Zvony divo zvonia
ľud k modlitbe volajú
kadidlo zdialky vonia
a pery tíško šeptajú


Včera by bol úplne normálny utorok, ktorý dva - trikrát do mesiaca zakončím mládežkou v katedrále v bystrici. No táto bola iná. Ani nie kázňou, zas sa spomínal život svätca, tentoraz svätého Patrika, patróna Írska. Ani spolčnosť nebola iná, sedel som ako vždy hore na chóre, za mnou majo zo španej, pri mne terk čo tiež sem tam zájde a skoro vždy som v kostole skôr než ona.

No po mládežke UPC BB a Bosí Karmelitáni zorganizovali krížovú cestu na kalváriu. Za takéto som vždz všetkými desiatimi, hlavne keď sa to jedná v noci. Nie že bz som bol nejaký pútničkár, to nie, ale fascinuje ma na tom iné. Ten výhľad. Účastním sa veľmi rád kalvárie vo zvolene čo začína okolo 4 ráno a keď sa vyjde hore akurát vychádza slnko. A táto, v bystrici ma tiež zaujala preto lebo bola v noci.

Síce kosa na entú, no v duši nás hreje niečo neopakovateľné a tak sa to nejak nevníma. Pred začiatkom všímam ako akási žena s papiermi zháňa ľudí ktorí majú čítať zastavenia no ako si sa nedostavili. Bey okolkov jej ponúkam pomoc, neuvedomujúc si, že tento mrázik mi iste viac než jemne zamkne ústa.

Akokoľvek je to viac než príjemné, ten pohľad jednak na tisíce svetiel mesta pod nami, jednak na ľudí mysliacich na niečo pozitívne. Pomali nadíde môj čas pri šiestom zastavení. Veronika podáva ručník Ježišovi, čo je veľmi symbolické. Ježiš nežiadal veroniku, ale veronika sama prišla, podavajúc mu ručník, ako by mu hovorila, viem čo potrebuješ, cítim s tebou, som tu pre teba... Veronika bola podobná ako ja. Podobná preto, že mňa treba občas podrgnúť k tomu abz som niečo spravil. Ale to podobné je v tom že aj ja sa snažím poskztnúť pomoc či už radou, alebo inak, čo mi pôsobí radosť. Akurát sa mi to hodilo, až na to že pery boli skrehnuté.

Počas celého výstupu ma udivilo to, ako je kalvária upravená. Keď som tu bol prvý raz, tak to boli len torzá, mŕtve duše zdvíhajúce ruky k nebesiam. No teraz je to veľmi pekne opravené, nová cesta, zreštaurované. A neodolal som myšlienke, že takto pekne to tu muselo byť aj predtým, dávno. Čo pohnalo ľudí aby to vtedz zničili, rozbili, zdevastovali a vykradli?

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
balbinka  18. 3. 2009 11:55
 fotka
smoothman  18. 3. 2009 14:59
veľmi pekný článok. na mňa pôsobí toto obdobie pred Veľkou nocou veľmi zvláštne. Naozaj cítim také očakávanie. A vo všeobecnosti celá krížová cesta je úžasná. Nieže by sa mi páčilo, aké svinstvá robili s Ježišom, ale keď ju počuješ, úplne si to predstavuješ, čo sa tam deje a určite je to niečo viac ako iba nejaký príbeh. Aj u nás v Leviciach teraz opravili kalváriu a vyzerá veľmi pekne. som zvedavý, dokedy tak vydrží... Ešte raz, pekný blog
 fotka
balbinka  18. 3. 2009 20:08
Hmmm u nas v meste ked je Vleka Krizova cesta je na Velky piatok alebo vtedy dakedy a je po celom meste jedan zastavka red Kauflando a tak... a vsetix maj usiveciky a je ich vela tiez krasa
Napíš svoj komentár