,že sme takí trochu iní.

Dnes som sa išiel pozrieť na Bratislavský hrad. Nie že by som tam už nebol miliónkrát, ale predsa, pozrieť sa na sochu Svätopluka môže byť o pár týždňov už minulosťou. A mimochodom, v areáli nádvoria je výstava sochára Jána Kulicha. Prečo sa nepozrieť na tvorbu tohto sochára, dnes už tak neslávne známeho?

Každý má svoj názor na Jána Kulicha. Ja akceptujem celú tu kritiku okolo neho, ani mne sa nepáči socha Svätopluka na hrade a s komisiou ktorá o ňom rozhodla, úplne súhlasím. Ale v tomto blogu mi ide niečo iné...

Na Slovensku, nech by to aj nebol Kulich, nech by tam bol aj svetovo známy sochár tak výstava by bola celkom ochudobnená. O koho?

Mladí ľudia. Chýbali mi tam. Ja viem, Kulich bol normalizátorom umenia, že bol spojený s komunizmom netreba ani spomínať, ale aj tak... všetko ľudia starší než 40 rokov... a to som tam bol dobrú pol hodinu... Ako keby nikoho z mladších ročníkov nezaujímalo ako sa tvorilo za komunizmu? Je to súčasť našej minulosti... ja viem, žijeme ešte v dobe kedy komunizmus nezapadol prachom.

Mám na to také vysvetlenie, že na Slovensku umenie ide dlhodobo bokom. Jeho štúdium, záujem spoločnosti, výstavy a tak... V Londýnskych galériach toľko mladých.. a keby tam mali dačo od komunistického sochára... ja viem.. komunizmus nemali v Anglicku, preto by ho toľko pozerali... ja viem... ale je to aj o tom že Anglicko, že Londýn, že jedno z centier sveta, že iný prístup k štúdiu umenia, iná motivácia, iné možnosti rozvoja svojho talentu, iní ľudia...

Som celkom sklamaný, že sme tak trochu iní.

 Blog
Komentuj
 fotka
zlatulik  12. 9. 2010 00:35
Luki, ja sama nechodím na výstavy a podobné veci. V mojom okolí toho ani tak veľa nie je ako v BA. Myslím si, že mladí ľudia dávajú prednosť všetkému možnému, len nie výstavám, galériám a podobne. Ich to veľmi nudí a preto si tam nikoho nestretol.
Napíš svoj komentár