfovia. Dnes poobede prišiel zo Sherenu posol a priniesol túto novinu. A v tú istú hodinu prišiel Arenhaur a oznámil mi, že na pobrežiach jazera sa objavili garidorské lode, pričom ich kráľ kotví v Annarane,“
„Čo? Ako to je možné?“ spýtal sa Merdreth. „Zatiaľ nič nie je isté,“ odpovedal kráľ. „Vieme iba toľko, že na Garidore sú zrejme veľké nepokoje,“ „A ako s tým súvisí moja úloha?“ Arri-Atar si odkašľal a povedal: „Budeš mojím poslom. Zvestuješ elfom v Sherene, že na prvý augustový deň sa bude tu v meste konať rada, na ktorej sa rozhodne, čo a ako,“ „Bude mi cťou, pane,“ povedal Merdreth, no ozval sa pochybovačný hlas. „Pane, ak môžem vyjadriť svoj nesúhlas,“ zachripel Sarathael. „Hm, myslíš, že je niekto lepší?“ spýtal sa kráľ, ktorý o Sarathaelovej neprajnosti vedel, koniec - koncov ako každý. „Napríklad Barneth z Daurenionu by bol určite vhodnejší, ako tuto...,“ povedal Sarathael a zagánil na Merdretha. „Ako tuto čo?“ spýtal sa ostro Merdreth a siahol po meči. Irias, ktorý vycítil nebezpečenstvo, vstúpil medzi nich a zahasil napätie. „Ale no tak. Sme tu dospelí muži, nie deti,“ „Tým by som si nebol tak istý,“ zavrčal Sarathael. „To by stačilo!“ zvolal kráľ. „Sarathael, povedal som a moje slovo platí. Na juh pôjde Merdreth,“ Obrátil sa naňho. „Merdreth, ty si oddýchni a zajtra ráno vyrazíš. Nech s tebou kráča šťastie!“ Merdreth sa uklonil a odišiel.
Kráľovský služobník ho zaviedol do jeho komnaty. Bola v nej posteľ, stôl a stolec s umývadlom. Na stole mal jedlo – rybu, chlieb, syr, jablká a víno. Umyl sa a začal jesť, pričom hľadel von na žmurkajúce Vežové mesto. Myslel pritom na elfov – ako vyzerajú, či sú naozaj takí krásni, ako hovoria legendy a na ich bájnu hudbu. V mysli sa mu však mihol tieň. Čo ich sem privádza? Prečo všetci utekajú? V tom bude niečo veľmi zlé, pomyslel si a za chvíľu zaspal. Ani netušil, akú mal pravdu.

 Vymyslený príbeh
Komentuj
 fotka
shalmakia  14. 2. 2008 15:38
Nooo super je to .. aj ked by si mohol castejsie pirdavat kapitoly lebo uz som skoro zabudla co sa dialo predtym :0) ale zacina to byt cim dalej tym zaujimavejsie.. No dufam ze dalsia kapitola bude skor jak tato :0)
Napíš svoj komentár