Rozhodla som sa, že začnem písať. Opäť. A teraz niečo zmysluplné, ktoré možno pobaví, možno aj niečomu priučí ale určite sa tým vyventiluje moje ja. Milujem históriu, životopisy, zisťovanie zaujímavostí. Preto som si vytvorila akúsi rubriku, Moje TOP, kde sa vám budem snažiť priblížiť životy slávnych, bohatých a úspešných. Dúfam, že sa vám to bude páčiť.

A keďže je dnes sviatok svätého Valentína, mnohými zatracovaný, rozptýľte sa pri čítaní o mojich obľúbených dvojiciach a o ich láskach ako z iného sveta.

Kráľovná Viktória a princ Albert - Láska na prvý pohľad
Viktória patrí medzi moje obľúbené panovníčky. Narodila sa v rovnaký deň ako ja, len o zanedbateľných 170 rokov skôr. V detstve si neužila veľa zábavy - jej otec, kráľov brat, zomrel keď bola ešte malá a na jej pleciach spočinula ťarcha následníčky trónu. Všetko jedlo jej museli najprv ochutnať, mohla čítať iba knihy, ktoré jej vybrali, stretávať sa iba s ľuďmi, ktorých jej odobrila matka s milencom a dokonca nemohla ani sama schádzať zo schodov. Na trón sa dostala ako osemnásťročná. A hoci sa rozhodla, že sa podľa vzoru inej veľkej anglickej kráľovnej Alžbety I. nikdy nevydá, už vtedy bola tajne zamilovaná do svojho bratranca, princa Alberta Sasko-Coburgského a on zasa tajne miloval ju. Ich listy sú plné skrytých vyznaní lásky a lichôtok, len ona bola príliš hrdá a on zasa príliš hanblivý, než aby si svoje city vyjadrili otvorene. Až keď sa museli na čas rozlúčiť (Albert sa vrátil do Nemecka), obaja si uvedomili, že už bez seba nechcú stráviť ani minútu. A konala sa honosná svadba, ako to už býva v Anglicku zvykom a mali spolu kopec detí (presne deväť) a idylka pokračovala až do Albertovej náhlej smrti v roku 1861, 21 rokov po svadbe. Kráľovná za ním nikdy neprestala smútiť - každé ráno až do svojej smrti chystala oblečenie aj pre mŕtveho manžela. Zaujímavé je, že hoci ona sama mala obrovské šťastie a svojho manžela si mohla vybrať sama, svojim dcéram už podobný luxus nedopriala - je známa veta, ktorú vyslovila pred svojou roztrasenou najstaršou dcérou, počas príprav na jej svadobnú noc: "Zavri oči a mysli na Anglicko." Nuž, aj ona napokon podľahla politike.

Elizabeth Taylorová a Richard Burton - Vražedná kombinácia
Ako mentos a pepsi - každý osamote chutí dobre, ale ak sa spoja, vznikne paseka. Aj k tomu by sa dal prirovnať vzťah geniálnej herečky s najkrajšími nezábudkovými očami a hrdého vášnivého Walesana. Spoznali sa v roku 1962 pri natáčaní filmu Cleopatra. Obaja boli v tom čase zadaní, Liz bola vydatá už po štvrtýkrát a Richard mal zasa bezproblémové manželstvo a tri malé dcéry. Obaja však veľmi skoro pochopili, že ich láska je osudová, živelná a vhodná práve nich, pre najväčšie hviezdy vtedajšej doby. Obaja sa rozviedli, aby nakoniec mohlo dôjsť k vytúženej svadbe. Lenže nič nie je také horúce, ako sa je. Dvojica sa neustále hádala, rozchádzala a schádzala, počas ich desaťročného manželstva sa Richardov alkoholizmus ešte zhoršil a čo je horšie, nasávať začala aj Liz. Ich vzťah bol búrlivý, ako vystrihnutý z hollywoodskeho trháku, no napokon skončil rozvodom. Aby sa mohli vziať - opäť. Ich druhé manželstvo ale trvalo iba deväť mesiacov a, musím povedať, opäť sa rozviedli práve v čas, lebo by sa istotne pozabíjali. Obaja si po druhom rozvode zjavne vydýchli a skončili ako dobrí priatelia. Richard zomrel v roku 1984 a Liz, ktorej dnes tiahne už na osemdesiatku, sa ešte stále nevzdáva v hľadaní toho pravého (vydatá bola dovedna osemkrát). Evelyn Keysová, jej priateľka a tiež známa herečka o nej však povedala dosť neslávnu pravdu: "Najväčšou láskou Liz Taylorovej je Liz Taylorová." A ja len doplním, že táto dáma má aj úžasný vkus na diamanty, ktoré zbiera, ako bežní ľudia zbierajú známky.

Mumtázmahal (Ardžumand Banu Begum) a Šáhdžahán - Láska až za hrob
Keď v roku 1629 zomrela milovaná Šahdžahánova manželka, indický mogul bol žiaľom bez seba. Bola jeho jediná žena, strávili spolu v láske a harmónii sedemnásť rokov a mali spolu štrnásť detí. A práve pôrod toho posledného sa jej stal osudným. Šahdžahán smútil celé dva roky a podľa legendy mu od žiaľu obeleli vlasy, hoci bol ešte pomerne mladý (mal asi okolo štyridsiatky, jeho žena zomrela, keď mala 36). Nechcel však, aby sa na jeho dobrú, láskavú, no najmä múdru ženu zabudlo, a preto už v roku 1631 začal stavať honosné mauzóleum, miesto jej posledného odpočinku. Stavba známa ako Tádž Mahal je dnes zapísaná v zozname pamiatok UNESCO a dokonca sa v internetovom hlasovaní stala jedným z novodobých siedmych divov sveta. Musíte uznať, že zaslúžene. Keď si navyše spomeniete na romantický príbeh lásky a straty, ktorý sa k tomuto miestu viaže, ani jedno oko vám nezostane suché.

