Ok, tak sa poďme pozrieť na Kingov (mnohými označovaný) najväčší a najlepší román, aký kedy napísal. Ľudia sa absolútne zamilovali do tejto knihy. Milovali postavy, milovali príbeh, milovali zápletky a bla bla. Ale postupne sa ľudia okolo tejto knihy rozdelili na dve skupiny. Tých, ktorí ju milujú od začiatku do konca a tých, ktorí milujú prvú polovicu knihy, ale druhá polovica ich už nejako výrazne nechytila. Kam sa zaradím ja? Niekde medzi. Poďme si teda povedať niečo viac.

Je to postapokalyptický román, ktorý rozpráva príbeh, kde z vládneho vojenského laboratória unikne veľmi silný vírus, ktorý ľudia pomenujú Kapitán Trips a ide o akúsi superchrípku. A hoci sa snaží vláda spraviť karanténu a zachárniť ľudstvo, veci nefungujú tak ako majú a 99% ľudí zomrie. Tí čo prežili sa následne rozdelia na dve skupiny. Tých, ktorí chcú byť vedený temným mužom Randalom Flaggom a tých, ktorí chcú byť slobodní a žiť ďalej pod ochranou Boha a jeho prorokyne Matka Abagail.

Z toho už je vidno, že príbeh pôsobí veľmi zrelo. Nie sú tu žiadne vstávania mŕtvych, ktorí by išli po preživších ani nič podobné. Ľudia umrú na symptómy chrípky, no nájdu sa aj imúnni ľudia. Medzi inými bývalý výrobca kalkulačiek Stu Redmann, tehotná žena Frannie Goldsmithová, spevák Larry Underwood, hluchonemý muž Nick Andros, mladý trestanec Lloyd Henreid a mnoho ďalších.

Ok, čo je teda na knihe "The Stand" dobré? V prvom rade je to skutočne prvá tretina knihy, kde unikne vírus a začne sa veľmi rýchlo šíriť do celého sveta ako reťazová správa. Rýchlosť akou ľudia umierajú, ako sa snažia brániť, ako obviňujú vládu, ako sa vláda snaží ututlať svoj prúser patrí jednoznačne medzi najsilnejšie momenty knihy. Vládne chaos a panika, ľudia umierajú a nie sú schopní s týmto vírusom bojovať. A je treba priznať, že niektoré postavy sme videli možno len na pár stránok, no už tam na nás urobia veľký dojem. A mne samému bolo ľúto, že umierali. I tie najmenšie postavy dokázali vytvoriť silnú atmosféru.

Ako som už naznačil, postavy sú tiež veľmi zaujímavé a veľmi dobre spracované. Okamžite ich identifikujete, viete sa s nimi stotožniť, chápete ich pocity a viete presne čo sa v nich odohráva. Nie sú vykreslené čiernobielo a dokonca aj ľudia, ktorí nasledovali Temného Muža Randalla Flagga nie sú zlí. Nebudem však moc spoilovať pre tých, ktorí nečítali. Poviem len toľko, že každá z postáv dokáže nájsť určité sympatie. Ok, okrem Flagga. Ten ako hlavný zloduch funguje bravúrne a budete ho nenávidieť a desiť sa ho súčasne. Je to skutočne neuveriteľne dobre spracovaný parchant.

Ale sú aj miesta, ktoré neboli až tak dobré dotiahnuté. Napríklad knihe chýba akékoľvek vyvrcholenie. Posledná tretina je skutočne nudná a najmä by ste čakali niečo oveľa väčšie. Po 800 stranách by ste čakali niečo oveľa epickejšie a silnejšie. No boj dobra so zlom je maximálne odfláknutý a nepôsobí ako vrchol. Čakal som oveľa viac.

Rovnako je pravda, že keď sa ľudia usadia v meste a začnú plánovať politiku a len idú z miesta na miesto... nie je to tak zaujímavé ako keď udrel Kapitán Trips. Neustále čakáte, čo sa ešte bude diať, a sú veci, ktoré zamiešajú karty, ale nepôsobia tak nápadito a tak silno, ako prvá tretina knihy.

Môj posledný problém je, že kniha je označovaná ako horor. A ja neviem... ale na mňa toto ako horor nepôsobí. Skôr by som to označil ako postapokalyptickú drámu a boj o prežitie. Ale nič výrazne hororové sa tu neudeje. Myslím, že faktor strachu je tu nulový, skôr by som povedal, že je silnejší faktor napätia. Ale to už je skutočne len detail. Ale zavážil.

Keby som teda túto knihu zhrnul, tak by som povedal toto. Je to kingov najväčší román, ale nemyslím si, že by som ho označil za jeho najlepší. Neviem či by som ho nutne dal do svojej TOP 5 jeho kníh. Skôr nie, než áno. Napriek tomu však "THE STAND" je kniha, ktorú je treba si prečítať. Jej silné momenty vám ešte budú dlho doznievať v hlave, má nezabudnuteľné postavy a skutočne sa ocitneme na veľkom množstve zaujímavých miest. Jediné čo by som však ešte tu pridal je, že sa iba v krátkosti dozvieme, že Kapitán Trips zahubil ľudí na celom svete. Ale nikdy sme tam pritom neboli. Nevideli sme Austráliu, Európu, či Áziu. Len okrajovo bola spomenutá Južná Amerika. Všetko sa odohrávalo len v USA. A možno by bolo zaujímavé vidieť situáciu v Rusku alebo Belgicku, proste nie len USA.

Celkovo je to ale kniha, ktorú odporúčam všetkými desiatimi, hodná vášho času a je to titul, na ktorý budete ešte dlho spomínať. Ak ste teda kvôli množstvu strán váhali, prestaňte s tým a čeknite si tento titul. Neoľutujete.

 Recenzia
Komentuj
 fotka
karlotiskot  16. 5. 2014 08:37
Dosť výstižné. Musím súhlasiť s atmosférou a postavami. Čítal som to dosť dávno a málo z toho si už pamätám, ale doteraz vo mne znie ten pocit, že v tomto diele mi bolo ľúto hádam každého kto zomrel.
O to horšie sa mi potom čítal ten koniec, ktorý atmosféru nechal upadnúť do nenávratna...
 fotka
skip  19. 5. 2014 13:53
veru toto si dobre napísal. A Flagg - ten je riadne super.
 fotka
vlcica1989  17. 6. 2014 14:47
Flagg je top Kingov zloduch - skvele vykreslená postava, rovnako ako vlastne všetky až po psa po Needful Things u mňa číslo 2
Napíš svoj komentár