Rozhodol som sa preložiť list Daniela Sieberta, renomovaného farmakognóza, pretože mi to príde ako relevantný príspevok na túto tému (od odborníka) a teda ako dobrý základ pre tematiku, ktorej sa chcem venovať v mojich článkoch v budúcnosti.

Tento preklad je čistá amatérčina, tak ak máte nejaké tipy ako vylepšiť čitateľnosť, neváhajte mi napísať.


Lekárske vlastnosti

Na svete existuje zhruba 1000 druhov šalvie. Šalvia divotvorná/veštecká je len jedna z mnoha, ktorá je známa pre jej liečebné vlastnosti. Väčšina ľudí je oboznámená so šalviou lekárskou, ktorá je známa pre jej využitie v kuchyni ako korenina a samozrejme liečebné účinky. Názov rodu šalvia je odvodené od latin. Salvare, čo znamená „liečiť“ alebo „zachrániť“.

Šalvia veštecká je endemitom v Mazatéckej Sierre v strednom Mexiku, kde má dlhú históriu liečebnéneho užívania. Je používaná jednak kvôli jej psychoaktívným vlastnostiam, ale taktiež pre efektívnu liečbu artritídy, bolesti hlavy a pre liečbu rôznych iných potiaží. Platnosť týchto roličných foriem využitia sú podporené poslednou farmakologickou štúdiou mojej vedeckej skupiny.

Aby sme zhrnuli naše posledné zistenia – Šalvinorín A je unikátne silný a vysoko selektívny kappa-opioid receptor agonista, a má otriasajúci potenciál pre rozvoj pestrej škály hodnotných liečiv. Najviac sľubné môže byť využitie ako bezpečné nenávykové analgetikum, antidepresívum, a krátkotrvajúce anestetikum, ktoré neoslabujú respiráciu, a ltaktiež ako lieky, ktoré liečia poruchy charakterizované zmenou v vnímania, zahrňujúc schizofréniu, Alzheimerovu chorobu a bipolárnu poruchu.

Kappa-opioid receptor agonista je patričným záujmom pre farmakológov, pretože poskytuje efektívne lieky proti bolesti, ktoré neformujú žiaden návyk. Vskutku, momentálne sa zhromažďujú dôkazy, ktoré naznačujú, že kappa-opioid receptor agonista tvorí skôr „averziu“ – teda opozitum k závislosti. To je dôležitá výhoda oproti najsilnejším analgetikám, dostupným na trhu. Moji kolegovia a ja budeme čoskoro publikovať výsledky výskumu zvierat ktoré demonštrujú efektívnosť šalvinorínu A ako analgetikum. V mojej knihe opíšem hlásenia ľudí, ktorí svedčia o efektívnosti tejto rastliny ohľadne redukcie bolesti. Tradičné Mazatécke použitie šalvie vešteckej na liečenie bolesti hlavy a artiritídy potvrdzuje čo to, do jej účinnosti ako analgetikum.
Schopnosť Šalvinorínu A blokovať vnímanie bolesti nám naznačuje že môže dokázať užitočnosť ako krátkotrvajúce všeobecné anestetikum. Fakt, že nepotlačuje respiráciu je obzvlásť zaujímavý, a preto teda šalvinorín A môže byť oveľa bezpečnejší ako väčšina všeobecných anestetík, ktoré sú momentálne dostupné.

Nedávno, Dr. Karl Hanes publikoval štúdiu v denníku Journal of Clinical Psychopharmacology, v ktorom opisuje ako jeho pacient dosiahol úľavu z chronickej depresie vďaka užívaniu šalvie vešteckej. V mojej knihe opisujem niekoľko dodatočných prípadov ľudí, korí sa zotavili z vážnej depresie za pomoci tejto rastliny. Je to špeciálne zaujímavé, ako boli títo ľudia schopní dosiahnuť pretrvávajúcu úľavu z depresie po zopár liečebných sedeniach. Narozdiel od kontinuálneho liečebného režimu potrebného pre konvenčné antidepresívum akým je napr. Prozac – ktorý vo väčšine prípadov ponúka len dočasnú úľavu od príznakov depresie, šalvia produkuje dlhodobé klinické zlepšenie.
A pretože šalvinorín A mení vnímanie modalít za účinku kappa-opioid receptora, je jasné, že tieto receptory hrajú prominentnú úlohu v modulácii ľudského vnímania. To naznačuje možnosť, že neobvyklé psychoterapeutické zlúčeniny odvodené zo šalvinorínu A môže byť užitočné pre liečbu chorôb prejavovaných poruchami vnímania (napr. schizofrénia, demencia a bipolárna porucha). Toto je veľmi sľubná oblasť výskumu, ktorú je veľmi dôležité realizovať.

