Rovný rovného si hľadá. Teda, skôr seberovného, nechápem, prečo táto dôležitá prípona z tohto frazeologizmu vypadla. Chodím po svete s neviditeľným plášťom ako Harry Potter a sledujem ľudí okolo seba. Ich každodenné konanie, správanie, gestá, rozhovory, všetko. Pri tomto pozorovaní (nazvime to sociologický prieskum, lebo v našej postmodernej spoločnosti aj tak väčšinou prebieha na sociálnych sieťach) som si všimla istú závažnú vec. Že protiklady sa nepriťahujú.

Len mi nezačnite vykladať, že to nie je pravda, že vy a váš partner ste dokonalé protiklady a neviem čo. E-e. Neverím tomu. Videla som totiž istú podobnosť medzi ľuďmi, ktorí spolu chodia. Či už chcete, alebo nie, tie najhoršie vlastnosti, ktoré bezpečne skrývate (možno o nich ani neviete) a vychádzajú na povrch len v extrémnych situáciách, totiž takmer isto-iste zdieľate.

Je tvoj frajer príšerný flegmatik? Niekde v hĺbke duše si taká aj ty. Je tvoja priateľka citlivá, duševne narušená a žiarlivá? Po rozchode sa budeš správať tak ako ona.

Možno je to tým, že nás priťahuje to, čo sami v sebe popierame, to čím nechceme byť (veď aj tie vzťahy, ktoré som použila ako podklad na vznik tohto článku sa všetky škaredo skončili). Alebo sa pod vplyvom nášho partnera meníme, ovplyvňuje nás. V snahe zapáčiť sa mu, sa správame inak, podľa jeho vzorov , prispôsobíme sa a nedopadne to dobre. Bojíme sa cudzieho a neznámeho a preto podvedome – nevedome hľadáme u potenciálneho partnera tie isté povahové črty, ktoré cítime aj v sebe.

Rozišla som sa s priateľom, rozhádala sa s kamarátom, balila som chalanov, ktorých som nemohla mať. Potom som si uvedomila, že boli v mnohom podobní mne samej. Preto píšem tento príspevok.

P.S
Nevylučujem, že existuje kopec vzťahov, kde sú si dvaja ľudia tak nepodobní. Ale i tak si myslím, že po hlbšej analýze by zistili, že aj tak majú toho priveľa spoločného – a nie je to práve to, kvôli čomu sa dali dohromady.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár