Ono je to vlastne divné prečo sem píšem tento článok. Máme veľké šťastie, že dejiny nie sú človekom. Lebo keby boli,... a sme zase pri "keby" ktoré je také nešťastné slovo nič neriešiace. Ale keby fakt dejiny boli človekom, boli by veľmi utláčaným človekom, boli by bitým človekom, určite aj prostitútkou.

Veď len stačí sa pozrieť na ten zbytočný problém okolo Svätopluka a Starých Slovákov. Pre niekoho sa Svätopluk stal nejakým rukojemníkom. Druhý zasa pre isotu nielen Svätopluka, ale vlastne veľký kus dejín zneužíva. A poriadne. Ako prostitútku. Nuž ale toto nie sú moje názory, bože chráň... len tu citujem jedného nemenovaného historika, ktorý ma zrejme v tom jasno, len mi tu trochu s tým jasno nemáme.

Takže, načo je sú nám dejiny? Má vôbec nejaký zmysel zaoberať sa, čo ja viem... búraním bratislavského podhradia počas stavby Nového mosta? Nuž má. Ja viem, je tomu už 40 rokov, čo tam po Vydrici, to je za nami, nechajme to tak, ale vychádza z toho akési ponaučenie. Dnes je aktuálne napríklad PKO. Niekto ho chce zbúrať, iní ho chránia, a to doslova. A podobne to bolo tiež aj s tým Novým mostom. Nuž, je to len na nás, aby sme nerobili stále tie isté chyby, aby sme sa nejak ponaučili z minulosti, že treba byť dajako aktívny a ak dačo má význam, že to treba hájiť. Popravde, samotná budova PKO je opakom toho čo sa niekedy zavhrovalo, že to je z čias komunizmu... takže možno sa zdá že čo sa tu vlastne chráni... problém je však hlbší...

...ono vlastne dejiny nám majú byť aj teraz ponaučením, a zrejme sme sa aj ponaučili. To, že vôbec je aktívny odpor proti zbúraniu, naznačuje že naša spoločnosť sa posunula. (bez ohľadu či sme alebo nie sme za existenciu tej budovy PKO)

Dejiny by nemali byť to uvedenou hlúpou prostitútkou čo sa necháva kýmkoľvek zneužívať, ale akýmsi Matuzalemom, ktorý je stále medzi nami a má nás upozorňovať - dejiny majú zdvihnúť prst, že pozor, vidíte ako sa búralo podhradie v 1966-75? nedovoľte si dačo podobné teraz! Toto je asi význam mať dejiny a nezabúdať na ne.

 Blog
Komentuj
 fotka
loveistheanswer  7. 12. 2010 21:51
najskôr som si myslel, že prídeš s tým, že dejiny sú nám na nič, ale v podstate je to tak... človek by sa mal poučiť z chýb, ktoré napáchali jeho predchodcovia, ale ako vieme... nie vždy to tak aj funguje... a to je chyba
 fotka
leiasolo  8. 12. 2010 16:38
Brrr. Pripomenul si mi prednášku doc. Homzu!
 fotka
zemina  8. 12. 2010 17:32
Pekny blog. Suhlasim, ale to bude tym ze som obrovsky fanusik historie a rada sa v tejto problematike rypem...atd... Ale uprimne? Vela ludi ci uz s z BA alebo z inych casti Slovenska ma na haku cele PKO, poniektori mladsi uz ani nevedia na co ta budova sluzi/sluzila, co bolo pred Novym mostom v podhradi (btw tej problematike sa venujem vo svojom blogu) a vobec vedia celkovo malo o mieste, kde vlastne byvaju.

Takze bohuzial dejiny su taka odhodena a ignorovana prostitutka.
 fotka
cortes  8. 12. 2010 18:50
no v podstate to tak má byť, ale aj dejiny písali víťazi tak su aj tie skreslené
 fotka
greendgirl  8. 12. 2010 20:16
blog som neprečítala,ale dejiny potrebujem DDDDD Dejepis je najlepšííííííííííííííííííííííííííí
 fotka
radianerechtenion  27. 12. 2010 11:14
Svätopluk=klammár, mocnár, človek bez škrupulí nehorázny zradca, zaslepený a v istom smere naivny sebec . Ale napriek tomu veľkomoravské knieža .



Tí čo vedia tak vedia tí čo nie tak sú slepí a svätoplukova soch ? Nech tam je za svätopluka bola veľká morava najväčšia tak kľudne .



Nič nové dejiny sa vždy zneužívajú a nikto sa takmer nikdy z dejín nepoučí sorry ale je to zažitá fráza, s ktorou nikto nič nenarobí. Asi nikdy na veky vekov.
Napíš svoj komentár