Nancy Spungen a Sid Vicious - Drsná láska
Basák kultovej britskej skupiny Sex Pistols sa so svojou groupie Nancy spoznal v roku 1977, a že pôjde o lásku s veľkým "S" dávali rýchlo všetkým na známosť. Sid a Nancy sa však k sebe príliš nehodili - často sa hádali a navzájom sa aj fyzicky napádali - hlavne keď boli zdrogovaní. Jedinou vecou, ktorú mali spoločnú, boli zjavne drogy, v akomkoľvek množstve a v akýchkoľvek kombináciách. Nancy sa po vzore Yoko Ono podarilo rozbiť Sex Pistols počas ich amerického turné v roku 1978. Potom svojmu partnerovi kontrovala ako "manažérka", hoci v tom čase už boli obaja takí mimo, že z postele vstávali iba kvôli dávke. Ako prvá to prepískla Nancy v novembri 1978. Z jej smrti bol dokonca podozrivý aj Sid, aby si mohol dovoliť obhajobu a slušného právnika, musel vydať album. Podstúpil dokonca aj protidrogové liečenie, aby si mohol 2. februára 1979 s čistou hlavou a smútkom za Nancy šľahnúť obrovskú dávku čistého heroínu. Na rozlúčku zanechal iba báseň venovanú, komu inému, ako Nancy.

Heidi Klum a Seal - Kráska a zviera
Keď je niekto jednou z najkrajších žien sveta, logicky by nemal mať problém nájsť si chlapa. Ale Heidi, chúďatko, mala na mužov smolu. Bola vydatá za amerického kaderníka Rica Pipina a dôvod ich rozvodu je doteraz neznámy (ja tipujem, že je teplý), aby mohla stretnúť Flavia Briatoreho, šéfa F1. Starý, hnusný, plesnivý chlap, mohol byť rád, že si narazil krásnu, inteligentnú a vraj aj veľmi milú Nemku, no keď mu oznámila, že je tehotná, zachoval sa ako pravý Talian - a podviedol ju. Zronená Heidi si na svoju pravú lásku musela ešte nejaký čas počkať - aby napokon našla dokonalého chlapa, ktorý by ju najradšej iba nosil na rukách a spieval je zamilované pesničky od rána do večera. Heidi a Seal tvoria pár už 6 rokov, jej dcérku Leni prijal za vlastnú ale "poistil" si to aj dvoma synmi a jednou dcérkou, ktorá sa narodila pred dvoma rokmi. Obaja sú veľmi podnikaví, vystupovali spolu dokonca v reklame na VW Touareg. Ale čo je zjavné už na prvý pohľad - milujú sa ako kone.

Nora a Braňo Mojsejovci - Čudná láska z Pereša
Aj na Slovensku máme dvojice ako z Tisíc a jednej noci. Prominentných Košičanov som si nevybrala náhodne. A hoci zrejme riskujem žalobu od Noriných vycvičených právnikov, musím si položiť otázku - prečo sú vôbec spolu? Nora je podnikateľka, módna návrhárka, hlas ľudu, posadnutá tými nechutnými psami. A Braňo je (údajne) vyliečený alkoholik, akože hudobník a milovník špicatých kozačiek. K sebe ich viaže asi iba láska k výstredným kusom nábytku a schopnosť navzájom si mastiť svoje nebotyčné ego. Zrejme by boli spolu až do smrti, nebyť Braňovho toľko pretriasaného alkoholického večierku, kedy úplne zanedbal psy (!) ale hlavne sa ožral pod obraz boží. Nasledoval bleskový rozchod (alebo nie?) a teraz sú už zasa údajne spolu, vilu na Pereši idú predávať a nákupy v Miláne vymenili za nákupy v Poľsku. Čo je vlastne medzi nimi, to vedia zrejme iba oni.

Nasledujúce Moje TOP: Najväčší záletníci

 Blog
Komentuj
 fotka
ena233  14. 2. 2011 21:39
to je kráásne

ja mám ešte rada Rómea a Júliu
 fotka
elwinko  14. 2. 2011 21:39
Veĺmi poučný blog.
 fotka
neryon  15. 2. 2011 07:12
ta kráľovná Viktória to s tou svadobnou nocou pre dcéru spravila možno preto aby ju ušetrila sklamania z lásky asi nejaký druh materskej lásky
 fotka
mirkova  15. 2. 2011 07:17
@neryon - asi ale vtedy láska ani neexistovala (práve Viktória bola svetlou výnimkou) a manželstvo bolo iba dobrým obchodom
 fotka
drilo  15. 2. 2011 11:54
no neviem ... mohla radšej povedať mysli na na toho pekného lokaja .. nie na Anglicko ... osobne ne Anglicku nevidím nič vzrušujúce (sexuálne)
 fotka
mirkova  15. 2. 2011 17:10
@drilo - však ju tá myšlienka na Anglicko nemala vzrušiť ona sa mala kvôli Anglicku obetovať, tak to jej matka myslela
 fotka
drilo  15. 2. 2011 18:54
to mi je za svadobna noc bez vzrušenia
 fotka
neryon  15. 2. 2011 19:17
no vidis niekto mysli pocas svadobnej noci len na jednu dve osoby a niekto musi na cely stat xDDD
Napíš svoj komentár