Po dlhej dobe som sem opäť zavítal. Raz za čas príde na každého z nás taká chvíľka kedy sa chce zo všetkého vyrozprávať (rozpísať) a je mu úprimne jedno či si to niekto prečíta alebo či bude mať z toho spätnú väzbu.

Jemu to pomôže a to mu k ďalšej existencii stačí. Ani sám neviem prečo ale teraz prišiel rad aj na mňa. Už pár nocí mi dosť dlho trvá kým zaspím (s vínimkou včerajška kedy sa toho dosť popilo), snáď toto pomôže
VAROVANIE: Toto bude trocha dlhšie takže ak nemáte nič lepšie na práci len s chuťou dotoho.

Je pomaly polnoc a ja som sa rozhodol ísť spať no tesne pred tým som ešte zavítal na sociálne siete a videl tam svojho spolubývajúceho z intráku. Má teraz opravné skúšky či čo a obhajobu bakalárky. A mňa to donútilo trocha sa zamyslieť prečo je tomu tak.

Vezmime si to pekne od začiatku. Človek sa narodí a začne sa učiť rozprávať, chodiť atď. Každý z nás to pozná. Príde do škôlky kde ho začnú učiť základné veci ako to chodí v prírode začnú ho učiť určitým návykom a chystájú ho na dlhý maratón nazývaný štúdium.
Výjde na základnú školu kde za 9rokov je pripravený existovať v ľudskej spoločnosti. Rešpektuje autority vie čítať, písať ovláda základy matematiky, prírodopisu, dejiny, občianskej náuky, fyziky, chémie a informatiky.
No to v dnešnej spoločnosti nestačí, náš školáčik nemá žiadnu odbornú spôsobilosť je to taký "hlúpy Jano" ktorého dokážeme naučiť hocičomu čo chceme aby robil. Ale dnešná spoločnosť vyžaduje nejaký papier a on má len vysvečenie zo základnej školy.

A tu sa dostávame k tomu čo som chcel. PAPIER. Ten kus upraveného dreva s trochou atramentu v tvare nejakých znakov, pečiatky, podpisu. Vlastne skoro celý život sa ženieme za obyčajným zdrapom papiera ktorý nám vydá najeká inštitúcia.
Základná škola - vysvečenie... Ak ho máme ideme ďalej lebo nám to nestáčí -> Stredná škola - maturitné vysvečenie -> to má dnes každý čím som výnimočný? Ničím idem ďalej -> Vysoká škola - Diplom a titul Bc. - konečne som niečo dokázal ale stále to nie je ono Bc. sa ani nedá nazvať pomaly titulom -> 2stupeň vysokej školy -> Ing. Mgr. ... -> ták je mi 25rokov mám titul pred meno ktorý niečo znamená, mám Diplom z vysokej školy.

Gratulujem a čo teraz? Podľa mojich odhadov a pozorovaní viac ako 60% ľudí ktorý skončia vysokú školu nepracuje v odbore v ktorom vyštudovali.

Áno áno áno ja viem na to ste už prišli určite aj vy ale ja sa pýtam prečo je to tak?... Môžete ma začať bombardovať tým čo už každý z nás vie, nedostatok pracovných príležitostí, zlá ekonomika, jasné poďme sa vyhovoriť na štát a našu politiku. To vie aj milá košičanka teta Mojsejová ale ona sa aspoň o niečo pokúsila snažila sa tam dostať. Ale už som odbočil veľmi od témy

Ako som povedal študenti nepracujú vo svojom odbore buď to ich nebaví a chceli mať len titul pred menom, lebo mysleli že ich štát a všetci naookolo budú brať inak ako keby ten titul nemali. Alebo ich to baví ale viac zarobia v zahraničí ako nejaký maliar alebo pomocník na stavbe čo by mohol robiť aj keby mal len základnú školu a vedel cudzí jazyk.

A teraz jedna otázka. Prečo sa potom hnali za tým sprostým papierom ktorý mu dovoľuje si písať 3písmenka pred meno a jednu bodku? To je prinajmenšom 5rokov života fuč.
Skončíme strednú školu s maturitou je nám koľko, 19rokov? Máme maturitne vysvečenie vieme cudzí jazyk ta hurá podme do zahraničia niečo zarobiť. Ani ten cudzí jazyk netreba v ČR sú tiež pracovné príležitosti.
Za 5rokov čo by som tvrdol na škole už si môžem dovoliť vlastné auto pomôžem rodičom tým že niečo prihodím do rozpočtu. Tak či tak, ak nenájdem uplatnenie v odbore ktorý vyštudujem na vysokej škole pôjdem preč.

Ja sám som na vysokej škole tento akademický rok ma čakájú nejaké štátnice či čo a bakalárka. Úprimne povedané nemám páru o tom čo študujem. Pohybujem sa v tom niečo viem ale uplatnenie to nemá pokiaľ sa tomu nebudem venovať na akademickej pôde.
Za tie 2roky som sa naučil pár vecí ktoré by som teoreticky zvládok aj tým žeby som surfoval po nete a čítal o tom. Vlastne to som aj robil akurát na škole vás za to aj ohodnotia.

Ako som povedal neviem prečo to píšem proste mi len prišlo nejak nelogické načo mi je ten papier keď aj tak všade chcú PRAX. A v odboroch v ktorých sa pohybujem chcú nejaké metaznalosti a zbytok vás už naučia v konkrétnej firme. Potom je všetko už iba na vašej kreativite a schopnosti sa prispôsobiť a pracovať v teame.

Ak ste sa dočítali až sem tak vám úprimne gratulujem nemá to ani hlavu ani pätu proste som si to len otovoril a začal písať čo sa mi práve honilo hlavou. Asi to budem robiť častejšie

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár