Článok nevhodný pre obyvateľov krupinského okresu




Jedna kamarátka raz vymyslela, že pôjdeme na Bzovík. Čo sa skrýva pod tým smiešnym názvom? Bzovík je opevnený gotický kláštor, nachádzajúci sa pri rovnomennej obci. Je to asi najvýznamnejšia historická stavba v krupinskom okrese. Na internete sa dokonca dočítate, že je verejnosti neprístupný. Ale ako som sa už dvakrát presvedčil, nie je tomu tak. Dokonca je k nemu značené parkovisko pre autá, ktoré tam budete márne hľadať. Ani brána na vchodovej veži nie je zatvorená.




Ale teraz konečne k veci. Bolo nás rekordných 7 (okrem mňa ešte ďalší dvaja birdzáci - Athelasil a Niphredilas). Ja a ešte jeden kamoš sme tam boli už raz - približne mesiac pred týmto výletom, keď sme tam boli s táborom, kde sme robili vedúcich. Takže my dvaja sme už mali nejaké skúsenosti s jedinečnosťou dopravy v Krupine a okolí.

Dva dni pred výletom som mal nájsť, ako nám idú autobusy z Banskej Bystrice do Krupiny. Pokiaľ sme chceli ísť bez prestupu vo Zvolene, tak sme museli ísť buď veľmi skoro diaľkáčom, alebo potom len o niečo menej skoro, ale za to cez všetky dediny (Rakytovce, Badín, Sliač, Kováčová...), a v niektorých z nich mal stáť aj 4-krát. V samotnej Banskej Bystrici mal stáť viackrát. Tak sme sa „tešili“ na okružnú jazdu po dedinách.

Na nástupišti nás privítala stará modro-biela Karosa, akú sme aj očakávali. Čo však väčšina z nás nečakala bolo, že miesto ceduľky „Banská Bystrica - Krupina“ mal autobus ceduľu „Zvolen - Banská Štiavnica“. Pritom Banská Štiavnica nie je ani len po ceste! Ešte väčšie prekvapenie bolo, že Rakytovce a Badín obišiel z veľkej diaľky a v Sliači a na Kováčovej stál len raz. Nám nevadilo, že vynecháva toľko zastávok, ale miestnym to vadiť mohlo. Alebo sme mali len nesprávne informácie z internetu? Ktovie...

Vo Zvolene nás čakal šok. Nielen, že autobus šiel inokadiaľ, ale cestou si zabočil aj do miestneho autobusového depa, ktoré si celé prešiel, otočil sa a hneď z neho vyšiel. To celé bez zastavenia. Asi sa len šiel predviesť kolegom, aký má pekný autobus. Potom sa až po Krupinu neudialo nič také zaujímavé, akurát čo zase vynechal pán šofér nejakú tú dedinku či zastávku.

V Krupine má 99% autobusov napísané, že idú zo Zvolen AS a cieľovú zastávku majú poväčšine napísanú inú než tú, kam naozaj smerujú. Miestni teda musia mať nejaký šiesty zmysel pre určenie trasy autobusu. Náš ďalší autobus bol značný ako „Zvolen AS - Dudince“, pričom počas našej jazdy nenavštívil ani jednu z týchto destinácií. Ale asi to bol nejaký kamoš s predchádzajúcim vodičom, pretože aj on si dal tak trochu zbytočné kolečko po celej Krupinskej 5-nástupišťovej stanici.




A čo zaujímavé nájdete v Krupine, hlavnom meste COOP Jednota? Okrem COOP Jednota aj Tesco (ktoré nie je otvorené non-stop) a zaujímavú točenú zmrzlinu, ktorú vám "načapujú" od oka. Kamoška mala veľkú, ktorá bola rovnako veľká ako moja malá.

Cestou z Krupiny na Bzovík narazíte napríklad na zaujímavú vlakovú zastávku, označenú ako Bzovík, pritom o nejakom Bzovíku tam ani nechyrovať. Tá zastávka je zároveň ešte stále v Krupine. Ale to je aj tak jedno, vlaky tadiaľ už nechodia.




O tej životunebezpečnej zrúcanine menom Bzovík teraz nejdem písať, ale zaujímavá bola aj cesta späť. Autobusy do „Jednota city“ mali ísť 15:05, 15:10 a 15:15. Predtým a potom dlho nič.

Po skúsenosti z predchádzajúcej návštevy Bzovíku, som radšej povedal, že ideme na ten prvý, lebo že tie autobusy vynechávajú. Na zastávku sme prišli včas, ale všetky tri baby sa rozhodli, že musia ísť na záchod. To by sa dalo ešte stihnúť, ale dve z nich si ešte museli ísť kúpiť nanuk a tak nám prvý autobus ušiel. Aj keď pravdou je, že odišiel o 4 minúty skôr.

Ďalší autobus nešiel vôbec, ale mali sme šťastie, pretože ten posledný z tejto trojice šiel. Opäť bol označený ako „Krupina - Dudince", aj keď do Dudiniec nešiel. Dôležité je, že to bol prvý autobus v ten deň, ktorý nebol označený ako Zvolen AS.




Z Krupiny nám zase šiel ináč označený autobus, len si už nepamätám ako. A vlastne to je asi tak všetko, čo sa týka zvolenskej SAD, jazdiacej v krupinskom okrese. Celkom to človeka pobaví. Teda pokiaľ sa kvôli tomu nestratí.




Nabudúce sa chystáme do Banskej Štiavnice na Sitno a do Slovenskej Ľupče na zámok, ale na týchto cestách budeme ukrátení o skvelú krupinskú dopravu.

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
athelasil  22. 8. 2009 12:40
Krásne,dojímavé. Ja som si nanuk nekupovala.
 fotka
bluepanter  23. 8. 2009 19:36
Toť krupina je dosť zapadákov a to Tesco nie je väčšie od jednoty .

Teš sa do BŠ tiež nebudeš mať nejaké extra spoje
 fotka
klidopido  31. 8. 2009 19:52
no dávajú si tam parádne záležať a majú spoľahlivých šoférov.
Napíš svoj komentár