Kto dnes letí?

Okrem tých boli, sú a budú ešte dnes v lietadle, tak celkovo dnes letia určitým spôsobom istí ľudia. Neletia však lietadlom ani iným podobným prostriedkom. Nemajú ani krídla že by mohli letieť. "Dnes" však letí istá skupina ľudí, letia isté ELITY. O aké ide?

Elitou sa stáva rádový človek vtedy, keď je niečim pre spoločnosť prospešný, užitočný a mení svojim konaním tak trochu tok dejín. To, kto tou elitou v danom čase je, zavisí od určitých okolností. Nimi sú napríklad to, čo v danom čase, teda v danom období sa považuje za prospešné, úžitočné, ale hlavne čo sa považuje za príťažlivé.

Ak takáto elita je príťažlivá pre spoločnosť, je príťažlivá svojim konaním. Kedysi dávno bol elitou pre určitú tlupu lovcov dajaký silák čo dokázal najlepšie loviť. Poznali ho všetci na okolí, lebo niečim vynikal, bol v niečom dobrý v čom iným neboli. Vedel napríklad zabiť poriadne veľké zviera, z ktorého sa najedla celá tlupa. Pointa bola v tom, že iný lovec nevedel také zviera uloviť. Bol teda ten silák jedinečný, bol elitou.

O "pár" rokov neskôr vznikla prvá civilizácia zvaná Mezopotámia na čele s Gilgamešom. Tento Gilgameš bol tiež elitou. Prečo? Lebo bol medzi svojimi naj....múdrejší,rozumnejší,silnejší a pod. Veľa ľudí ho tým poznalo, pre niekoho bol zaujímavý, príťažlivý, sexy..

O niekoľko tisíc rokov k nám prišiel Cyril a Metod. Neprišli ani tak šíriť kresťanstvo ako sa učíte v učebniciach, ale hlavne prišli učiť genetických predkov Slovákov, Moravanov, Čechov a ďalších písať a čítať a položiť základy našej najstaršej inteligencie. Boli tiež elitou, lebo na našom území vtedy len tak niekto čítať, písať nevedel. Boli vtedy "in". To čo povedali veľa ľudí akceptovalo a dám ruku do ohňa že ak by si sa spýtal(a) roľníka z Trenčína či pozná Cyrila a Metoda tak by určite povedal že áno. Cyril a Metod zaplavili naše územie svojou prítomnosťou. Zaplavili asi tak, ako dnes Adela Banášová zaplavuje svojimi názormi mnohé médiá. Niet pri tom pochýb že drvivá väčšina občanov Slovenska vie kto tá "Adela" je.

K tej "našej" Adele sa ešte vrátim.

Teraz mi nedá v tomto návrate do minulosti sa už pozastaviť nad niekym z 20. storočia. Emil Stodola a Andrej Hlinka. Kto z nich bol elitou? Obaja. Medzi elitami však bývajú značné rozdiely. Môže byť elitou človek, ktorý vlastným konaním síce nie je spoločensky známy, ale pri tom aj tak je pre spoločnosť prospešný?

Emil Stodola - muž pevných zásad, ako hovorí historička N.Krajčovičová. Advokát, štatistik, výborný teoretik v oblasti verejnej správy, jazykovej a menšinovej otázky, martinský deklarant, predseda SNS, autor niekoľkých odborných a pre spoločnosť prospešných publikácií. A aj tak zabudnutý. Počas svojho života nebol príliš moc známy, aj keď pre Slovensko urobil mnoho. Možno toľko, koľko známy a určite aj pre teba dobre známy Andrej Hlinka.

Takže Hlinka. Bol elitou? Hej, bol. A ešte väčšou ako Stodola. Je iróniou svetového osudu že nie vďaka svojej odbornosti, ale svojej výrečnosti a taktizovaniu. Hlinka nebol ani právnik, ani ekonóm, ani nič podobné avšak vedel si rovnako, ba čo viac k sebe nalákať ľudí než Emil Stodola. V tom je zásadná pointa v ponímaní elít.

Elity teda môžu byť pre spoločnosť neznáme osoby akou bol aj JUDr. Emil Stodola, ale aj známe osoby ako bol Msg. Andrej Hlinka. K Hlinkovi môžme pridať aj tú "našu" Adelu.

Nuž a už som pri nej. Dúfam že mi odpustí milá Adela, ako aj ostatní, ale budem tu bohužiaľ trochu byť na niekoho primerane nepríjemný. Adela sa stala známou elitou. Je prakticky všade kam pozriete a pri tom elitou sa stala len vďaka svojej výrečnosti (a lá Hlinka).

Elitou je aj ten nešťastný odpadlík v politike - Ján Slota. K nemu netreba nič dodávať, každý vie aký je a čím sa tou elitou stal. Niekto elitou je vďaka svojej odbornosti (Stodola), výrečnosti (Hlinka, Adela), alebo vlastnej debilite (Slota).

Medzi nami sú však elity, ktoré sa dostali na spoločenské výslnie vďaka svojej kráse a "kráse". Viď napríklad mnohé modelky, moderátorky (Ďurianová). Iné elity sú tak trochu originálne ale pri tom príliš moc nezaostávajú za tými poslednými spomenutými. Tieto elity sú samozrejme na rôznych internetových portáloch, aj na Birdzi a patria medzi ne tak trochu odlišné, trochu iné, individuálne a pri tom aj niečim jedinečné elity, ktoré ťažko niekam zaradiť. Viď rôzne pohromy na Birdzi, či už veľké, alebo malé, alebo hocijaké. Nie sú elitou vďaka svojej odbornosti, inteligencie, intelektuality, či krásy, ale vďaka svojej dajakej jedinečnosti, ktorá tkvie v ich rozmýšľaní. To, že tou elitou sú, dokazujú napríklad nekonečne dlhé komenty pod fotkami, blogmi. Useri na nich letia, sú žiadaní - ako ten lovec, Gilgameš, Cyril s Metodom, či Hlinka..

 Blog
Komentuj
 fotka
munchausen  4. 2. 2011 12:00
Pripadáš mi ako Emil Stodola. Len málo ľudí číta tvoje blogy, nie si teda elitou vďaka tomu, že priťahuješ masy, ale vďaka odbornosti a výrečnosti.



No som trochu na vážkach pri zmienke, že sv.Konštantín (Cyril) a Metod svojou činnosťou skôr prinášali kultúru a vzdelanosť, ako šírenie kresťanstva.



Odvolávam sa pritom na Moravsko-panónske legendy: Život sv.Konštantína od jeho žiaka Klimenta a Život sv.Metoda od svätého Gorazda. Viem, že legenda sa nemusí vždy zakladať na objektívnej pravde, no oproti iným stredovekým legendám (kde svätci vystupujú skôr ako čarodejníci), sú tieto dve až podivuhodne realistické.



No nebudem sa hádať, história nie je môj odbor. A taktiež je ale pravdou, pokiaľ dobre viem, že v období ranného stredoveku boli pojmy ako vzdelanie, kultúra, filozofia a kresťanstvo do značnej miere prepojené.



Som rád, že tu po nejakom čase opäť čítam hodnotné zamyslenie. No niekedy by si mohol siahnuť po príklade aj do iného obdobia histórie, ako do Veľkej Moravy a prvej ČSR, lebo to potom pôsobí, že nemáme iné veľké historické postavy. Avšak Tvoje blogy, tvoje myšlienky...
Napíš svoj komentár