To čo som napísala v predchádzajúcom blogu o láske, myslím si, že platí aj o nás samých. Aj tu pociťujem neutešný nedostatok fantázie a tvorivého ducha. Faktom je, že príliš málo milujeme samých seba. Aj tento raz niektorí z vás ohrnú nosy... Povedia, že hlásam hlúposti. Buďte však trpezliví!

Keby nebolo hlúposti čo by robili knihomoli? Boli by bez práce.
Sebaláska. Vždy ma starká učila, aby som ju poznala v každom vybočení, aby som objavila jej nespočetné nástrahy, aby som ju nemilosrdne špehovala a premáhala. Správne, celkom správne!

Mám však dojem, že som s tou jedovatou "sebaláskou" potlačila zároveň aj tú dobromyseľnú a vskutku potrebnú lásku k sebe. Aj tu na birdzi čítam príspevky mnohých, z ktorých cítiť, že sa dostatočne nemilujú. Keby sa dostatočne milovali, určite by nesúhlasili so svojou polovičatosťou, životom bez ducha, ďaleko od ideálov. Neprispôsobovali by sa tak ľahko tomu, aby sa stali smiešnou karikatúrou samých seba.

Napokon, hriešnik je ten, čo nemá rád sám seba. Miluje znetvorený, nepravý, pochybný obraz seba samého.

Sebec nie je ten, kto odmieta milovať blížneho. Je ním ten, čo práve preto, že nemiluje človeka vedľa seba, nemiluje ani samého seba.

Milovať seba znamená snažiť sa o to, aby sme sa stali takými, akými by sme mali byť. Neuspokojiť sa s tým, akí sme. Odmietať karikatúry.

To znamená, že napríklad pelly, ktorú poznám, so všetkými jej nedostatkami, pýchou, lenivosťou, s jej každodennými nedbalosťami, nie je pelly. To je akási iná pelly. Falzifikát. Klam.Tragická maska.

Pravá pelly je skrytá pod hromadou sebectva, nedbalostí, klamstva. A táto pelly je pridusená, kričí a chce byť oslobodená. No, jej hlas je už slabý, lebo škrupina, ktorá ju prikrýva, je každým dňom hrubšia.

Podarí sa mi milovať sa dostatočne silno na to, aby som vyslobodila majstrovské dielo a odhodila nepodarok? Nebudem mať azda strach vyliezť z tmy, aby som objavila svätú pelly?

Každý deň sme povolaní.
A každý deň sa objavujeme.
Ak to tak nie je, sme najväčšími nepriateľmi seba samých.

Začnite hľadať to sväté čisté a originálne, ktoré je vo vás skryté.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
putnik  31. 10. 2013 15:51
tvoja starka bola mudry clovek
 fotka
flussica  31. 10. 2013 16:16
Dobré. Len.. Vedela by si to napísať aj pre ateistu?
 fotka
sapphirizing  31. 10. 2013 16:19
 fotka
zajkousko  31. 10. 2013 18:07
@flussica

ateisti su takí istí ľudia ako veriaci, nič viac a nič menej, Boh nás všetkých stvoril na svoj obraz...
pred ním niet žiadneho rozdielu....
nie je nič jednoduchšie ako povedať, Bože chcem byť tvoj, tvoja... :-S :-S :-S
 fotka
mirec21  1. 11. 2013 08:32
@flussica tak ako pisal @zajkousko bez ohladu na to ci si ateista, agnostik, alebo veriaca mozes v sebe objavovat to krasne ktore do Teba vlozil Boh.Pretoze to si skutocne ty.
 fotka
janajama  1. 11. 2013 08:38
ty jednoducho tak krasne pises :-S

@zajkousko vystihol si to.

Pane, aj ja chcem byt tvoja.
Napíš svoj komentár