Pod stolom mihol sa čas. Chytím ho, modelujem, ohýbam, až vytvorím elipsu. Ten štvrtý rozmer z obrázkov o vesmíre, ktorý neviete kde končí, a kde začína. Zasúvam naň koráliky. Rátam ich očká a pochybujem o existencii časovej karmy. Zatváram oči. Jen neprespi svúj den, hovorievala mi babi. Keď oči rozlepím, koráliky ležia na zemi, čas vzal nohy na plecia a ja som hladná. Mala by som si ísť robiť úlohy. V kuchyni však vonia slivkový závin a svetlá sviečok vrhajú tancujúce tiene na kredenc. Možno tá karma naozaj existuje, premýšľam, dolujúc malíčkom slivku zo zuba.


.


Plávaj za každých okolností, hoci aj hore bruchom, devočka, hovorievala mi babka z Užhorodu. Na kúpalisku si spomeniem na jej slová a vypučím pupok nad hladinu. Voda mi hučí v ušiach a nebo je zvláštne zelenkavé. Neďaleko kričia rozšantené deti. Lepkavé teplo strieda príjemný chlad a ozveny sveta pod hladinou. Vodný pavúk práve lapil muchu do svojej siete. Nezje ju celú. Netuší, že o pár hodín bude zavalitý lyžiar ovplyvnený trávením najlepšej Plzne, akú kedy pil, robiť na vode väčší oblúk ako zvyčajne a brucho pavúka bude plávať po prúde. Chlapík spadne do vody, zamočí poslednú suchú časť môjho tela – konček nosa, trčiaci ako posledný sťažeň. Usmeje sa, ofŕka sa ako pes a ja mu opätujem pohľad.


.


Namaľoval jej Dáliho fúziky. Len tak, z roztopaše. Zamračila sa, demonštratívne si odgrgla, no napokon nadšená začala behať po štyroch v obývačke. Asi bude na chlapov, smeje sa babka a ja len rozpačito dúfam, že výroky starých mám majú univerzálne preceňovanú hodnotu. Odhrniem jej pár jemných vláskov z čela, dám pusu na líčko a idem do kuchyne. Môj športovec bude určite za chvíľku „sakramentsky hladný“. Ako vždy . . Žeby som spravila slivkový závin? Pod stolom mihne sa čas. Usmejem sa. Áno, teraz už viem odpoveď. Zamiesim na cesto, olizujúc si prsty od lekváru. V diaľke šteká pes, teplo rozťahuje betóny a vodný pavúk pradie nové siete. Pre istotu ďalej od trás neohrabaných ľudí, čo radi padajú do vody.

 Blog
Komentuj
 fotka
otvoreneokno  14. 3. 2013 00:08
po prečítaní som príjemne rozšantená, už mi chýba len tá najlepšia Plzeň, kúpalisko a slivkový lekvár.



Jáj, a ešte aj karma
 fotka
dog_food  14. 3. 2013 00:31
neskutočná atmosféra
 fotka
lubobs  15. 3. 2013 14:41
rotomilo si to opakokovane čítam

eťe
Napíš svoj komentár