V spoločnosti stále viac a viac silne liberalizácia morálky a vyzdvihovanie autonómie, ako prvoradého piliera slobody. Stierajú sa kontroverzné hroty nevraživých postojov okolo marginalizovaných skupín, prijíma sa stále viac a viac spoločenská akceptácia predtým diskriminovaných skupín obyvateľstva. Mladí ľudia sa zdravo stravujú, stále viac vyznávajú hodnoty liberalizmu. Informačný vek umožňuje vytvoriť si názor takmer na všetko, vidíme rozdiely, vidíme ako sa žije v krajinách ako je Severná Kórea, ľudia sa tešia z nadobudnutých práv, ktoré umožnil technologický pokrok a rozpad socializmu.

Ako však do toho všetkého pasuje Kotleba?

Pri pohľade do histórie si môžeme všimnúť, že spoločenská masa, ak má zázemie a istoty, ľahšie akceptuje nerovnosti, v podstate sa jej parný valec ženie dopredu bez väčších výkyvov. Avšak ako náhle príde vychýlenie z oscilácie, vytrhnutie ekonomických istôt, strata svojej pohody, prichádza k zmene sociálneho zmýšľania. Ľudia, túžia po harmónii, chcú zmeniť systém, ktorý nepriaznivo zasahuje aj ich mikrosystému, a začnú rozmýšľať.... menej racionálne. Vyberajú si extrémistickejšie riešenia, pretože sa cítia v nepohode, predchádzajúce riešenia zlyhali, sú zahnaní do úzkych, pretože nie sú adaptovaní na nový stav. Tu prichádzajú ideálne načasované dogmy, ponúkané na zlatom podnose. Samozrejme veľmi pekne znejú, a zdajú sa lepším riešením, ako voliť niekoho, s kým mám zlú skúsenosť, rozkráda štát, atď.

Niekomu sa tiež môže zdať, že zvolený Kotleba aspoň zviditeľní rómske problémy, ktoré ustavične trápia Slovákov. Zviditeľní stav, bude to výstražný prst pánom v bielych golieroch, a začnú konať. Áno, zviditeľní. Avšak, ak by sa dostal k moci, jeho riešením nebude „nastolenie rovnováhy“, ale bude dochádzať k stále väčšej polarizácii spoločnosti. V konečnom dôsledku každá extrémna radikalizácia spoločnosti vedie k občianskej vojne. Myslí si naozaj nejaký volič Kotlebu, že Kotleba mávne prútikom, a problémy s Rómami sa vyriešia? Zrejme áno. To je pre mňa dosť smutné, nakoľko každý asi tuší, že také riešenie v celej histórii ľudstva neexistovalo.

Výsledky týchto volieb ukázali, že ľudia nerozmýšľajú racionálne, rozmýšľajú skrz pud sebazáchovy a emocionálne. Preto ľudia kedysi volili Hitlera. Chceli sa mať lepšie. A preto ľudia volili dnes Kotlebu. Jednoducho extrémizmus v akejkoľvek podobe sa javí ako najjednoduchšie riešenie, ak cítime bezprávie, ak vieme, že to ide dole vodou.

