Dnes som mal zaujímavý rozhovor s mojím bratrancom, ktorý je o dosť starší ako ja. Rozprávali sme sa na rôzne témy a jasne že sa do toho priplietla aj škola. Vyštudoval odbor veľmi blízky tomu môjmu takže ostatný si rozoberali svoje vec.
Popri tom čo ste iste počuli aj vy že ang. je podstatná a podobne povedal aj pár zaujímavých vecí.
Prvá z nich bola že vysoká škola vás na nič nepripravý, že to čo nás tam učia je často neefektívne a len sa to komplikuje. Tu by som rád spomenul jednu vec ktorú som počul od ľudí z inej fakulty: "Na vysokej škole učia tý ktorý sa neuplatnili v praxi."

Ďalšia vec ktorú mi bratranec povedal bola to že škola ho naučila akurát "oblbovať". 2roky sa poctivo učil drel a bol tam kde bolo kopu iných ľudí ktorý sa tam dostali vďaka ťahákmi a podvodom. A až potom si uvedomil že na tej škole to nie je tak ako si predstavoval. Že ta škola mu nič prínostné do života nedá a že sa musí učiť mimo nej a venovať sa svojmu odboru inak ako len školou.

A tu sa dostávame k poslednej veci ktorá mi veľmi prirástla k srdcu a trocha tomu napovedá aj názov.
"Ak sa chceš baviť bav sa, ak sa chceš venovať odboru tak sa mu venuj naplno. Je lepšie byť niekde vonku s kamošmi ako sedieť za PC a nič nerobiť. Ale taktiež je dobré sedieť za PC a makať vo svojom odbore. Tvrdnúť pri PC a nič nerobiť je to najhoršie čo môžeš urobiť."
Treba si ujasniť vo svojom živote či sa bude zabávať alebo či budete robiť niečo užitočné. Venovať sa obom veciam naplno nemá zmysel. To že prechádzate školou bez problémov vám nijak nepomôže v ďalšom pokračovaní po škole. Máte titul to je všetko.

Lenže titul nie sú vedomosti a určite to nie je prax. Samozrejme teraz nevravím to že by bolo dobré LEN makať na sebe aby som bol lepší v odbore ako som teraz. Sem tam treba vypnúť aj výjsť medzi ľudí. Ale zase ak sedíte pri počítači 3-4hod denne (ja niekedy aj celý deň) určite sa ten čas dá využiť na niečo lepšie ako len blbé scrollovanie nástenky iných ľudí alebo pozeraní videí na yt.

To si treba ujastniť čo chcem robiť. Chcem len prechádzať školou skončiť s titulom a pracovať v niečom uplne inom čo som vyštudoval prosím kľudne sa zabávaj a nevenuj škole ani o minútu viac ako treba na dosiahnutie 3písmenok pred menom.
Ale ak to čo študujem ma aspoň trocha zaujíma a viem si predstaviť že v tom odbore bude aj niekedy pracovať tak sa tomu treba venovať aj mimo školy. Aspoň nejaký ten čas lebo škola vás na to nepripraví dostatočne.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár