Ako študent umelej inteligencie si uvedomujem veci a súvislosti ktoré "bežným" smrteľníkom unikajú. Ale skôr ako začnem dávať svoje myšlienky do tohto textového poľa pár viet o UI aby ste v tom všetci mali jasno.

Umelá inteligencia ako taká patrí pod vedný odbor Kybernetiky... mnoho ľudí si pod týmto rovno predstaví robotov ktorý sa s nami rozprávajú a robia milióny výpočtov za sekundu... to nie je tak ďaleko od pravdy ale to je len špička toho čím sa tieto odbory zaoberajú. Kybernetika ako taká je o riadení systémov a tým sa nemysli len počítačový systém alebo riadenie priemyselných robotov pri pásovej výrobe, ale tak isto aj ekologický systém alebo dokonca aj politický. Kybernetika je taktiež o riadení ľudí (pozn. preto si myslím že politici by mali mať vyštudovaný tento odbor).

Umelá inteligencia ako taká sa taktiež zaoberá riadením ale na trochu inej úrovni ako napríklad automatizácia čo taktiež patrí pod kybernetiku. Umelá inteligencia využíva rôzne algoritmy na to aby simulovala inteligentné správanie a hlavne aby zjednodušila prácu ľudom a to všetko už vo svete existuje niekoľko rokov, viď príklad navigácie v autách, automatické doplňovanie textu vo vašich mobilných telefónoch, alebo cielené otravné reklamy vo vašom internetovom prehliadači.

Tak a teraz to čo som pôvodne chcel napísať. Ako som už vravel môj štúdijný odbor mi umožňuje vidieť veci trochu inak ako ostatný ľudia, pozriem sa von oknom na rušnú ulicu a nevidím autá alebo ľudí, vidím systém ktorý funguje a nie práve najlepšie, a začnem si uvedomovať že dokážeme tento systém simulovať a taktiež že tento systém niekto riadi. Samozrejme je to veľmi komplikovaný systém v ktorom žijeme ale taktiež je to systém ktorý sa riadi pravidlami a o tom vlastne celý môj odbor a nie len odbor ale aj svet, vo vesmíre sa riadi sa pravidlami, fyzikálnymi, spoločenskými, morálnymi ... naše telo tak isto funguje na pravidlách.

Tak a teraz sa skúste zamyslieť nad tým koľko pravidiel potrebuje svet pre to aby fungoval. Svet ako taký ich nepotrebuje veľa, pozrite sa napríklad na rast stromov, alebo nejakých rastlín, je to úžasný jednoduchý systém ich štruktúra je založená na fraktále, rovnica fraktálu je veľmi jednoduchá založená na podobnosti a spätnej väzbe a to sa opakuje. Ak odtrhnete list stromu napríklad lipy a pozriete sa na list a potom na strom môžete si všimnúť že ich tvar je veľmi podobný tak isto to platí o jedličke alebo dube. To všetko je založené na jednoduchých pravidlách a funguje to dokonale.
A teraz sa pozrite na zákony a pravidlá ktorými sa musí riadiť spoločnosť na všetky tie vyhlášky a modifikácie zákonov ktoré vymýšľajú politici v parlamente v únií a podobne. Sú to komplikované zákony v ktorých sa nikto nevyzná a potom je z toho strašný chaos. Chaos je veľmi výstižné slovo lebo definuje štruktúru ktorá je usporiadaná ale nevieme ju popísať.

Týmto som chcel povedať, ak to ešte niekomu nedošlo, že politický systém v ktorom žijeme je nestály, veľmi citlivý na zmenu, takže správanie takéhoto systému nie je dlhodobo predpovedateľné. Princíp nevyhnutnej variety nám hovorí že riadiaci systém musí byť nie menej zložitý ako riadený systém, takže ak čím komplikovanejšie politický systém tým komplikovanejšia musí byť štruktúra vlády aby ho dokázala ovládať.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
thrwtchr  7. 1. 2015 15:00




ňa
 fotka
strigula  7. 1. 2015 15:24
pre môj prostý mozog je to skoro až nepochopiteľné a buď mi dáš imaginárnu vedomostnú facku, alebo ostanem naďalej prostáčik
 fotka
melancholik  7. 1. 2015 15:32
dobrý spôsob myslenia no nepravidelný a rozhádzaný spôsob myšlienok a zloženia viet ale chválim myšlienky aj keď ja až tak jednoducho svetový systém nevidím ako ty
 fotka
wayne  7. 1. 2015 17:13
"Ako študent umelej inteligencie si uvedomujem veci a súvislosti ktoré "bežným" smrteľníkom unikajú."

Ako "bezny" smrtelnik ti odporucam aby si navrhol realne riesenie ked sa uz sam pasujes za "neobycajneho" smrtelnika...v opacnom pripade si len dalsi hlupak ktory bol na par prednaskach precital nejake skripta a uz si mysli ze je viac...
 fotka
tommyhot  7. 1. 2015 17:17
@thrwtchr nevedel som, ze si este aj anarchista
 fotka
etelnair  7. 1. 2015 18:43
x_____x
 fotka
thrwtchr  7. 1. 2015 19:49
@tommyhot "ešte aj" .D
tak, ako to teraz vidím, ani nejak nemám dôvod nebyť
 fotka
d2v1d  7. 1. 2015 22:46
súhlasím z tebou....bude to asi aj tým že žijeme v hmotnom svete ktorý si o sebe myslí že čím zložitejší tým lepší ale uniká nám že v jednoduchosti je krása ale aj pravda a príroda to vie.....takže tu nastáva otázku nemali by sme si viac všímať prírodu a učiť sa z nej ked základné princípy a vzorce v nej fungujú už od počiatku ?
Napíš svoj komentár