Ľudia dneška sa cítia zahnaní do úzkych, a radi sa uspokoja s každým záchranným kolesom. Aj keď to v skutočnosti môže byť koleso hodené z lode otrokárov.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
laciskoo  10. 11. 2013 23:14
Ale napriek vsetkemu si myslim, ze aj ked sa ludia rozhoduju velmi pudovo. Toto jedine riesenie napriek tomu ze radikalne, im dava aspon nejaku malu nadej na zmenu tohoto problemu, ktory sa aktivne skoro vobec neriesi a kazdy od neho dava iba ruky prec.
Podla mna, tie jeho percenta nie su kriza moralky, to je kriza spolocnosti a neschopnosti statu adekvatne riesit takyto problem.
Ludia ako on su iba dosledkom, a verim ze keby tu nebol on, bol by taky isty, len s inym menom.
 fotka
james98  10. 11. 2013 23:18
To je pravda... okrem toho však spoločnosť potrebuje obetného baránka, ktorý môže sa všetky sociálne a ekonomické problémy. Židia túto rolu tlmacej plochy hrali posledných 4 tisíc rokov... Aktuálne ju hrajú, aspoň u nás, rómovia - inde sú to prisťahovalci (vo všeobecnosti). Povedzme ľudom, že tí alebo tí iní sú problémom - samozrejme sa pripoja k jeho odstraňovaniu (soc. dávky? ne prispôsobivosť? "ak to odstránime bude nám konečne fajn"). Človek sa jednoducho nechá nachytať na tieto povrchné aspekty - veď predsa, omnoho ľahšie je nenávidieť ako milovať...
 fotka
james98  10. 11. 2013 23:22
@laciskoo Akú nádej na zmenu? Ak by si svoju voľbu premysleli do dôsledkov, prišli by nato, že žiadna zmena nenastane. Situácia sa iba vyhrotí - veď máme dosť príkladov z histórie. Viac ako nádej, je to potreba nenávisti a fanatizmu...
 fotka
laciskoo  10. 11. 2013 23:28
@james98 ja nehovorim, ze on prinesie zmenu, alebo ak ano, ze to bude riesenie. Ale to ze mu ludia dali tie hlasy, vyjadruje tu ich neuveritelnu frustraciu z politickeho systemu. Podla mna je to dolezite skor pre politikov aby sa sami uvedomili co robia, resp. nerobia
 fotka
phantasia  10. 11. 2013 23:33
@laciskoo súhlasím s prvým tvojím názorom.... A zaráža ma fakt, že ľudia sa ešte stále nevedia poučiť z minulosti. alebo sa vlastne nikdy nepoučili?


@james98 jj, rómovia sú ideálna platforma na zastrešenie všetkých našich nízkych pudov škoda, že ľudia si neuvedomujú, že Kotleba s tým ráta, a ak by bol zvolený, skôr by sa polarizovali emócie a nie riešenia.
 fotka
james98  10. 11. 2013 23:35
@laciskoo Tak to je samozrejmé - ale zas, keby ozaj chceli zmenu, tak by bola bolo percento účasti oveľa vyššie. Včera na Ta3 to pekne povedal Horský. V zmysle, že nízka volebná účasť vlastne indikuje spokojnosť občanov - ako ekonomickú tak aj sociálnu. Ak nejdem voliť, vlastne nechcem žiadnu zmenu - so všetkým v podstate súhlasím (baviť sa o tom, či vedia aké právomoci má vlastne župan - to už je iná vec). Omnoho väčšia skupina, ktorá niečo indikuje - je práve skupina nevoličov...
 fotka
james98  10. 11. 2013 23:37
No veď... ale v koncepte MY a ONI, je vlastne úplne jedno o akú skupinu sa jedná
 fotka
sabnacke  10. 11. 2013 23:39
zbytočná polemika, a áno je to varovný prst, a nie nedostane sa k moci. džízs. to už by ozaj prasiatka pri korýtku nemohli dovoliť. trošku reality do toho vnesme.

a @4
 fotka
laciskoo  10. 11. 2013 23:40
@phantasia tak otazka je, aka demograficka skupina ho volila, a okrem toho, myslim ze na zmenu spolocnosti ako takej treba velmi vela, a romska otazka je dlhodoby problem, ktory sa v krize este viac derie na povrch pri zhorsenych socialnych podmienkach.
A nie je to iba otazka toho, ludom to vadi nie iba preto, ze romovia a ich spolocenske spravanie a pod.. Ale este si aj uvedomuju, aka je v krajine napriek chudobe vysoka korupcia. Ako politici okradaju stat, a vlastne aj ich samotnych.
10 
 fotka
johnysheek  10. 11. 2013 23:43
na jednej strane je tvoje hodnotenie situacie spravne..
na druhej strane si vsak treba brat do uvahy jeden velmi dolezity a zavazny fakt.. VOLEBNA UCAST bola 20%..

