A teraz píšem ako historik

Emil Stodola - vzor pre všetkých občanov Slovenska. Áno, zámerne píšem občanov a nie Slovákov, lebo Emilovi Stodolovi záležalo na všetkých občanoch Slovenska. Emil Stodola patril zrejme k najmúdrejším politikom medzivojnovej ČSR - bol odborníkom na menšinovú otázku, štatistiku a teoretikom vo verejnej správe. Dokázal vo svojich predstavách skĺbiť autonómiu so samým systémom ČSR.

Tento predseda SNS nikdy nekradol, nebol namočený do žiadnych politických afér a šarvátok. Vždy čo napísal, čo povedal, všetko išlo z jeho hlbokého presvedčenia, hlbokých znalostí Slovenska. Ak chcel dať autonómiu Slovákom, tak ju im chcel dať takú, akú si Slovensko mohlo za daných pomerov dovoliť. Pekne postupne, ale isto. Bez rizík. To bol Stodola.

Mimochodom, bol to idealista. A veľký. Veril, že môže zmeniť svet. Veril, že to čo povie a napíše, môže prispieť k ideálnej predstave spolužitia. Teraz, po 65 rokoch od jeho smrti, mi je veľkým zadosťučinením a vlastne.... je mi cťou a cínim aj povinnosť ukázať Slovensku kto to Stodola bol. To, čo sa o ňom doposiaľ napísalo nezodpovedá celkovej znalosti tejto osobnosti. Nebude to dlho trvať, ale raz sa Slovensko dozvie, kto bol skutočným autonomistom, kto dokázal reálne odhadnúť čo to autonómia je. Dokážem Slovensku že Emil Stodola bol jeden z najelpších a skutočných džentlmenov v slovenskej politike.

 Blog
Komentuj
 fotka
munchausen  30. 9. 2011 16:58
Obávam sa, že Tvoj pokus dokázať významnosť Emila Stodolu je boj s veternými mlynmi, nakoľko Slovensko si necení skutočne hodnotných ľudí.
Napíš svoj komentár