Roku 1977 sme už všetci konečne mohli držať v rukách nasledujúci román Stephena Kinga - The Shining. A pre všetkých, ktorí majú radi tituly, ktoré sa blysnú bol tento román veľkým očakávaním. Najmä po prvom solídnom a druhom výbornom románe. Ako to teda dopadlo? Poďme sa pozrieť na to, čo nám kráľ hororov ponúka tentokrát.

Príbeh sa odohráva tentokrát v horskom hoteli - Overlook, ktorý býva cez zimu zatvorený. Dôvod? Nedá sa k nemu v snehovej víchrici dostať. Fungujú jedine cez leto. Ale samozrejme nemôže byť hotel opustený, a tým sa dostávame k našim postavám. Máme tu bývalého alkoholika Jacka Terrenca, jeho manželku Wendy a päťročného syna Dannyho. Jackova zodpovednosť je sledovať kotolňu a starať sa o čistotu izieb, nakoľko spolu s rodinou tam budú jediní obyvatelia.

To však neznamená, že sa nezoznámime aj s inými postavami. Máme tu cholerického a namysleného riaditeľa hotela Ullmana, šéfkuchára Dicka Hallorana, údržbára hotela či Dannyho imaginárneho priateľa Tonyho. Dej sa ale najviac orientuje na našich troch protagonistov a rozvíja prostredie hotela, ktorý v sebe ukrýva niečo hrozivé. A keď tu máme senzibilného chlapca, ktorý začne mať nepríjemné vízie a strach z "REDRUM"-u, napäte začína naberať na obrátkach. Nie je však jediným senzibilom tejto knihy. Nebudem ale spoilovať viac.

Jack však ale postupne začne prepadať šialenstvu a Overlook ho začne nebezpečne meniť. A je to na jeho synovi, aby odhalil nebezpečné tajomstvo, ktoré ich nový domov skrýva a zachránil seba i celú rodinu. Podarí sa mu to? V prípade, že ste knihu nečítali, nepridávam žiadne spoilery.

Ako nástupca Salem´s Lot podľa mňa je Shining ďalším silným titulom a výrazným nasledovníkom upíriskeho mesta. Je podľa mňa lepší? V určitých aspektoch áno, no iné podľa mňa boli v Salem´s Lot zase zvládnuté lepšie. Čo sa týka postáv, The Shining jednoznačne vedie oproti jeho predchodcovi. Máme tu oveľa zaujímavejšie, oveľa komplexnejšie postavy a nie je ich tu také obrovské množstvo, čo prináša v diele oveľa väčší poriadok. Príbeh je situovaný najmä na hotel, jeho okolie a mestečko pod ním. A z toho vzniká veľké napätie. Budete ho prežívať pri objavení osieho hniezda, a rovnako aj v záverečných stránkach knihy. Plus je treba povedať, že tento hotel je skutočne desivý.

Rovnako sa môžem vyjadriť aj o samotnom hoteli a jeho histórii. Veľmi dobre je tu tento príbeh zapracovaný a funguje to majstrovsky. Jack ako hlavná postava je veľmi dobre stvárnený a každý jeden jeho krok budete prežívať s ním. A keď hotel kompletne ovládne jeho myseľ, vtedy sa z dobrého otecka stane nebezpečný šialenec.

Čo ale nefunguje v tejto knihe? Budem možno znieť zvláštne, ale Danny nie je podľa mňa veľmi zaujímavou postavou. Napriek tomu, že King je všeobecne známy detskými hrdinami vo svojich knihách, Danny mi často pripadal ako jedna z jeho najmenej zaujímavých hrdinov. Možno je to jeho vekom, no iné jeho detské postavy boli oveľa silnejšie spracované (o tých si povieme ale neskôr). Čo by som však zase nevymenil v jeho prípade je Tony. Pôsobí ako skutočný priateľ, no momenty kedy sa objaví na scéne sú skutočne ako keby sa človek ocitol v Silent Hill.

Rovnako si myslím, že niektoré momenty sú v knihe ohromne natiahnuté a priam až čakáte, kedy sa konečne udejú niektoré scénky... koľko strán ešte bude trvať, než to konečne príde. Ideálny príklad - cesta Dicka naspäť na Overlook. Podľa mňa to trvá nekonečne dlho a pritom vieme, že tam dorazí načas. Pôsobí to ako naťahovanie niečoho, čo nebolo treba až tak moc.

Môj posledný problém? Rád by som o hoteli Overlook vedel ešte niečo viac, než sme zistili. Keby jeho história nebola len tak prebehnutá, ale mohli by sme postupne odhaľovať viac jeho tajomstiev. Možno však na to je rok 2014 rok, kedy prichádza "Dr. Sleep", aby sme sa dozvedeli viac, a som veľmi zvedavý na ten titul. Ale teraz nehodnotíme sequel, ale originál.

Celkovo keby mám zhrnúť moju recenziu, tak by som označil The Shining za jednu z Kingových klasík, no napriek tomu z nej mám občas pocit, že mohla povedať viac a nezabíjať občas čas situáciami, ktoré sme nepotrebovali zase poznať až tak dopodrobna. Napriek tomu však čas strávený s knihou nepovažujem za stratu času. Práve naopak. Ak chcete príbeh so silnou dávkou napätia a malým množstvom zaujímavých postáv - The Shining vám to ponúkne. Určite si tento príbeh čeknite. Je to rozhodne, veľmi dobrý titul.

 Recenzia
Komentuj
 fotka
reviewit  5. 5. 2014 16:58
Info: Viem,že by som mal teraz pokračovať knihou: "THE STAND", ktorú sa ale ešte len púšťam čítať. Preto chcem vedieť, či chcete, aby nasledujúca review bola o The Stand a počkáte si chvíľku, alebo budem rovno pokračovať piatou knihou - The Dead Zone? Dajte mi vedieť, a ja sa podľa toho zariadim.
 fotka
mielikki  5. 5. 2014 17:15
komentujem hneď po prvej vete: Koľko ľudí, čo sem chodí, si tú knihu mohlo prečítať už v roku 1977?
 fotka
luxie  5. 5. 2014 20:10
@mielikki že ináč!
 fotka
sws333  5. 5. 2014 23:00
Ako niekoho, kto to čítal, prosím ťa povedz mi, že si videl film a aký je tvoj názor naň ? King ho vraj nenávidel.
 fotka
reviewit  6. 5. 2014 09:02
@sws333 Videl som iba mini sériu ktorá bola myslím z roku 1997. Tá išla podľa knihy. Orig. s Jackom Nicholsonom som nevidel, ale tiež som čítal, že ju Stephen King nenávidel. Ale viem aspoň to, že výber herečky na Wendy bol slabý.
 fotka
reviewit  6. 5. 2014 10:06
@mielikki Možno nikto... ale určite veľa ľudí inde na svete už vtedy.
 fotka
vlcica1989  17. 6. 2014 14:43
film s nicholsonom bol super ale treba povedať že iný ako kniha. dalo by sa povedať že to nebola adaptácia ale iba inširácia. Kubrickovo majstrovstvo určite netreba spomínať
@reviewit už si sa dostal aj k Doctor Sleep? ja ju práve čítam a môžem len odporučiť
Napíš svoj komentár