Pôvod názvu:
Niektoré pramene uvádzajú, že slovo mafia pochádza z mahias, v preklade arogancia, opovážlivosť, chvastavosť. Mahias však môže znamenať aj odvaha alebo smelosť.
Ďalšia možnosť je odvodenie od maffia alebo mafia, ktoré v starej taliančine znamenajú bieda, chudoba. Tieto výrazy sa používali hlavne v Toskánsku. V starej toskánčine existovalo aj slovo malfusso, v preklade zločinec.
Tretie vysvetlenie pochádza z prvých písmen revolučného pokriku Morte alla Francia, Italia avanti! , v preklade Smrť celému Francúzsku, vpred Taliansko!

Začiatky:
V 19. storočí čelili obyvatelia Sicílie stálemu útlaku a potrebovali ochranu. Nakoľko sa k tejto situácii oficiálne orgány vtedy stavali ľahostajne, vznikla skupina miestnych obyvateľov, ktorí vzali spravodlivosť do svojich rúk. Vznikol tak zárodok lokálneho mimoštátneho a teda aj mimozákonného systému riadenia spravodlivosti a majetkových vzťahov, ktorý sa považuje za predchodcu organizácie, ktorá sa neskôr začala nazývať mafiou.
Charles „Lucky“ Luciano, jeden z najznámejších amerických bossov.
Odnož mafie sa objavila na konci 19. storočia na východnom pobreží Spojených štátov spolu s vlnou talianskych imigrantov. Členovia mafie mohli byť len muži. Moc mafie v Spojených štátoch vyvrcholila v priebehu 20. storočia, keď vyšetrovanie FBI v 70. a 80. rokoch jej vplyv znížilo. O jej oslabenie sa pokúša tiež Interpol. Napriek úpadku mafie sa jej reputácia zakorenila v americkej kultúre, predovšetkým vo filmoch, seriáloch a dokonca v reklame. Aj po úpadku zostala mafia jednou z najmocnejších kriminálnych organizácií v Spojených štátoch. Ovláda kriminálne podsvetie predovšetkým v Chicagu a New Yorku. Od ostatných foriem zločinu sa mafia odlišuje nie len svojou štruktúrou ale aj infiltráciou do štátu - mafia má svojich členov, alebo svojich ľudí na miestach štátnych úradníkov, politikov, sudcov, aj v polícii. Vďaka tomu sa jej darí nielen presadzovať svoje záujmy, ale taktiež sa jej darí kryť svoju činnosť.
Medzi aktivity mafie patrí napríklad obchod s drogami, obchod s alkoholom (vďaka prohibícii v USA v rokoch 1914-1933 došlo k výraznému vzostupu moci a kapitálu mafie), organizovaná prostitúcia a kontrola pornopriemyslu, hazardné hry (hlavne v minulosti), obchod so zbraňami, pašeráctvo a vydieranie.

Tradičné hodnosti mafie:
Capo di Tutti Capi - Boss všetkých Bossov
Capo di Capi Re - titul udeľovaný rešpektovanému staršiemu alebo vyslúžilému členovi, člen na dôchodku, "Kráľ Boss Bossov"
Capo Crimine - "Boss zločinu", známy ako Don - hlava zločineckej rodiny
Capo Bastone - "Hlava klubu", známy ako Underboss - zástupca, druhý v poradí po Capo Crimine
Consigliere - poradca, väčšinou aj právnik
Caporegime - "Hlava režimu", kapitán - velí "crew" zloženú z približne 10 Sgarriste (vojakov)
Sgarrista alebo Soldato - "Vojak" - udelený členovi, ktorý slúži v prvom rade ako pechota
Picciotto - "Malý muž" - člen s nízkou hodnosťou, ktorý slúži ako vymáhač
Giovane D"Onore - mimoriadny člen, obvykle niekto nie talianského pôvodu

Mafia vo svete:

Najznámejšie svetové mafie sú:
Sicílska mafia, čiže Cosa Nostra (Naša vec)
Americká mafia (Mob)
Camorra (Neapolská organizácia, veľmi podobná Cose Nostre)
Ruská mafia
Yakuza (japonská mafia)
Triády (čínska mafia)
Írska mafia

 Blog
Komentuj
 fotka
vreskot000  8. 9. 2009 19:51
dobre inf
Napíš svoj komentár