Ok, dnes si rozoberieme ešte druhý Kingov román Salem´s Lot. A opäť chcem iba jednu vec povedať prv, než sa pustím do samotnej recenzie. Mesto Jerusalem´s Lot bolo prvým, ktoré sa začalo objavovať v ďalších Kingových dielach. Jerusalem´s Lot však zo všetkých pôsobí najviac mytologicky a má aj najlepšie zadefinovanú históriu. Všetky príbehy z tohto mesta mrazia a majú poriadnu dávku chuti. A neskôr sa dostaneme aj k nim. Teraz sa však pozrieme na prvý príbeh z tohto mesta.

Tento príbeh sa odohráva v malom mestečku "Jerusalem´s Lot" v Maine. Mladý spisovateľ Ben Mears sa rozhodne vrátiť do mestečka, v ktorom prežil svoje detstvo a napísať svoj nový román práve tu. Spozná sa tu s mladou divčinou Susan Nortonovou a zdieľajú príjemný románik, plus sa stretne aj so svojim učiteľom Mattom Burkom.

Príjemnú atmosféru mestečka ale naruší príchod cudzinca, ktorý si so svojim obchodným partnerom prenajmu Mastersnov dom. Neskôr na to zmiznú dvaja bratia Danny a Randy Glickovci. A v momente ako sa Danny znovu objaví, začne sa vampíria infekcia. A ostane na Benovi, mladom chlapcovi Markovi a doktorovi Jimovi Cody, aby sa podarilo zachrániť čo sa dá.

Opäť tu máme príbeh plný napätia, no tentokrát je to niečo celkom iné ako to bolo pri Carrie. "Salem´s Lot" ide oveľa viac do hĺbky. Nerozpráva nám príbeh len hlavných hrdinov. Prežívame udalosti cez všetky postavy mesta. A to tomu dodáva ešte oveľa väčšiu dávku napätia. Cítite ako sa občania menia na nebezpečných upírov.

Postavy sú tu tiež dopracované oveľa viac do detailu. A hoci Ben nepatrí medzi moje najobľúbenejšie postavy, výrazne som si obľúbil Marka, mám rád kňaza Dona Callahana a dokonca aj tajomného Kurta Barlowa. Ako hlavný zloduch je skutočne poriadne desivý. Ben je len nudný spisovateľ, ktorý chce prísť situácii na koreň. Občas som ale skutočne chcel, aby sa dej viac sústredil na doktora Jima.

To sú ale skutočne detaily v inak fantastickom románe. Čítajte v noci pri otvorenom okne a verte mi, že budete mať plné gate. Atmosféra je skutočne dobre vygradovaná a táto kniha využíva každé jedno miesto na vydesenie.

Salem´s Lot je skutočný horor. Myslím, že keby Stephanie Meyerová čítala túto knihu, tak by jej Twilight skutočne mohol mať oveľa viac. Upíri sú desiví a ich presviedčacie schopnosti sú skutočne maximálne efektné.

Keby som mal vytknúť jednu vec tejto knihe tak sa podľa mňa občas sústredí na momenty, ktoré nie sú až také zaujímavé. Ako je vzťah Susan a Bena. A hoci sa mi páči, tak v čase kedy očakávame najväčšie napätie, tak sa vyvíja len z dôvodov, ktoré sa dozviete až neskôr. A potom to už tak výrazne nefunguje.

Napriek tomu je to však kniha, ktorú doporučujem všetkým fanúšikom upírov. A rovnako aj tým, ktorí nechcú zamilovaných a ligotajúcich sa upírov. Knihu si určite čeknite, nebudete ľutovať.

 Recenzia
Komentuj
 fotka
skip  30. 4. 2014 17:11
King je super, ale v tejto knihe cítiť, že s dlhšími dielami iba začína. Konanie a myslenie postáv nie je tak psychologicky vyšperkované, ako v pozdejších knihách. Ak by som ju mal zaradiť na pomyselnú stupnicu spolu s ostatnými, ktoré som od neho čítal, skončila by žiaľ na poslednom mieste. To však neznamená, že by som si ju neužil. Bola dobrá a King je pre mňa takmer bohom
 fotka
cold  30. 4. 2014 21:52
Nechceš spraviť review na nejaké maturitné knihy? To by v tomto období malo celkom úspech
 fotka
as  30. 4. 2014 23:20
" sa stretne aj so svojim učiteľom Mattom Burkom" - mne sa nezdá, že to bol jeho učiteľ

inak je táto kniha super a patrí medzi moje najobľúbenejšie kingovky!
 fotka
lenuska175  30. 4. 2014 23:25
jee, moja prvá kingovka!

zo začiatku sa mi čítala ťažko, ale taký celkový pocit z nej som mala dobrý, že som si povedala že sa mi páčila nakoniec. Tá problematika strachu ma tam zaujala.
 fotka
soltyky  1. 5. 2014 12:41
dobra kniha ale nepatri medzi moje najoblubenejsie od Kinga
 fotka
samtord  1. 5. 2014 15:26
@soltyky ktoré máš oblubené od kinga ?
 fotka
soltyky  1. 5. 2014 15:43
@samtord Tretie oko, To a Talizman (ktory napisal spolu s Petrom Straubom )
tvoje?
 fotka
reviewit  15. 5. 2014 12:44
@soltyky - No vidím, že každý má asi iné obľúbené... alebo teda absolútne naj... (a aj k tým sa dostanem)... ale súhlasím, že to nie je jeho naj. Napriek tomu je to čo sa týka atmosféry... podľa mňa jedna z najtemnejších čo mal. (a stále je tu pár, ktoré ešte musím od neho prečítať.)
 fotka
vlcica1989  17. 6. 2014 14:38
skvelá kniha a po Draculovi pre mňa najlepšia upírčina
Napíš svoj komentár