To, čo mi robí starosti v súčasnej "kríze viery" je to, že sa už dostatočne neverí vo vieru. Kríza viery, to je výraz, ktorý treba používať veľmi uvážene. O akú vieru ide? O skutočnú alebo o nejakú ideu, o skreslený obraz, ktorý nám kladú pred oči ako vieru?

Nie je to paradox? Veríme, vo všetky veci, ale príliš málo veríme vo vieru. Chcem povedať v živú silu, v príťažlivosť viery. Chceme jej pomôcť rozličnými prostriedkami, podoprieť ju stĺpmi...

Zavše sa ju snažíme šíriť technickým spôsobom živej publicity. A pritom si namýšľame, že jej robíme bohvieakú službu.
Veríme viac v zobrazenie a v dôkazy o pravdivosti viery, než v silu čistej prostej viery samej.

A predsa, jediným prostriedkom schopným rozšíriť vieru, je viera sama. Prirodzene tá prežívaná. Sama viera je hlavným a nevyvrátiteľným dôkazom, väčším než argumenty, ktoré ju podporujú.
Viera je jediným zázrakom, schopným udiviť náš svet, roztržitý a nepríťažlivý.

Ktosi povedal: "Keďže som videl svätca, ťažko mi neveriť." Ale svätcom je práve ten, kto žije z viery, a nie zo slov.

Viera patrí k životu. A život sa prenáša iba životom. Nie slovami, dôkazmi, ani knihami. Kto žije z viery, spôsobuje, že aj druhí z nej budú žiť. A ešte by som dodala: Viera sa prenáša nákazou.

Aby sa stala skutočnou, musí byť nákazlivá (chcem povedať: istým druhom epidémie). Musí mať neodolateľnú silu príťažlivosti.

A potom možno chápať ako pravú drámu, pravú krízu, ktorá nám robí starosti, nie to, že vieru možno stratiť, ale že naša viera nie je nákazlivá.

Pre vieru jestvuje len jedno veľmi veľké nebezpečenstvo: že sa stane bezvýznamnou. Neškodnou.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
putnik  2. 11. 2013 13:43
uuuuuuuuuuuuuplne suhlasim
 fotka
karlotiskot  2. 11. 2013 13:48
Toľko kecov a vlastne o ničom. Šíriť vieru aby bola šírená... bullshit...
 fotka
mirec21  2. 11. 2013 14:10
zime comu verime
 fotka
wolskeoko  2. 11. 2013 14:36
viera? thah bullshit....
hladaj realitu, nie vieru. Viera je proste kec, tiez som tvoju picu nevidel a verim, ze ju mas. To je viera.

Slova ako viera, ci nadej su bezduche. Su to motuziky, ktore maju hybat ludmi spravnym smerom... spravnym samozrejme nie pre samotnych ludi, ale pre toho, kto tymi motuzmi pohybuje.
 fotka
kolieskonavoze  2. 11. 2013 14:40
zaujímavý článok, ozaj. nie som si istá, či celkom rozumiem, ale bolo tam pár dobrých myšlienok.
 fotka
vreskot000  3. 11. 2013 09:26
veľmi pekný článok, vyslovujem pochvalu. Viera je mocný činiteľ, ktorým nás Pán obdaroval...ale nemá ho každý, ale máme sa o to usilovať. Boh ťa žehnaj
 fotka
vreskot000  3. 11. 2013 09:27
wolskeoko, keď zažiješ nejaké hraničné situácie, z ktorých sa ti bude chcieť zomrieť, a nebudeš vedieť, alebo budeš túžiť žiť, a budeš umierať, potom si spomeň na obsah tohto blogu
 fotka
danipo  28. 6. 2014 19:38
verim v Boha, sprevadza ma kazdy den, modlim sa . .a nemyslim si, ze treba o viere kecat, treba ju zit .. prezivat sam v sebe . .ten vynimocny vztah . .a nie moralizovat druhych ludi . .maximalne laskavo usmernit . .aj ten najposlednejsi clovek ma mozno ovela viac viery v sebe ako tu vsetci "kazatelia" dokopy
Napíš svoj komentár