Milujem oheň. Síce som narodený v znamení raka, teda mojim živlom je voda, a nehovorím, tiež si sem-tam rád zaplávam, ale oheň, lidičky, to vám je něco! Náš barák má okrem plynového a elektrického kotla stále aj kotol na pevné palivo. To je najlepší relax, čo poznám, okrem muziky, samozrejme. Naperiem tam najprv papierový bodrel, potom suchšie, drobnejšie drevo a potom, keď už v kotli pekne hučí, nejaké dva-tri poriadne surové kúsky. Tie plamene a ich hukot, to perfektne upokojuje.

Alebo si zoberte taký táborák, pár ľudí, čo to ešte v lete pestuje, tí to poznajú. Tiež najprv drobnejšie, potom väčšie drevo, riadna vatra, na ktorej sa dá opekať, variť guláš (najfajnovejší guláš navarili Ľubo s Ramonom toto leto na Chmelisku), alebo sa nad vatrou dá zriediť podpažná kukurica (že, Miro? )...

Ale najviac ma na ohni fascinuje iná vec. Nechcem urážať, ale akoby na náš svet ani nepatril. Zahľaďte sa doň niekedy a porozmýšľajte. Všetko ostané na zemeguli sa dá kategoriovať, zaradiť. Všetko okrem ohňa. Jestvujú rôzne druhy rastlín, živočíchov, dreva, svetla, vzduchu, vody a čojaviem čoho ešte, skrátka všetkého. K ohňu nijaký ekvivalent nevymyslíte, nezaradíte ho k ničomu konkrétnemu ani abstraktnému. Jestvuje len malý a veľký oheň, poprípade horúci a ešte horúcejší. A nič viac.

Podľa gréckych bájí oheň priniesol ľuďom Prometeus priamo od bohov z Olympu. A s tým sa jednoducho nedá nesúhlasiť.

Teraz by som tak strašne rád vypol počítač, vzal košeľu, gitaru a poďho na Chmelisko k táboráku! Akurát v tom bránia dve veci. Jednou je tá hnusná rádobyzima za oknami, druhou skutočnosť, že chata na Chmelisku na jeseň vyhorela (nie našou zásluhou!). Oheň je skrátka živel ako sa patrí!

 Blog
Komentuj
 fotka
muchazuchaa  4. 1. 2008 17:52
áno, oheň je úžasný. a najlepšie sú opekačky práve v takomto počasí. sme uprostred lesa, brutálne veľký ohnisko tam máme zalotený, okolo máme polená, na nich sedíme. je tam horúco, všetci sú v tričkách. kamaráti z vedľajšej dediny priniesli bubny. myslím, že aj okolitá zver sa prišla pozrieť na toto naše neobvyklé stretnutie. popíjame si becherovečku a bavíme sa. už je počuť len tie bubny. všetci stíchli a dívajú sa do ohňa. zrazu niekto prehlási, ten oheň je jaký bohovský, že??? viete o tom, že sa hovorí, že vraj oheň prinútil ľudí abstraktne premýšľať?? oheň bol vraj prvý živel. oheň je úžasný
 fotka
tatianka  4. 1. 2008 17:56
ja ohen moc nemusim, ale opekam rada



chmeliskom myslis chmelisko v pruzine?
 fotka
vicca  11. 11. 2008 13:18
No jo, toho Chmeliska je skoda, mohli sme zas vytiahnut nejaku tu skrinu, no nie?
Napíš svoj komentár