Keďže som historik, odvážim sa len z tohto hľadiska posúdiť aký by mal byť správny politik. Bude to vlastne ďalší dôkaz, odpovedať na otázku že „načo nám je história“.

Dnes sme doslova zasypaní politikmi akýmikoľvek, kedykoľvek a kdekoľvek. Od Mikloša, cez Radičovú, k Ficovi až k Slotovi. V televízii, novinách, rádiu, na ulici, na tribúnach... a to od rána do večera.

Zoberme si takého Slotu. Servítku pred ústa si nebudem dávať, on si ju tiež nedáva. Veci treba pomenovať tak, akými skutočne sú. Takže Ján Slota – podpaľač, narušiteľ hraníc, neúspešný emigrant, nacionalista, xenofób, nepriateľ národnostných menšín a inak orientovaných ľudí a nakoniec (BOHUŽIAĽ) predseda SNS. Prečo bohužiaľ?

Vo svojom výskume sa zameriavam na Emila Stodolu. Porovnám vám ho s tým Jánom Slotom. Stodolu považuje za politika takého ako by ten politik vyzerať mal. Takže to bol taký politik, kedy jeho hviezdne obdobie bolo v rokoch 1918 – 1922. Tí múdrejší vedia, že to je obdobie formovania sa Československa. Emil Stodola bol vyštudovaný právnik. Zaoberal sa však na profesionálnej úrovni štatistikou, teoretickými úvahami o správe štátu, menšinami, ale aj históriou z právneho hľadiska. Najvyšší post aký dosiahol vo svojej kariére boli: člen Slovenskej národnej rady a predseda SNS. Áno, tej SNS čo je dnes spomínaný predseda Ján Slota.

Obaja zastávali rovnaký post rovnakej strany. Tým sa však ich podobnosť končí. Emil Stodola bol na rozdiel od Slotu profesionálne zdatný. Ako právnik sa najlepšie hodil do politiky, zatiaľ čo Slota vyštudovaný za komunistov z technickej univerzity, príliš svoju profesiu nemá (a možno ani nechce) ako uplatniť. Stodola ako právnik dokázal sa zaoberať samosprávou a presadzovať ju, mal konštruktívnu kritiku, vedel pochopiť názor iného, dokázal ustúpiť. To Slota nevie. Slota sa snaží riešiť menšinovú otázku v súčasnosti, ale pri tom nenapísal žiadnu prelomovú štúdiu, knihu, vedeckú prácu (ak vôbec nejakú napísal) ako tento problém chce riešiť. Stodola však napísal niekoľko prác v ktorých sa tomuto problému venoval a nikde hlúpo neurážal menšiny. Naopak, považoval ich za dôležitý článok štátu, zatiaľ čo Slota sa určite v podvedomí drží trápnej frázy „na Slovensku po slovensky“

Stodola, keď videl že jeho názory sa nedajú presadiť (a to nie že by boli zlé, ale jednoducho neboli pre niektoré politické kruhy vhodné) tak odstúpil. Sám. Bez apelovania. To Slota nevie. Slota prehral všetko, všetky jeho názory (ak vôbec nejaké odborné mal) sú na bode mrazu. No ale aj tak je predseda. Dokonca už z vnútra SNS sa ozývali hlasy proti nemu. Je však zaujímavé, že keď Stodola sám odstupoval, tak dokonca jeho vlastni ľudia z SNS písali o ňom aký je to super človek, aký je odborník a dobrý charakter. A že budú radi keď s nimi bude aj naďalej spolupracovať. Predstavte si, že by Slota bol zvrhnutý, odvážil by sa niekto navrhnúť spolupracovať s niekým ako je Slota na niečom? Určite nie.

Takže podľa môjho, fakt len môjho (každý môže mat na to iný názor) by politik mal, resp. mohol byť ako Emil Stodola. História nám dáva za pravdu, že existovali v minulosti politici ktorí neboli skorumpovaní, neboli v politike len pre vlastné hrabanie, pre vlastné blaho, ale pracovali v docielenia lepšej spoločnosti. Preto osobne by som dal každému začínajúcemu politikovi prečítať dačo o Emilovi Stodolovi – ako príklad správneho politika. A to len preto, aby dotyčný vedel ako sa má SPRÁVAŤ v politike.

Citát na záver hovorí za všetko. Povedal ho politik, ktorý nie je Slovák, ale vie na rozdiel od Slotu slovenskú hymnu a je slušnejším politikom, slovenským občanom a človekom ako ten Slota. Škoda že sa ho nedožil Emil Stodola. Jeho idealizmus práve o takýchto Maďaroch sníval.

"Vlastencom sme vtedy, keď sme príkladom pre ostatných"

Béla Bugár

 Blog
Komentuj
 fotka
hodi  29. 12. 2010 23:22
no rozdiel bude as v tej dobe..ja teda stodolu nepoznam,ale zrejme aj on ako aj vacsina vtedajsich politikou zazila co zazila cize utlak slovakov a preto sa spravali ako sa spravali a zalezalo im skutocne natom co robia pre volicov..a dnes?, dnes su politici len nastroj bohatych ktory ich tam pretlacia a ty kedze maju imunitu si robia co chcu..aj ti co sa tvarili ako "obycajny kludia" sa ukazali ako ako uplny kreteni /ano myslim matovica ten je podla mna dusevne zaostaly inak si neviem jeho spravanie vysvetlit/ a ludia zase nato skocili ako vzdy..a tak to bude dokola kym sa nezmeni tento chory system..a tych co si v 89 vymysleli slovo imunita by som dal zavret..
 fotka
munchausen  6. 1. 2011 20:40
Žiaľ, Stodolu nepoznám, no poznám iných politikov, ktorých nám mohlo závidieť aj zahraničie (medzi mnohými spomeniem Alexandra Dubčeka, ktorého vždy budem považovať za hrdinu).

To sme museli klesnúť tak hlboko, že sa parlamente naši zástupcovia, ktorých sme si zvolili, atakujú slovnými urážkami, predostierajú omyly ,,minulých vlád", v ktorých boli opozičné strany, et cetera, et cetera. Ani sa nečudujem, že mnohí moji známi odmietajú pristúpiť k voľbám, hoci im rodičia právo slobodných volieb ,,vyzvonili" na novembrových uliciach).



sakul: je to OK článok, no myslím si, že by bolo v vhodnejšie Emila Stodolu porovnať s politikom v súčasnej vláde a nie s predsedom strany, ktorá sa, vďakabohu, nedostala ani do parlamentu. Ale podal si o Stodolovi dostatok informácií, aby si každý urobil vlastný obraz a porovnal ho s tými, ktorým mieni dať v budúcnosti svoj hlas.
Napíš svoj komentár