svetoznáma knižka britského autora Anthonyho Burgessa bola v dobe svojho vydania škandalózna. takisto kontroverzným sa stal aj rovnomenný film natočený v r. 1971 Stanlym Kubricom.
kniha na prvý pohľad plná násilia je jednou z najlepších, ktoré som ja za svoj krátky život stihla prečítať. stručne povedané je to príbeh 15 ročného chalana Alexa, ktorý so svojou bandou brázdi nočné ulice, prepadáva ľudí, zmorduje ich tak, že mnohí ten útok buď vôbec neprežijú, alebo skončia ako mrzáci. všetko mu vychádza. až kým sa to celé nezačne rozpadať zvnútra, kamarátom jeho povýšenectvo lezie na nervy a pri jednej vlámačke ho nechajú v štichu. milého Alexa teda zavrú. po tom ako v base zabije spoluväzňa, je odvedený ako pokusný králik na liečenie novou metódou, po ktorej má z neho byť nový, dobrý človek schopný normálne a bezproblémovo sa zaradiť do spoločnosti.
omyl. pomocou tohto "liečenia" mu vytvoria nechuť voči násiliu, sexu a k hudbe, ktorú tak miluje. stáva sa teda z neho akýsi mechanický pomaranč, neschopný sa slobodne rozhodnúť. je teda ešte človekom?
kniha je to skutočne úžasná. Alex, aj keď je typickým anti - hrdinom je vám sympatický od prvej chvíle, teda mne rozhodne bol. napriek všetkému tomu ultranásilu je to inteligentný chalan milujúci svetových klasikov, predovšetkým teda Beethovena. prerod jeho osobnosti počas celej knižky vôbec nepríde ako klišé, pretože tento chalan si toho prežil skutočne veľa. podľa mňa dosť absurdný bol postoj Alexových rodičov rodičov, alebo to bol proste len obrázok dopĺňajúci celý obraz doby podľa Burgessa?
no v každom prípade famózna kniha so sympatickým rusko-anglickým slangom, ktorý sa vám za chvíľu dostane pod kožu...čo najskôr sa teda vrhnem na ďalšiu Burgessovu knihu a budem vám to tu referovať.

 Recenzia
Komentuj
 fotka
funka  23. 12. 2008 17:07
síce na vianoce mi už knižky kúpili. . ale ak je to také dobré ako ten obsah čo si napísala.. tak si to určite prečítam..
 fotka
antropofobia  23. 12. 2008 17:46
Clockwork orange je velmi dobrý film,ale asi si skúsim prečítat aj knihu...
 fotka
marttina  24. 12. 2008 13:51
hej dobra kniha. pacila sa mi. ma svoj povab a caro. ako mnoho inych dalsich knih
 fotka
miskazteska  24. 12. 2008 14:57
predvcerom som tu knizku docitala..akoze zo zaciatku mi vadil ten jazyk..mylsim ze ta starsia generacia by niektorym poanglictenym slovam nerozumela..ale potom ..som pochopila ze proste to vyslo.. super vykreslil atmosferu ..a este vo filme mal akosi alex viac rokov.. ..
 fotka
pstrosica  26. 12. 2008 18:01
@4 s tým slangom len súhlasím... hej, vo filme boli o toršku starší, o to väčšie bolo moje prekvapenie, keď som sa dočítala, že mal len 15..
Napíš svoj komentár