inšpirované pesničkou Eiffel 65 - Discovery Channel




Na začiatok by sme si mali uvedomiť čo to znamená slovo modernosť. Je to niečo čo je pokrokové alebo nové, niečo revolučné alebo niečo čím sa treba riadiť a žiť podľa toho? Z toho by sa dalo usudzovať že nežijeme podľa seba, ale podľa nejakej „šablóny“ alebo „makety“ modernej doby. Myslím že použiť prirovnanie k rieke je celkom vhodné, tečieme korytom a musíme sa mu prispôsobovať inač narážame na breh a kamene. Čiže keď sa kŕčovito snažíme žiť moderne sme deformovaní štýlom moderného života a potláčame svoje názory resp. nepotláčame rozmary a pudy s odôvodnením že to je moderné a snažíme sa preplávať životom v smere prúdu.

Človek dnešný (H. s. sapiens pre tých čo nevedia koho myslím slight_smile: sa vyhlasuje za „civilizovaného“ tu narážame na ďalšiu otázku: Čo je civilizovanosť? V SCS stojí : civilizovaný = vzdelaný, kultúrny. Čiže civilizácia je .... zrejme ľudstvo samo keď máme tú odvahu sa považovať za vzdelaných a kultúrnych. Tak, konečne sa dostávame k jadru veci: Ovplyvniteľnosť človeka ako takého. Ja sa považujem za dosť mladého aby sa to týkalo aj mňa a malo to na mňa vplyv.

Skrátka stačí sa pozrieť na nejaké fóra alebo servery na ktorých sa preberajú trápenia a vzťahy. Sú plné problémov 14-15-ročných dievčat resp. „žien“ ,ako si hovoria, so sexom. Sťažujú sa na bolesti na meškanie etc. Nebudem to tu dopodrobna rozoberať, chcel som povedať že sa tam sťažujú dievčatá ktoré na to ešte neboli pripravené a ktoré predtým hľadali radu či s tým majú začať a či nie. Viac-menej ich ovplyvnili názory ako: „Buď moderná! Veď nežiješ v stredoveku.“

Moderné je teda nechať voľný priebeh zvieracím pudom vo svete ktorý sa nazýva moderným, zdá sa to len mne alebo sa evolúcia spoločnosti vracia dozadu? Toto bolo moderné asi za čias neolitickej revolúcie ibaže máme internet, autá, mobily a čo ja viem čo ešte. Keby parkerov blog (ktorý bohužiaľ vymazal) nebola zlátanina nejakej sekty, tak by sa s nim aj dalo súhlasiť. Evolúcia spoločnosti ide dozadu a keď sa dostaneme na miesto jej vzniku mal by prísť zánik. Mal by... ale čo príde v budúcnosti sa dá predpokladať iba v rovine dohadov.

Možno v budúcnosti podľahne zákon tlaku modernej doby ako sa to v súčastnosti stáva s niektorými - povedzme javmi v našich životoch a zníži sa vek pre uzatvorenia manželstva ako sa to stalo už niekoľkokrát v histórií, kde by sme mohli nájsť veľa príkladov na situácie ktoré sa dejú v súčasnosti okolo nás.


„ Keď chceš poznať svoju budúcnosť, mal by si poznať najprv svoju minulosť a prítomnosť. “

 Úvaha
Komentuj
 fotka
happinesska  25. 12. 2008 21:18
pocilo sa mi to... mas pravdu, dnes nikto neche vycnievat z davu, idu vsetci jednym smerom, davova psychoza.. aj veticka na zaver je trefna, ale ja si myslim, ze niekedy sa tou minulostou netreba az tak zaoberat..
Napíš svoj komentár