No sme zaše pri gadžoch. Jak už bulo sľubovane tak neška sebe povieme, co gadžove znaju a dze je ich silna stranka.
Aj kedz to može tak vyzerac, opak je pravda a gadžove ne su sproste, jak by sebe meščani mohľi naivne myšľec kedz na nich kukaju. V peršim radze - typicky gadžo zna vybavic šicko aj bez zlatych strankoch.
Neni to ani zložite. Stači kedz pridzece dakdzi v Tepličke nad Hornadom večar das o pol šedzmej do karčmy. No, nechoce tam radšej bo može dostanece po papuľi abo budzece mušeli das štyri kola objednac, aľe kedz tam pridze gadžo s tym, že mu rano o pol šedzmej treba traktor a nato vežňe fľašku vodky, ta vam garantujem, že rano mu na dvore budu stac tri traktore a o pol dzeviatej budze poorano. Toto meščani neznaju a ani znac nigda nebudu. Tam mušice volac, objednavac, rezervovac (abo po novim povedzeno: bukovac), mušice zložic zalohu a traktorista pridze aj tak o trištverci na dzešec bo jeho vaša roľa až tak netrapi.
Kedz taky gadžo pridze do mesta a začne v karčme rečovac o tym, co šicko še mu včera podarilo vybavic - od šamotovych cehloch až po piestne kružky do Favorita ta ľudze okolo sebe povedza: “ta gadžo je, aľe ja mac jeho taľent na vybavovaňe, ta už davno robim v podniku manažera a ňe pri paše jak doteraz! ”
Druha vec, je keľo taky gadžo vypije. Ja znam, idze to do peňežoch, aľe spomeňce sebe sami jak vam bulo plano, kedz sce minuly tydzeň vypiľi šesc piva. Toto še poradnemu gadžovi zdakadzi z Ľendaku nemože stac. Ňe žeby nevypil, prave naopak, šesc piva mu aj malo, aľe on še rano o pol šestej zobudzi, šedne do motora a idze do Kežmarku po mľeko. Vy budzece ešči o dzeviatej rozbite hľedac štyristovku Ibuprofen, žeby sce še choľem na nohy postaviľi. Žeby nevznikalo ňedorozumeňe - toto nema byc propagacia alkoholu, aľe ľem poukazaňe na to, že gadžove maju v daktorych ohľadoch vyhody a aj še im da zavidzec. Napriklad aj tu spomenuta odolnosc na alkohol.
Treca a posledna vec, co bije do očoch je gadžova sebestačnosc. To su jedine ľudze na Slovensku, co su potravinovo sebestačne. Jednoduchy dôvod - dochovaju a dopestuju šicko. Ktory gadžo nema aspoň paru aroch zahrady, ta jak keby ani gadžo nebul. A pestuje še šicko od gruľoch až po marhuľe. Co še nezje, ta še skarmi a da prašetom a zje še potom. Meso ozdaj tieš šmakuje, no ňe? A co ušporice na potravinoch ta možece dac do domu abo motora a potom neni nič neobvykle, že dakdzi v Ganovcoch vidzice domy jak na riviere a v garažu Oktaviu z roku 2006.
Teľo na neška o gadžoch. Najbľižši sebe povieme zaš daco o tym, jak a co gadžove robia rovno v mesce - najskorej dakdzi v Tesku, Biľe abo Jednoce. Ta ostaňce s nami!

 Rozprávka
Komentuj
 fotka
zaujimava  16. 11. 2009 23:24
ja umriem z teba

perfektné
 fotka
marttina  24. 11. 2009 16:46
pridavam sa, je to fakt vtipne... nema to chybu len pokracuj
 fotka
husky  24. 11. 2009 17:05
nemas chybu, len pokracuj pisat gadzo
Napíš svoj komentár