„Každý je strojcom svojho šťastia.“ Určite už každý z vás neraz počul tento výrok. Nevedno odkiaľ, nevedno kým sa vlastne medzi nás dostal, no všetci vieme, že v sebe nosí kus pravdy. Pravdy o tom, že ak chceme byť šťastní, nemali by sme čakať na druhých, ale pričiniť sa sami o vlastné šťastie. Poznáte ten pocit, že po niečom túžite, no bojíte sa urobiť niečo pre to, aby sa vaša túžba naplnila? Určite áno.

Ja som tento pocit zažila už nespočetne veľa krát. No v situácii, keď sa predmetom mojej túžby stala osoba, konkrétne chlapec, povedala som si, že strach, ktorý mám z toho, čo bude, ak sa mu priznám, by mi nemal stáť v ceste za šťastím. Tak som sa mu priznala, napriek riziku, že ma odmietne a stratím kamaráta. No vtedy som sa presvedčila o tom, že pre splnenie svojich túžob a snov by sme sa mali vzoprieť strachu, pretože s tým chlapcom sme spolu doteraz a veríme tomu, že to tak bude ešte dlho. A môžem povedať, že som naozaj šťastná. Možno si poviete, že som ešte mladá a neviem, čo je to ozajstné šťastie. Samozrejme, že nič nie je ideálne a také ako si to vysnívame, no každý z nás má iný názor na to, čo je to šťastie.

Ak by som položila otázku: Ako si predstavujete šťastný život? Príde mi na um mnoho spôsobov, ako ľudia dokážu odpovedať. Čo by mi odpovedalo napríklad malé dievčatko s bábikou v ruke? Zrejme by si prialo byť princeznou, nosiť krásne šaty a korunku na hlave, bývať v obrovskom zámku s nádhernou záhradou plnou ruží. Deti majú iný pohľad na svet, úplne iný ako dospelí ľudia. Ak by som sa tú istú otázku opýtala staršieho pána v drahom obleku s kufríkom v ruke, asi by mi odpovedal, že by chcel zarábať milióny, mať veľký dom a pri ňom bazén.

Človek je šťastný, ak má to, po čom túži. Ja osobne si myslím, že ak človek dosiahne splnenie svojich snov a túžob tak dosiahne maximálne šťastie. No takého človeka nepoznám. Nie je to podľa mňa možné, pretože každý z nás túži najviac po niečom, čo nikdy nemôže mať. No práve to je hnacím motorom pre to, aby sme robili všetko s plným nasadením, aby sa ten sen priblížil aspoň o kúsok. A práve vtedy by mal byť každý šťastný, ak robí niečo pre svoje sny a túžby. Šťastím je práve to, že máme svoje sny a túžby. Nech už je to čokoľvek, hlavné je, aby sme sa nevzdávali a snívali ďalej. Nemali by to byť iba materiálne veci alebo peniaze. Ja osobne po ničom takom netúžim. Budem šťastná, ak budem mať krásny dom a bazén, nádhernú záhradu a šatník plný šiat? Možno áno, ale dokedy? Kým mi nezačne chýbať ďalšia osoba. Človek, ktorý je sám, nemôže byť šťastný. Nemá sa komu vyrozprávať, ak ho niečo ťaží a všetka ťarcha v živote zostáva na jeho pleciach.

Ja k svojmu šťastiu potrebujem osobu, ktorú milujem a svojich blízkych, ktorí ma nikdy nezradia a neotočia sa ku mne chrbtom vtedy, keď ich budem najviac potrebovať. Na to, aby som mohla žiť spokojne a šťastne, mi stačí málo. Hlavne, nech nie som sama. Takže, ak ma nabudúce niekto zastaví a opýta sa ma, čo je šťastný život, odpoviem len jedným slovom: Láska.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár