Po najväčšom románe Stephena Kinga pokračujeme s nasledujúcim titulom - "The Dead Zone". A teraz poruším tradíciu toho čo som spomínal ešte v prvej recenzii. A rozhodnem sa trochu porozprávať v tomto prípade aj o filmovej verzii. A bude ešte pár výnimiek, kde sa rozhodnem takto. Pôvodný film "The Dead Zone" stvárnil učiteľa Johnyho Christopher Walken a Grega Stillsona Martin Sheen. Film bol veľmi dobrý, hoci niektoré veci v ňom boli zobrazené inak, no absolútne to nevadilo v tom, ako fungoval príbeh. Teraz sa ale naň pozrime z pohľadu knihy.

Mladý učiteľ Johnny Smith po ťažkej autonehode skončí na 5 rokov kóme. Stratí svoju prácu, svoju snúbenku Sarah a celý jeho život sa zastaví. Po prebratí však nadobudne nadprirodzené schopnosti, kde dotykom môže vidieť budúcnosť. A väčšinou nie príjemnú.

Johnny sa po svojom prebudení musí liečiť, nanovo skúšať chodiť a najmä pochopiť zmeny, ktoré nastali v jeho živote. Rovnako sa musí vyrovnať s náboženským poblúznením a následnou smrťou jeho mamy. To už samo vytvára zaujímavý koncept. Stephen King to ale posúva ale ešte oveľa ďalej. Bude pomocou svojich nových schopností hľadať niekoľkonásobného vraha v Castle Rocku a pokúsiť sa zastaviť ambiciózneho politika Grega Stillsona, ktorý by v budúcnosti skutočne vstúpil do histórie. Neinšpiroval sa George Bush jr. touto postavou? Ok, nebudem tu riešiť takéto otázky a poďme sa teda pozrieť na dobré stránky tejto knihy.

Opäť to bude ako pri "The Stand" ale sú to postavy. S Johnnym sa dokážete stotožniť, nakoľko chápete problémy a situáciu, v ktorej sa ocitol. A pri jeho schopnosti si jeho otázky často kladiete tiež. Dr Sam Weizak sa stane jeho najlepším priateľom a súčasne ako lekár si o neho robí starosti, funguje takisto. Rovnako chápete Sarah. Jej priateľ bol 5 rokov v kóme a keď prežíva šťastie po boku iného muža a majú spolu dieťa, Johnny sa preberie a má v sebe veľa výčitiek. A čo sa týka Grega Stillsona v role antihrdinu a populistického politika funguje stopercentne. Tento chlap je skutočne desivý ... a oveľa desivejšie je ako veľmi ho ľudia milujú. V tom smere je tu aj dnes niečo na zamyslenie.

Rovnako silné sú aj vyvrcholenia jednotlivých príbehov, cez ktoré Johnny prechádza. Tak ako hľadanie vraha v Castle Rocku, rovnako i zastavenie Grega Stillsona. Sú tam momenty, kde s napätím budete otáčať jednotlivé stránky. Rovnako sa mi páčilo aj vykreslenie Johnnyho schopnosti. Spôsob, akým dostáva svoje vízie. A robí to pre mňa veľmi silné momenty. Scénky keď sa vráti domov a ostal mu už len jeho otec, takisto veľmi efektné.

Ok, vynášam túto knihu do nebies, takže... je tu aj niečo, čo sa mi nepáči? Pár vecí sa nájde. V prvom rade Gregova minulosť. Ako chlapec a tínedžer je skutočne strašný a priam rozmýšľam, ako mohol niektoré svoje veci dotiahnuť tak ďaleko. Počas jeho kariéry už je to pre mňa oveľa uveriteľnejšia postava. Hlavná myšlienka knihy je tiež veľmi zvláštna. Pretože všeci vieme, že zmeny do chodu času môžu byť veľmi nebezpečné. Dokonca si to neskôr uvedomil asi aj sám Stephen King.

Záver knihy je rovnako veľmi zvláštny. Tuto bude asi ten moment, keď podľa mňa film išiel oveľa vyššie než kniha. Nebudem veľa spoilovať, ale povedzme si len, že scénka v knihe trvá dlhšie, nie je tak veľmi dramatická, a ku koncu to už začne byť mierne mätúce a deje sa toho strašne moc, polícia rieši veci a často neviete o čom sa točí alebo čo sa s niektorými postavami stalo. V tomto smere záver knihy zlyháva.

"The Dead Zone" je však napriek tomu jeden z mojich najobľúbenejších Kingových románov. Je to po tom, ako sa zapísal v hororovej literatúre celkom iný koncept. Už "The Stand" naznačil iný smer, no táto kniha to posunula do inej roviny. Jednoznačne to nie je horor, a práve tu si myslím, že v Kingových knihách sa nachádzajú aj zaujímavé posolstvá. A aspoň jedno je tu povedané dobre. Nemôžeme meniť minulosť, ale možno môžeme svetu priniesť zmenou lepšiu budúcnosť. A ktovie, koľko jasnovidcov podalo politikom ruku tak ako Johnny. Mohol niekto vidieť čo by v budúcnosti spravil Haider? alebo Kennedy? Zaujímavá možnosť by to rozhodne bola. Z mojich slov teda už určite viete, že "The Dead Zone" je kniha, ktorú vám celkom určite odporúčam si čeknúť.

 Recenzia
Komentuj
Napíš svoj komentár