Na začiatok jeden citát...
"Byť šťastný a iných urobiť šťastných - to je úloha človeka."
(Bernard Bolzano)

Určite nechcem spochybňovať výrok nemeckého filozofa ale jedna vec ma trápi už dlhšiu dobu.
Byť šťastný a iných urobiť šťastných. Dalo by sa polemizovať o tom, že šťastie človeka spočíva v tom urobiť niekoho šťastným, pomáhať iným ak to potrebujú.

Ale čo ak vás to prestane baviť? Vidíte síce výsledok vášho snaženia že ľudia sa s vami cítia dobre, zdôverujú sa vám, prosia o radu. Môže to byť uspokojujúci pocit ale človek ktorý len dáva a nikdy nič nedostane sa časom ako keby vyprázni a už nemá viac čo ponúknuť. Je unavený a vyšťavený, často krát znechutený zo života a z toho všetkého ako sa rozdával pre iných a nikto mu to nijak nevrátil.

Je to vážne deprimujúci pocit keď ste ochotný spraviť pre niektorých ľudí čokoľvek ale pritom nie je z ich strany žiadny záujem o vašu osobu mimo chvíľ kedy oni niečo potrebujú.

Treba si uvedomiť že aj človek má svoje limity, každý občas potrebuje pocit že je tu niekto kto si vás váži a kto je ochotný spraviť pre vás to čo vy pre neho. Ty si niečo spravil pre mňa ja spravím pre teba ak budeš niečo potrebovať, netreba sa na to spoliechať lebo tá chvíľa kedy on niečo bude potrebovať nemusí ani prísť.

Je pekné ak rozdávame ale niekedy treba byť trocha sebec, lebo ak začneme rozdávať veľa neostane nám nič pre seba. Niektorý ľudia sú takto doslova vysávaní "upírmi", prichádzajú o životnú energiu ktorú nenahradí ani spánok či strava. Je to naša duchovná energia ktorá má svoje limity.

Z fyziky vieme že energia sa nevytvára ani nestráca len mení svoju formu alebo sa odovzdáva inému telesu. Tak je to aj s duchovnou energiou, niečo dáte ale niečo musíte aj dostať inak vám to bude chýbať.

Možno je to trocha mimo názvu a odbočka od témy ale aj toto jednou z tých vecí ktoré môžu urobiť človeka šťastným.

Je pekné dávať ale treba si uvedomiť že niekedy niekto musí dať niečo aj vám, alebo ak niečo dostanete treba taktiež niečo dať.

 Blog
Komentuj
 fotka
catmartina  26. 10. 2012 22:58
súhlas úplne so všetkým...
Napíš svoj komentár