Šalvia veštecká má niekoľko vlastností, ktoré ju robia užitočnou v psychoterapii: produkuje stav hlbokej seba-reflexie, zlepšuje schopnosť obnoviť spomienky z detstva a ponúka prístup do oblastí psyché, ktoré sú normálne veľmi ťažko dosiahnuteľné. Rozprával som sa s niekoľkými psychoterapeutmi, ktorí túto rastlinu používali v ich praxi. Zapôsobila na nich účinnosť tejto rastliny ako psychoterapeutický nástroj. Tento typ aplikácie nie je nový, Mazatékovia už dlho použivajú šalviu na liečbu psychologických problémov.

Šalvinorín A je dôležitý neurochemický komplement pre štúdium dynorfín/kappa-opioid-receptor systému. Ako taký, je užitočný pre výskum neurologických mechanizmov vnímania a vedomia. Šalvinorín A je pozoruhodný pretože patrí do úplne inej chemickej skupiny ako predtým identifikovaný opioid receptor ligand. Tento fakt je veľkým záujmom pre farmaceutistov pretože otvára široké možnosti pre budúci rozvoj liekov.

Žiaden mimoiadny potenciál na zneužitie

Momentálne existuje niekoľko veľmi populárnych zavádzajúcich názorov o šalvii vešteckej. Mnoho týchto zlých názorov pochádza hlavne z niekoľkých senzáciechtivých článkov ktoré sa objavili v médiách a ktoré sú vyvodené z absurdných propagačných výhlásení neetických predajcov rastlín, ktorí naschvál zveličili efekty šalvie divinorum za účelom zvýšenia zisku.
Faktom je, že účinky šalvie nie sú určené pre rekreačných užívateľov drog. Väčšina ľudí, ktorí to skúsia si tie účinky ani neužijú a nie to ešte aby pokračovali v pravidelnom užívaní. Ľudia, ktorí šalviu užívajú pre liečebné účely, to robia nepravidelne. Nie je to euforická, ani stimulujúca skúsenosť. Nie je to sociálna droga. A keďže zvyšuje sebapoznanie, je absolútne nepoužiteľná ako úteková droga. Najpoužiteľnejšia je teda ako liečivá rastlina.
Šalvia nie je návyková a neformuje žiadnu závislosť. Mechanizmus jej užitia mže byť skôr proti závislosti. Veľa ľudí vyhlásilo, že im šalvia pomohla predísť zneužitiu iných látok
.
Bezpečnosť

Šalvia nie je toxická. Toxikologické štúdie boli vykonané Dr. Leanderom Valdésom na Michiganskej univerzite a Jeremym Stewartom na Univerzite v Mississippi, Dr. Frankom Jakschom v Chromadex Inc. A Waynom Brinerom na Kansaskej univerzite. Ani šalvia, ani šalvinorín A nepreukázali toxicitu v žiadnej štúdii. Je tu veľké množstvo emprických dôkazov, že šalvia je mimoriadne bezpečná rastlina. Vskutku, Mazatékovia, ktorí túto rastlinu používajú stáročia nepripisujú k nej žiadne toxické vlastnosti.

Závery

Šalvia veštecká je relatívne obskúrna liečebná rastlina so žiadnym výraznym nábehom na zneužitie. Nespôsobuje žiaden risk pre verejné zdravie alebo bezpečnosť. Kriminalizácia by len prispela k vytvoreniu problému, ktorý predtým neexistoval.
Neexistuje žiadne rozumné ovdôvodnenie prečo by mala byť šalvia kontrolovaná látka. Presun do kontrolovaých substancií by spôsobil ochudobnenie ľudí o užitočnú liečebnú rastlinu, čo by seriózne zabrzdilo sľubný lekársky prieskum. A pretože ma veľmí komplexnú stereochémiu, šalvinorín A je prekticky nemožné vyprodkuovať synteticky. Je dôležité, že zdrojová rastlina, šalvia, ostáva prístupná, takže výskumníci môžu pokračovať v štúdiu tejto dôležitej zlúčeniny.

(Nie som si istý prekladmi chem. názvov)

 Blog
Komentuj
 fotka
alroune  11. 4. 2011 23:51
hm....to si mozem aj encyklopediu kupit alebo vygooglit ale zaujimalo by ma preco si si vybral ako prvu tuto rastlinu :p
 fotka
odd  12. 4. 2011 00:23
Chcem, aby to všetko bolo pohromade, aj s mojimi vlastnými článkami.
Napíš svoj komentár