ak by bola co i len o 10% vyssia je vysoko pravdepodobne, ze by sa MK do 2.kola nedostal. pri 20% naraste a vyssej tato pravdepodobnost narasta a pri 50% ucasti si myslim, ze by mozno mohol skoncit najlepsie 3.

predsa len v spolocnosti je vzdy urcita mensina.. a skor ide o to, ze aktualne sa ta mensina "zmobilizovala".. co znaci hlasy pre neho.. nevraviac o tom, ze tato mensina vlastne nema protipol (takisto ako kazdy laviciar voli smer.. ) a teda hlasy sa nedrobia..

co sa MK tyka.. neobaval by som sa obcianskej volby a ani privelkej polarizacii spolocnosti..
urcite by to vsak strasne poskodilo dany kraj/slovensko ako take.. a miesto vyriesenia problemov by nastali dalsie.. ((a to uz bez ohladu na to ci by vyriesil "romov".. ale prave preto, ze sa nechysta riesit nic ine)
11 
 fotka
laciskoo  10. 11. 2013 23:45
@james98 tak v pripade vuc je to aj o tom. Ze nikto nevie naco tie vuc vlastne su a ake maju pravomoci, mame statnu spravu, spravu obce a este nejake vuc a co robi to vuc? Naco to je?
Myslim si, ze nevolici viac rezignuju na akekolvek z ponukanych rieseni, a okrem toho sa to umocnuje ked citia ze tym "zupam" ani nerozumeju
12 
 fotka
james98  10. 11. 2013 23:45
@sabnacke hmmm. hovoríš o realite (hej je to tak)... vidím to často sám na sebe, nemám chuť sa preberať z naivity do reality... ale áno MOC - je pre nich tak opojná - že pripustiť možnosť jej straty - kvôli nejakým ideálom (demokratickým?), je ozaj nemožné.
13 
 fotka
james98  10. 11. 2013 23:48
@laciskoo áno - a k čomu nás to v globále vedie? K politickej kultúre a k nezáujmu... Aj keby sme vypracovali dokonalý plán "osvety", rozposielali by sme letáky - vysielali by sme viac politických relácií - vysvetľovali by kompetencie nielen v komunálnej ale aj vo vysokej politike. Otázne je, či by to všetko neskončilo v koši - a ľudia by neprepli radšej na joj - ku atd.
14 
 fotka
sturmer  10. 11. 2013 23:49
Vám z toho Kotlebu už všetkým strašne zajebáva. Síce ho nemusím, ale strašne ste si z neho robili piču všetci, rad radom a už máte rite tak stiahnuté, že by sa vám do nich nezmestila ani len zápalka.

@james98 nie sú to Rómovia, ale Cigáni. Róm je slovo, ktoré je skôr nálekou od EÚ. Pozri sa, kedy sa slovo Róm prvýkrát použilo. A čo dookola omieľaš o Židoch? No čo, ideme sa baviť o švindelkauste?

Čo sa týka cigánskej otázky, prehĺbila sa po páde socializmu, za neho museli tiež makať, zase si nemyslite, že basy neboli tak plné hlavne Cigánov - boli.

Radšej voľte dookola tých istých kokotov, ktorí sa nabalia, sem-tam niečo vytunelujú, vyhodia po dosadení do funkcie pár volebných bodov a tak, však prečo nie, ovčania.
15 
 fotka
phantasia  10. 11. 2013 23:49
@james98 alebo to nízke percento môže znamenať aj totálnu rezignáciu, a znechutenie, že nemám koho voliť. a táto pasivita odzrkadluje celkom výrazne postoje Slovákov ako také, aj z minulosti...

@sabnacke vždy je dobré rozprávať sa o veciach, s ktorými nesúhlasíme alebo sa nám javia zvláštne, preto si nemyslím, že hociaká "polemika" je zbytočná. a jej ciele sú iné ako zhodnotenie či Kotleba dôjde k moci alebo nie, ale možno to je pre teba stratené príliš medzi riadkami...

