V ČR som si kúpila časopis ABC a zaujalo ma v ňom niekoľko článkov. Konkrétne tento je o sopkách z Islandu. Stále som nemohla pochopiť prečo nechcú púšťať lietadlá do vzduchu. Vedela som že by mohli spadnúť, ale nejak mi unikala tá podstata.
Tento článok je písaný veľmi jednoducho a je v ňom pár zaujímavých faktov. Tak som sa rozhodla ho prepísať sem. Možno v ňom tiež nájdete niečo čo vás zaujme. Takže tu je.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Islandské meno Eyjafjallajökull (čítaj ej-ja-fjah-dla-jau-kul) znamená približne „Ľadová víla v podhorí“ a patrí sopke ktorá pred nedávnom vybuchla a narobila problémy celému svetu, hlavne pokiaľ ide o lietadlovú dopravu. To však nie je všetko. Po jej výbuchu bola časť Islandu pokrytá popolčekom a celé okolie sopky pripomína (podľa časopisu ABC) „zem Mordor z Pána Prsteňov“.

Sopka má výšku 1 666 m a jej kráter má 4 km. Oblasť 100 km2 je pokrytá ľadovcom o hrúbke desiatok metrov.

Zrušené lety
Zdanlivo jemný popolček tvorí nepravidelné čiastočky s priehlbinami a ostrými hranami. Súčasťou motorov lietadiel sú turbíny, ktoré musia byť vyrobené veľmi predcízne. Prach (popolček), ktorý prechádza spaľovacou komorou sa pri teplote 1 000°C môže ľahko pripiecť na časti motora a ten sa zadrie.

Práve toto sa stalo v roku 1989 lietadlu spoločnosti KLM nad Aljaškou. Vletelo do sopečného mraku a vysadili mu všetky motory. Našťastie vtedy dva z nich znovu naskočili a pilot to dotiahol na letisko.

Sopky a ich vplyv
Island má viac ako 40 aktívnych sopiek. Je to vďaka tomu, že ostrov leží na spoji euroázijskej a severoamerickej pevninskej dosky, takže magma je vytláčaná na povrch.

Sopka Laki
Nachádza sa neďaleko „našej milej víly“ sopky Eyjafjahllajökull. Jej erupcie, ktoré boli silnejšie než tie čo sme pocítili teraz, v rokoch 784 až 1788 vyvraždili 1/5 obyvateľov Islandu (asi 13 000 ľudí), zničili tamojšie poľnohospodárstvo, zmenili klímu na celej zemi a dokonca pozmenili aj politickú mapu Európy.
Mrak vtedy zasiahol hneď po Islande Veľkú Britániu. Podľa odhadov kvôli plynom a popolčeku zomrelo 20 000 britov.
Týždeň od erupcie mraky dosiahli Európu. Slnko vtedy vrajvyzeralo ako červený disk. Neskôr sa mrak rozšíril až nad Čínu.

Povodne a revolúcia
Leto v roku 1783 bolo najstudenjšie za posledných 500 rokov. Celkové priemerné teploty klesly o 1,3°C a chladno vydržalo ďalšie tri roky.
Zima toho roku bola najdlhšia a najstudenšia, spomedzi dosiaľ zaznamenaných. V New Orleans zamrzla Mississippi a v Mexickom zálive sa vyskytovali ľadové kryhy.
Obilie a ďalšie plodiny sa neurodili a na Islande a veľkej časti Európy prepukol hladomor.

Tento výbuch je tiež spojovaný s Veľkou francúzskou revolúciou z roku 1789, pretože ju okrem iného vyvolal aj nedostatok potravy. A dôsledkom tohto výbuchu boli pravdepodobne aj povodne v Prahe v roku 1784.

17 stor. p.n.l. –
Výbuch sopky Théna (Santorin) v súostrový Kyklady, zabil tisíce ľudí a spôsobil zánik Minojskej kultúry na Kréte.

r. 79 –
Explózia Vezuvu zničila rímske mestá Pompeje, Stabiae a Herculaneum. Počet mŕtvych sa odhaduje na 10 000.

r. 1669 –
Výbuch Etny zabil podľa odhadov 20-100 tisíc ľudí.

r. 1815 –
Indonézska sopka Tambora znížila teplotu na celej Zemi. V Európe vraj toho roku nebolo leto.

r. 1883 –
Ostrov Krakatoa medzi Jávou a Sumatrou. Pri erupcii sopky a následnej tsunami zahynulo asi 40 000 ľudí. Tlaková vlna obehla celú planétu 7 krát a vlny boli badateľné až v Lamašskom prielive. Na severnej pologuli bolo chladné leto.

r. 1991 –
Sopka Mount Pinatubo na Filipínach vytvorila obrovský mrak oxidu siričitého, ktorý spôsobil priemerný globálny pokles teplôt o 0,5°C na zemskom povrchu.

[Zdroj : časopis ABC, č. 12, 08.06.2010, pôvodný text – Stanislav Drahný, www.iabc.cz]

Pridávam fotodokumentáciu vo fotoalbume "Sopky"

 Blog
Komentuj
 fotka
littlephoenix  8. 7. 2010 19:31
sopky ničivé ale fascinujúce...podľa mňa je úžasný ostrov Surtsey...doteraz som nevedela, že niečo také existuje...až asi tak pred viac ako rokom sme na geológii pozerali video, ako okoloidúci v r. 1963 zachytili zrod úplne nového ostrova...bolo to fakt zaujímavé...vybuchla sopka a pomaly sa začala tvoriť pevnina...
Napíš svoj komentár