Veľa o nej nepočuť, ale predsa je tak výnimočná a miestami natoľko matematická, že jej sama nerozumiem dostatočne, a preto som sa rozhodla matematiku vynechať a spustiť sa rovno do transferu emočnej výpovede počutého.
Niekoľkokrát za sebou som počúvala klasický Intergalactic - len pre pripomenutie skupina Beastie Boys, čo je na jednej strane aj čo sa týka výrazovosti a semiotiky videoklipu trochu na môj vkus "meč", a asi by sme sa "kostýmovo" nezhodli, no na druhej strane treba pripomenúť, že hudba je v niečom "návyková" a pieseň si púšťam dosť často.
Som ochotná si to priznať, aj keď Beastie Boys zrovna moja štýl nie je, ale predsa, niečím ma to "uchvacuje" a myslím niekedy tak trochu intergalakticky .
Prečo ?
Odpoveď je transfer počutého, ktorý spracuje mozog ( kladivko, nákovka, strmienok ) a ideš - teda, v mojom vnímaní sa pieseň aj na základe iných než skúsenostných komplexov stáva natoľko príťažlivou pre ucho, aj keď sa to netýka rovno môjho vkusu.
Toto je ono - zmena vedomia vnímania počutého, čo sa najlepšie deje pri hudbe určitých národov - východná oblasť, z ktorých pramenia rôzne učenia, ktoré sú založené na obradných kultoch, a tie sú založené na tzv. princípe opakovania - ktorý smeruje k tranzu - dnešné techno - za iných okolností by som ho nepočúvala, ale !! ak uvážim, že mi dobré techno poskytne trochu zmeny vedomia - nechala by som sa nahovoriť. Ďalšia vec je aj vnímanie samotnej hudby, ktorá možno nie je založená na princípe minimalizmu a predsa nás uvádza niekam inam - to je prechod tam, kde očakávame, kde budeme a všetky tie kladivká, nákovky, strmienky a naše emočné hemisférické delenie s kúskom osobného vypočúvaného vkusu nám prinášajú zážitok. Je to zložitý komplex skutočnej spolupráce, ktorá končí skutočne priaznivo.

Ešte by som uviedla, že na základe počúvania sa môže vyformovať aj osobnosť, dokonca existuje aj muzikoterapia, ktorá pracuje s istým "playlistom", ktorý sa špeciálne vyberá pre ľudí trpiacich duševnými poruchami, takže hudobná terapia je.

Myslím si, že nás neuvádza len v rámci kognitívno - behaviorálnej terapie celkom inam, ale aj vo všednosti je človek natoľko prispôsobivý a dokáže využívať hudbu na zdolávanie všedných starostí, prípadne na dodávanie odvahy, alebo celkom na uvoľnenie - relaxáciu ( Dionýzovský a Apolónsky spôsob nevynímajúc).

Celkom na záver tejto hudobnej krátkosti uvádzam, že hudba, aj keby sme nechceli mení nielen nás, ale aj okolie, naše myšlienky sa istým spôsobom harmonizujú a stávajú sa inými - deformujú sa do určitej inej podoby a hudba na základe princípov opakovania, nech by sme ju vnímali akokoľvek, prináša do života človeka harmóniu a poriadok ( čo bolo cieľom hudobnej antiky - odkazujem sa aj na matematiku, hudobnú aleatóriku - posmtoderna či súčasný stav "všetkého" ).

 Blog
Komentuj
 fotka
ceruzisko  16. 11. 2010 21:08
v blogoch mi vadia smajlíky. tu som to ochotná prehliadnuť. s úplnou radosťou.
 fotka
ceresienka  19. 11. 2010 20:01
hehe, takže takto teda

cítim vplyv pána F.
 fotka
johndensmore  1. 6. 2012 18:45
kvalitný článok
Napíš svoj komentár