@johnysheek súhlasím... otázkou je, prečo sa zmobilizovala táto menšina a prečo sú vznikajú tieto tendencie? ak by spoločnosť prosperovala, nikdy by tých 20% hlasov Kotleba nedostal...
16 
 fotka
james98  10. 11. 2013 23:52
@sturmer O Židoch hovorím, pretože aj reálne o ich histórii niečo viem... hlavne o nenávisti voči nim... Ok, v oficiálnom jazyku sa používa slovo Róm - ale názov je mi úplne ukradnutý v tomto prípade... používam to zo zvyku
17 
 fotka
sturmer  10. 11. 2013 23:52
a dotaz na autorku:

"Preto ľudia kedysi volili Hitlera"

Chceš povedaťa, že Hitler svoje sľuby nedodržal? Že nevyriešil nezamestnanosť, ekonomiku, sociálnu politiku, atď.?
18 
 fotka
sturmer  10. 11. 2013 23:53
@james98 "v oficiálnom jazyku" - NIE, v oficiálnom to je CIGÁN, skôr v úradnom atď. to MôŽE BYŤ RÓM. Ale pre mňa sú to Cigáni.

A stále dookola tá istá pesnička o Židoch, kto to má furt počúvať.
19 
 fotka
laciskoo  10. 11. 2013 23:54
@johnysheek mas pravdu, dohromady kotleba ziskal malo, na druhej strane. To je dosledok ako vidno malej ucasti, a malej skupine lojalnych volicov.
Zaujimave bude druhe kolo, kde je otazne ci toto bude impulz k tomu aby sa volebna ucast zvysila. A ci sa zvysi aby kotleba nebol, aby bol. Pripadne to zmobilizuje obidve strany
20 
 fotka
phantasia  10. 11. 2013 23:54
@sturmer ja som napísala prečo si myslím, že bol zvolený. To aké to malo konsekvencie pre Nemcov a zvyšok Európy, vieme všetci, každý si to samozrejme interpretuje zo svojej perspektívy.
21 
 fotka
james98  10. 11. 2013 23:56
@sturmer Oficiálny = úradný... Židov spomínam vtedy keď to je na mieste... obetným baránkom v Arendtovej zmysle, vždy boli...

@phantasia alebo tak. aj neexistencia alternatívy môže byť vysvetlením...
22 
 fotka
sturmer  10. 11. 2013 23:58
@james98 mám v piči Židov a aj ten ich dookola spomínaný osud vo forme mydiel a tienidiel. Boli aj väčšie genocídy.

@phantasia prosím ťa, len sa nemontuj do WW II.
23 
 fotka
johnysheek  10. 11. 2013 23:59
@phantasia samozrejme, ze to suvisi s prosperitou spolocnosti..
rovnako vsak ako to suvisi s tym, ze nam vladnu oligarochovia..
rovnako ako to suvisi s tym, ze aktualny system vyhovuje i politikom.. im nejaky kotleba neprekaza.. lebo tu skutocnu moc budu mat stale oni.. a teda si s nim budu vediet stale poradit.. ci uz legalne.. alebo inak..

a zase raz.. 20% z 20% je 0,2*0,2 co je de facto len 4%.. presne ta mensina.. akurat sla volit cela.. lebo MK poukazuje na to co sa deje.. a celkovo je nalada proti solidarite.. kedze solidarita uz nie je solidaritou.. ale sa pomaly presuva z "vacsina zivi mensinu" na "mensina zivi vacsinu"
((i ked by bolo urcite zaujimave pozriet si jeho elektorat.. kedze tam vela pracujucich sa obavam nenajdeme..)
24 
 fotka
james98  11. 11. 2013 00:00
@sturmer nehovorím len o koncentračných táboroch a konečnom riešení... ale aj o pogromoch, prenasledovaní a nenávisti voči nim... v podstate od počiatku
25 
 fotka
johnysheek  11. 11. 2013 00:01
@laciskoo v druhom kole nema nikto 2. sancu.. teda moj nazor..

