Veru. Každé ráno, keď pootvorím oči a skrz štrbiny viečok sledujem trhliny omietky vedľa lustra s tanierovým tienidlom z alabastrového skla, stále mi niečo napadne. Pritom nezabúdam poďakovať za to, že som sa naučil lepšie rozpoznávať ľudí. Neveriť príliš tým, čo sa cítia ako obete svojho domnelého preťažkého údelu, túžiace presvedčiť druhých a hlavne seba, že sú naozaj tými, na ktorých sú príkorie a neprávosť páchané. Sú síce možno životom viac či menej fliaskaní, ale nie tak celkom bez príčiny, a pritom dokážu človeku s ľahkosťou poslať dole takým spôsobom, že sa z toho nevie prebrať niekoľko dní alebo mesiacov. A keď im daruje odvetný úder, tvária sa prekvapene, urazene, ubolene a ich nevinné oči sa pýtajú prečo. Pýtajú sa, prečo sú k nim ľudia takí a dožadujú sa svojho pokoja, veď nespravili nič nedobré.

Nie som ten, čo sa potrebuje tváriť ako niekoho obeť, nedokážem sa stotožniť s touto úlohou. Ak už byť obeťou, tak jedine seba samého. Aj keď sa niekoho obeťou na istý čas stanem - pretože bez toho to nejde, keďže čas je potrebný na to, aby si človek uvedomil, aký nový status nadobudol nie z vlastnej vôle - vstanem a obvykle vrátim, čo som dostal. Všetko by bolo o dosť iné, keby často prvý úder neprichádzal práve zo strany toho, čo si ťažká na nespravodlivý osud obete. Ak vám niekto takýto poďakuje za dobrý úmysel výsmechom, ignoráciou a ponížením, môžte sa do seba stiahnuť a ticho to pretrpieť. Ak to dokážete, ste naozaj silní. Ja taký nie som. Nemusím dlho uvažovať, ako zradu oplatím, ale kvôli svedomiu a preto, že mám v sebe akúsi prirodzenú brzdu, na ktorú podvedome zatlačím, keď chcem inému cielene blížiť, krotím svoje predstavy o spôsoboch odplaty a realizujem iba ich hravú časť.

Teda, milá obeť, čo dokážeš raniť druhého ako prvá, aj dnes mi niečo napadlo. A je iba na mne, či s tým niečo spravím, či sa dám na realizáciu zrodeného podloplánu, alebo sa zmilujem a ospravedlním ťa myšlienkou, že nie všetci majú schopnosť pozrieť sa do svojho vnútra a vydolovať z neho niečo, čo by im ukázalo, kde spravili chybu, a ak ju nájdu, hľadať príčinu svojho konania a nakoniec sa ponížiť k niečomu tak absurdému, ako je ospravedlnenie.

Takže prepáč, zatiaľ neviem, ako sa rozhodnem.

 Blog
Komentuj
 fotka
lubobs  21. 2. 2012 18:35
Mám chuť ťa potľapkať po ramene ako bol potľapkaný Forrest Gump, keď dohovoril s vypnutými mikrofónmi. "Povedal si to krásne, povedal si všetko.."
 fotka
bizbilio  21. 2. 2012 20:36
keby sme boli niekde vonku,mraz a zima okolo,usta by sa mi otvorili a vysiel by z nich len ladovy oblacik pary s jednoduchym a miestnym "wow".

napisal si to tak...tak pekne,jednoducho,sofistikovane, neutocne,na urovni.
 fotka
radiophonic  21. 2. 2012 22:48
@Lubobs



Ďakujem ti, hnusák, mám pocit.



@Bizbilio



Som vo vnútri, je tu teplo a k ústam dvíham pohár s vínom a vychádza zo mňa tiché wow nad tým, ako elegantne si vyjadrila pocit z prečítaného. Ďakujem.
 fotka
jeko  22. 2. 2012 13:04
A potom že kto sa podobá na diktátorov : )
 fotka
marttina  22. 2. 2012 15:48
Mas uzasny talent na vyjadrenie (aj sa), pri konci som dokonca mala zimomriavky na tele.



Jednoducho - neskutocne putave a strhujuce vyjadrenie myslienok.
 fotka
lubobs  22. 2. 2012 18:56
ale vieš, že žartujem, napísal si to kvalitne zo srdiečka, cením si to
 fotka
radiophonic  23. 2. 2012 23:33
@Jeko



Ty čo riešiš? Videl si ma niekedy naživo?



@Marttina



Ja mávam zimomriavky z istého typu ľudí. Ďakujem a teší ma, že sa páčilo.
 fotka
phantasia  11. 3. 2012 10:18
prišlo mi to také... autentické.
Napíš svoj komentár