smeraci si svoje postrazia.. takze ak ide proti nim vo vacsine krajov niekto iny.. tak je minimalna sanca ze to vyhra.. predsa len.. smer ma prachy.. a pri tychto volbach sa tusim financie ani transparentne neukazuju.. takze investuju i do druheho kola.. ((mat tam tych ludi.. = dalsie prachy.. dalsie "zaujmove skupiny" a t d)

jedina vynimka je Freso.. ale zas.. SDKU v BA bolo stale na cele.. Freso tam ma svoje zazemie.. svojich vlastnych "oligarchov" a proste.. tam sa bude volit "proti smeru"
26 
 fotka
sturmer  11. 11. 2013 00:02
@james98 a ty sa divíš, že taká háveď bola prenasledovaná?
27 
 fotka
phantasia  11. 11. 2013 00:04
@sturmer ja sa "nemontujem" do ničoho, hovorím svoje myšlienky, ako každý tu naokolo. ak chceš, kľudne mi napíš svoj názor na Hitlera, ak je nejaký vyhranený (čo zrejme bude, ale nesledujem tvoje príspevky, tak neviem), why not, rada sa dozviem tvoje stanovisko.
28 
 fotka
james98  11. 11. 2013 00:04
@sturmer ja sa len divím, že nazionalistická háveď nie je prenasledovaná omnoho, omnoho viac...
29 
 fotka
sturmer  11. 11. 2013 00:10
@james98 počuj, mudrc, keby nebolo vtedajšieho Nemecka, tak neviem, na čom by si písal, atď. Pozri sa, koľko techniky to obdobie prinieslo. A nemyslím LEN vojnové veci, ok? Veda a technika boli vtedy na vzostupe. Podľa toho, čo o tých ľuďoch píšeš, tak nedovidíš ďalej, než za roh. Nerob tu zo seba ultrapacifistu prosím ťa a nerob sa strašne korektným. A že háveď... jedinou háveďou sú doteraz akurát tak komunisti.

Prečo nie sú komunisti prenasledovaní za hladomor na Ukrajine?

Vieš, koľko ľudí zomrelo v období revolúcie vo Francúzsku?

A čo tak genocída Arménov Turkami?

(píše sa nacionalistická, ale nacionalizmus nemá nič s nacizmom, nepleť jablká s hruškami prosím ťa, taký kompót ti nikto žrať nebude)

@phantasia čo sa týka politiky, hodnotím ho pozitívne, čo sa týka vojenskej stránky, najmä po roku 43, hodnotím ho dosť negatívne, vlastne svojim spôsobom robil chybné kroky od 1939, ale neboli takých rozmerov, ako všetko po Stalingrade.
30 
 fotka
james98  11. 11. 2013 00:22
@sturmer Toto myslíš dá aj nejako komentovať? Ano nacisti stáli za zrodom modernej techniky ... perfektné... Aj keby, tak tak žiadna vojna zato nestojí. Nacisti sa báli prinajmenšom všetkého - a boja sa aj doteraz. Zo všetkých strán na nich útočia ilumináti, Židia atd.
Ano, to všetko viem... Rovnako Japonci vyvražďovali Čínanov v koncentračných táboroch počas druhej vojny... Američania bezdôvodne vraždia a starajú sa do vecí, do ktorých ich nič nie je... Čečensko... Kresťania počas stredoveku a aj po ňom vraždili ako divý... atd. atd. Nesúhlasím so žiadnou formou násilia - a vôbec nie kvôli nejakej politickej korektnosti - ale kvôli filozofii... kvôli ľudskosti.
Tí čo sa nazývali komunisti - komunistami nikdy neboli ani zďaleka...
31 
 fotka
james98  11. 11. 2013 00:24
@sturmer Pokojne si vyznávaj ideológiu akú chceš...
32 
 fotka
sturmer  11. 11. 2013 00:28
@james98 keby nebolo konfliktov v celej histórii ľudstva, tak sme už totálne premnožení.

"Nacisti sa báli prinajmenšom všetkého - a boja sa aj doteraz" ja že už vymreli, alebo sú to starí 90 dedkovia, ale ok
33 
 fotka
sturmer  11. 11. 2013 00:29
@james98 nebáli sa ich, keby sa ich báli, tak asi nekonajú, nemyslíš?
34 
 fotka
james98  11. 11. 2013 00:31
@sturmer Ok, tak neonacisti ... no tento strach zasahuje skôr do oblasti psychoanalytickej... nie vedomej
35 
 fotka
sturmer  11. 11. 2013 00:33
@james98 načo vlastne riešiš niečo, čomu nerozumieš? -,-
36 
 fotka
sturmer  11. 11. 2013 00:34
@james98 nie si to skôr ty, kto má strach, teraz konkrétne, z neonacistov a tak? Lebo pôsobíš tak na mňa. A videl si niekedy nejakého?
37 
 fotka
james98  11. 11. 2013 00:34
@sturmer Ok, nerozumiem tomu - preto sa obraciam na Junga...
38 
 fotka
james98  11. 11. 2013 00:36
@sturmer Mám z nich strach... videl som - tích najprimitívnejších... Okrem toho sa táto vlna šíri Európou - všetci by sme sa mali báť
39 
 fotka
sturmer  11. 11. 2013 00:40
40 
 fotka
bangbangboom  11. 11. 2013 08:44
@james98 co studujes? resp. mas vystudovane?
41 
 fotka
kokosovyorech  11. 11. 2013 17:55
ten nadpis... to má byť prosiť ťa aký vysmech demokracie že si ludia podporili kotlebu??
42 
 fotka
phantasia  11. 11. 2013 18:25
@kokosovyorech nedemokratické princípy a extrémistické idey, zvolené v demokracii, sú smiešnym oxymoronom jej samej.
43 
 fotka
forgottenone  11. 11. 2013 18:26
@sturmer to v @14 napisal uplne dokonale a vystihol to.. a k tomu, ze ludia konaju a rozhoduju sa pudovo.. samozrejme.. kedze vidia, ze racionalne konanie a rozhodnutia su im na hovno a nikam nevedu..
44 
 fotka
antifunebracka  11. 11. 2013 20:13
komenty pod takymito blogmi sa proste bez nackov nezaobidu
vzdy, ked su ludia dlhodobo nespokojni so svojim socialnym statusom, dostavaju sa k moci extremisti, pretoze slubuju rychle a radikalne riesenia pre "domacich" a "cudzich" obvinuju zo sucasneho stavu. toto vidime aj v madarsku, ktore je dlhodobo v srackach a do tamojsej infrastruktury prenika jobbik, vidime to na vzostupe preferencii extremistickych stran v skrachovaNom grecku, ale i v rakusku, kde sa pravicovi radikali dostali az do parlamentu (chvalabohu ze aspon ich vodca havaroval a zomrel)
@james98 !!
45 
 fotka
antifunebracka  11. 11. 2013 21:01
ale ma sere, ze volby v blave nevyhral moj byvaly sef roman ruhig, ved napisal taku super volebnu basnicku! » ruhigroman.sk/index.php/moj-b...
46 
 fotka
phantasia  11. 11. 2013 22:07
@antifunebracka vidím v ňom potenciál na silný rapový song!
47 
 fotka
tunidlo  12. 11. 2013 19:42
@sturmer

Ja osobne som si už iste z Kotlebu robil srandu, robiť si ju budem aj pri najbližšej možnej príležitosti a okrem toho si myslím, že jeho volebný výsledok je dôvodom na obavy ...

A nejak mi doteraz nenapadlo, že by to niekto mohol považovať za nejakým spôsobom zvláštne.
48 
 fotka
sturmer  13. 11. 2013 11:28
@tunidlo ako som napísal - takmer všetci ste ho podceňovali, mali ho za niekoho, kto to nikam nedotiahne a teraz, keď má isté miesto, tak máte stiahnuté rite
49 
 fotka
sturmer  13. 11. 2013 11:29
Mladí ľudia sa zdravo stravujú, stále viac vyznávajú hodnoty liberalizmu - AMEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
50 
 fotka
jerometoucanrainbow  13. 11. 2013 12:01
ja si myslím, že to bolo vyústenie neschopnosti strán postaviť adekvátneho kandidáta, čiže si v podstate nemal nevolič Smeru šancu vybrať, keďže na výber tam bol Kaník, čo mal billboard akoby sme spolu na pivo chodili, "Ľudo, Váš župan", s tou jeho kampaňou a osobnosťou môže teraz akurát tak piť čaj z líp, čo povysádzal... a 4tý do party bol Laco Fizik z ROI, to snád hovorí za všetko... Kotleba mal preto toľko hlasov lebo ho volili random mladí ľudia, z dôvodu že nemali proste koho, ten jeho výsledok určte nie je preto, že sa zmobilizovali len jeho prívrženci
51 
 fotka
tunidlo  13. 11. 2013 14:03
@sturmer

V mojich očiach jeho volebný výsledok nič nemení na jeho vtipnosti. Nevidím dôvod, prečo by sa "robenie piče" a "stiahnutá riť" mali vylučovať ...
52 
 fotka
zerone  13. 11. 2013 14:19
Mňa to inak celkom baví. Keď donekonečna hrkáme tou klietkou s opicami. Skôr či neskôr sa dvierka otvoria...

Harmónia je ilúzia podľa mňa. Rovnako tak mier, demokracia a sen o rovnosti. Všetky tie veci fungujú kým je z čoho vyvažovať nepríjemné externality, ktoré z toho vyvierajú. Ideu môžeš udržiavať zhmotnenú v realite, ale realita sa rýchlo mení a tým pádom musíš vynakladať čím ďalej tým väčšie prostriedky na to, aby sa ten dojem ďalej udržiaval. Tak to je v súčasnosti s tým úžasným pokrokom, čo sme dosiahli a s udržaním dojmu pokrokovosti v sfére "reálna".

Veci fungujú len kým fungujú...

Hrkali sme opičincom... Dvierka sa pootvorili. Toto je len jedna z prvých opičiek... Celkom malá.
53 
 fotka
sufferer  14. 11. 2013 00:07
Čo ma azda teší najviac, že takýto príspevok vyšiel z pera zástupcu nežnejšieho pohlavia. Čo ma už teší menej, že autorka zbytočne operuje s pejoratívnym významom slov (ako napr. extrémizmus).

Inu, Hitler bol štátnik, ktorý svoje "predvolebné" sľuby aj naplnil. Nemci sa za neho mali jak prasatá v žite a dodnes je v tichosti považovaný za priekopníka sociálneho systému. Samozrejme, táto jeho svetlejšia stránka neospravedlňuje tú viac známu.

Že Kotleba nič neobráti k lepšiemu, je vec názoru, odsudzovať ale ľudí za to, že si namiesto mastenia vlastných vreciek cez všeliek - eurofondy (učiť v 21. storočí niekoho základy hygieny?) zvolili odpracovanie dávok? Čo je na tom neracionálne, vážne nechápem.
54 
 fotka
sufferer  14. 11. 2013 00:11
@antifunebracka Keď nemáme argumenty, tak našťastie existujú kúzelné slovíčka ako "nácek" alebo "extrémizmus", že?
56 
 fotka
antifunebracka  14. 11. 2013 02:52
@sufferer ty nevidis extremizmus v niektorych prispevkoch a a vo mne je chyba? dobre
57 
 fotka
p01nt  14. 11. 2013 17:03
Mám takú otázku. Prečo si myslíš, že: ak by sa dostal k moci, jeho riešením nebude „nastolenie rovnováhy“, ale bude dochádzať k stále väčšej polarizácii spoločnosti?. Ja by som sa toho moc neobával, nakoľko ak by aj Kotleba vyhral v druhom kole, tak by si nemohol nič extrémne presadiť nakoľko ĽS-NS nemá žiadnu moc nikde. Na druhej strane je dobre, že do politiky by sa konečne dostala tvár, ktorú zatiaľ nehyzdí žiadna finančná kauza a možno nájdu aj iní ľudia odvahu a pustia sa do politiky a nebudú to len staré ,,známe" tváre, ktoré okrádajú Slovensko.
Osobne ja vidím toto tiež ako jeden z hlavných motívov prečo ho ľudia išli voliť. Zatiaľ nikoho neokrádal a azda to aj tak ostane.
Inak pekný článok
Napíš svoj komentár